Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 11 /14:18

Šauktiniams bus įteikta beveik 37 tūkst. šaukimo lapelių

Krašto apsaugos ministerijoje pirmadienį baigti sudaryti šauktinių sąrašai. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pranešė, kad į juos įtraukti 36 tūkst. 825 jaunuoliai nuo 19 iki 26 metų. Šiemet į kariuomenę devynių mėnesių mokymams ketinama pakviesti 3 tūkst. šauktinių, įskaitant savanorius, kurių užsirašė per tūkstantį.
Karaliaus Mindaugo husarų batalione
Karaliaus Mindaugo husarų batalione / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Papildyta 14:17 val.

Ministro teigimu, sąrašai bus vieši, visi norintys galės matyti šaukiamųjų pavardes, gimimo datą, kokioje teritorijoje asmuo gyvena.

„Esame numatę pakviesti 3000 jaunuolių kartu su savanoriais, kurių, kaip sakiau, yra per tūkstantį. Mums reikia išsiųsti šaukimus beveik apie 37 tūkst. jaunuolių“, – žurnalistams pirmadienį ministerijoje sakė J.Olekas.

Pasak ministro, savanoriai gali ir toliau registruotis komplektavimo skyriuose.

Informacija apie asmenis, kurie gavo šaukimo lapelius, bet neprisistatė į skyrius, bus perduota Policijos departamentui, šių jaunuolių „laukia ir baudžiamoji, ir administracinė atsakomybė“, sakė J.Olekas.

Neįtraukė apie 50 tūkst. jaunuolių

Ministerijos personalo departamento specialistas Gedeminas Davydovas sakė, kad sudarant sąrašus buvo įvertinta gyventojų, studentų ir moksleivių registro, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos informacija apie asmenis, kuriems tarnyba turėtų būti atidėta.

„Preliminariai, mes jau neįtraukėme į sąrašus apie 50 tūkst. šios amžiaus grupės jaunuolių“, – sakė G.Davydovas.

KAM nuotr./Ką daryti gavus šaukimo pranešimą?
KAM nuotr./Ką daryti gavus šaukimo pranešimą?

Iš viso – 175 tūkst. šaukiamojo amžiaus

Ministerijos duomenimis, Lietuvoje šiuo metu iš viso yra 175 tūkst. šaukiamojo amžiaus (19-26 metų) vaikinų, apie 100 tūkst. iš jų neturi Karo prievolės įstatyme numatytos tarnybos atidėjimo priežasties.

Kovo mėnesį nusprendus grąžinti šauktinius, savanoriškai atlikti karo tarnybą iki pirmadienio užsirašė 1124  Lietuvos piliečiai.  

Pirmieji karo prievolininkai  tarnybą pradės rugpjūčio 24 dieną Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione.

Dalyvavo stebėtojai

Krašto apsaugos ministerijoje pirmadienį buvo sudaromi šauktinių sąrašai. 

Šauktinių sąrašai sudaryti naudojant kompiuterių programą, procesą stebėjo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas, prezidentės patarėjas Kęstutis Budrys, visuomenės atstovai.

VIDEO: 2015 m. šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašo sudarymo procedūra

Sąrašai per dvi darbo dienas turėtų būti paskelbti Krašto apsaugos interneto svetainėje, šaukimus jaunuoliai gaus registruotu laišku.

Šiemet į kariuomenę bus pašaukta 3 tūkst. jaunuolių. Dalis jų tarnybą atliks savo noru. Į sąrašą patekę jaunuoliai bus siunčiami pasitikrinti sveikatos, o vėliau paskiriami į dalinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius