-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Luhansko teroristai veja lauk rusų kazokus – jie apšaudyti, atamanas pabėgo į Rusiją

Iš vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ vejami lauk rusų kazokai. Vietos gyventojus terorizavusios, reketu ir plėšimais užsiėmusios Kazokų nacionalinės gvardijos atamanas Nikolajus Kozicynas jau pabėgo į Rusiją. Apsišaukėliškos „liaudies respublikos“ kovotojai prieš savaitę Antracito mieste užpuolė rusų kazokus.
Kazokų atamanas Nikolajus Kozicynas
Kazokų atamanas Nikolajus Kozicynas / Nuotr. iš youtube.com

Lenta.ru rašo, kad atamano išvykimas susijęs su vidaus nesutarimais teroristų užgrobtame Luhanske. 

Visai netoliese esančiame Antracito mieste prieš kurį laiką tarp N.Kozicyno globotinių ir „Luhansko liaudies respublikos“ teroristų įvyko kruvinas susišaudymas.

Paties vado likimas kurį laiką buvo nežinomas, kol jis nepaskelbė vaizdo įrašo, kuriame aiškino šiuo metu atostogaujantis ir besirūpinantis humanitarinės pagalbos tiekimu.

Prisiminus ankstesnius vadų nušalinimus, atostogų Rusijoje versija – abejotina.

Vaizdo įraše, kuris padarytas Rusijoje, atamanas paragino kazokus „neskriausti paprastų gyventojų“.

Prisiminus ankstesnius vadų nušalinimus, atostogų Rusijoje versija – abejotina.

Kaip rašo Lenta.ru, į Rusiją kazokų atamanas išvyko dar iki minėto susišaudymo ir grįžti jis daugiau neplanuoja.

Karo ekspertas Borisas Rožinas mano, kad iš Luhansko N.Kozicynas vargu ar išvyko savo valia, nes įtakingi vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ vadai iki šiol patys nesitraukdavo – jiems „padėdavo“ išvykti.

Neigia konfliktą su kazokais

Iki šiol neaišku, koks konfliktas įvyko tarp atamano globotinių ir Luhansko užgobėjų. Žinoma tik tiek, kad nuo ankstyvo lapkričio 28 dienos ryto pradėjo plisti pranešimai, kad netoli Luhansko vyksta susirėmimai.

Ukrainos valdžios duomenimis, tądien žuvo 12 žmonių, tarp jų – miesto komendantas Viačeslavas Pinežaninas ir kazokų štabo vadas Michailas Kovalis.

Neoficialiai teigiama, kad „Luhansko liaudies respublikos“ atstovai pradėjo valymą.

Oficialioje „liaudies respublikos“ svetainėje apie įvykius buvo rašoma sausai – vyko kažkokia operacija, kurią kartu vykdė „Luhansko liaudies respublikos“ kovotojai ir kazokai, „respublikos“ atstovai visuomet neigė, kad įvyko konfliktas su kazokais.

Tačiau neoficialiai teigiama, kad „Luhansko liaudies respublikos“ atstovai pradėjo valymą. „Svobodnaja pressa“ teigia, kad žurnalistė Oksana Škoda tapo tų įvykių liudininke. Ji teigė, kad susirėmimai Antracito mieste – kruopščai parengta „Luhansko liaudies respublikos“ vadų operacija.

Likus kelioms dienoms iki susišaudymo, Antracito pusėn pajudėjo sunkioji technika, mieste pasirodė žmonės civilių rūbais, kurie vėliau dalyvavo komendantūros šturme. Nacionalinės kazokų gvardijos greitojo reagavimo būrys į įvykio vietą atvyko per dešimt minučių ir apgynė komendantūrą nuo „Luhansko liaudies respublikos“ kovotojų.

Elgėsi kaip padugnės

N.Kozicyno vadovaujami kazokai kontroliavo svarbią „Luhansko liaudies respublikos“ dalį, teritorijoje buvo 17 tūkst. kazokų. Iki Rusijos įsiveržimo į Ukainą, N.Kozicynas gyveno Rusijoje, anksčiau jis yra dalyvavęs operacijose Abchazijoje ir Padniestrėje.

Ukrainoje yra paskelbta oficiali jo paieška – atamanas kaltinamas sukūręs teroristinę grupuotę.

Pabėgėliai iš Luhansko pasakojo, kad vietiniai degė neapykanta kazokams, nes šie jautėsi šeimininkais ir ką norėjo, tą ir darė – grobė, vogė.

Kontroliuojamose teritorijose kazokai įvedė savo tvarką, pavyzdžiui, taikė fizines bausmes, iš vietos verslininkų rinko „dešimtinę“, už kurią mokėdavo pensijas ir išmokas vietos gyventojams.

Tai, kad kazokai jautėsi nebaudžiami, buvo kalbama jau seniai. "respublikos" vadai juos kaltino banditizmu, vietos gyventojų apiplėšinėjimu, plėšimais turguose, automobilių vagystėmis.

Kazokai net buvo įtariami susitarę su Ukrainos valdžia dėl Luhansko atidavimo.

Patys kazokai aiškino, kad banditai naudoja jų vardą, o pabėgėliai iš Luhansko pasakojo, kad vietiniai degė neapykanta kazokams, nes šie jautėsi šeimininkais ir ką norėjo, tą ir darė – grobė, vogė.

N.Kozicynas žodžių į vatą nevyniojo

Kita versija teigia, kad susikirto kazokų ir „respublikos“ atstovų interesai, abi pusės norėjo kontroliuoti tam tikrus rajonus, kelius, metalo laužo išvežimą į Rusiją ir Rusijos įvežamą paramą.

Versijų, kodėl kazokus pradėjo stumti iš Luhansko – daug. Viena jų – kai kurie teroristų vadai tapo neparankūs Rusijai, o kazokų užpuolimą surengė Rusijos pajėgos.

N.Kozicynas ne kartą laidė pareiškimus, kurie prieštaravo oficialiai Maskvos pozicijai, pavyzdžiui, sakė, kad paklūsta „tik Dievui ir V.Putinui“, pasakojo, kad Luhanske „daug desantininkų iš Pskovo ir Riazanės“.

Po to, kai buvo numuštas keleivinis Malaizijos oro linijų lėktuvas,  N.Kozicynas  aiškino: „Reiškia, gabeno šnipus. Kam skraidyti, dabar karas vyksta.“

Anot kitos versijos, susikirto kazokų ir „respublikos“ atstovų interesai, abi pusės norėjo kontroliuoti tam tikrus rajonus, kelius, metalo laužo išvežimą į Rusiją ir Rusijos įvežamą paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius