-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pratybose „Žaibo kirtis 2015“ prasidėjo aktyvūs koviniai veiksmai

Gegužės 9 d. pratybose „Žaibo kirtis 2015“ prasidėjo aktyvūs koviniai veiksmai. Pagal pratybų scenarijų, smarkiai suaktyvėjusios separatistinės grupuotės užėmė miestų valdžios ir kitus svarbius pastatus, ėmė priešintis viešąją tvarką prižiūrintiems pareigūnams.
Pratybose „Žaibo kirtis“ – staigūs veiksmai prieš tariamus separatistus 2015 m. gegužės 09 d.
Pratybose „Žaibo kirtis“ – staigūs veiksmai prieš tariamus separatistus 2015 m. gegužės 09 d. / Kpt. Donato Suchockio nuotr.

Į pagalbą pasitelktos Lietuvos Greitojo reagavimo pajėgos, kurios, veikdamos su kitais saugumo sistemos padaliniais, šturmavo užimtus pastatus ir nuslopino kilusias riaušes.

Šiandien Kaišiadorių gyventojai pirmą kartą išvydo tokio masto karinę operaciją, kurią vykdė visi vidaus saugumo sistemos padaliniai. Visos pajėgos kartu operatyviai sureagavo į agresyvėjančius separatistų veiksmus ir ėmėsi užimtų pastatų šturmo. Viešojo saugumo tarnyba, dalis Greitojo reagavimo pajėgų ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos pareigūnai suvaldė riaušes skatinančią minią, o Greitojo reagavimo pajėgoms priskirti Specialiųjų operacijų pajėgų kariai su antiteroristinių operacijų rinktinės ARAS pareigūnais neutralizavo Kaišiadorių savivaldybės pastatą užėmusius tariamus separatistus ir išlaisvino įkaitus.
 
Praktiškai tuo pat metu kita Greitojo reagavimo pajėgų kovinė bataliono grupė veikė Pabradės poligone. Jame tariami separatistai buvo užėmę amunicijos sandėlius,  iš kurių, pagal pratybų scenarijų, vyko separatistų aprūpinimas Kaišiadoryse ir Švenčionėliuose. Čia Greitojo reagavimo pajėgų kariai apsupo sandėlius saugančias priešiškas pajėgas, neutralizavo jas ir atkirto kituose regionuose įsitvirtinusius separatistus nuo aprūpinimo.

Tariami separatistai buvo užėmę amunicijos sandėlius,  iš kurių, pagal pratybų scenarijų, vyko separatistų aprūpinimas Kaišiadoryse ir Švenčionėliuose.
 
Visas šios dienos kovines operacijas užbaigė žaibiškas kelių skirtingų objektų – vandens bokšto, geležinkelio tilto, geležinkelio stoties ir ligoninės – šturmavimas ir išlaisvinimas, o galiausiai visos pajėgos apsupo pagrindinę separatistų vadavietę Radijo ir spaustuvės pastate, iš kurio buvo vadovaujama visam Kaišiadorių rajono priešiškam judėjimui. Po greito, bet įnirtingo mūšio priešininkai buvo neutralizuoti, dalis jų sulaikyta.
 
Gegužės 10 dieną visi veiksmai persikels į Gaižiūnų poligoną, kuriame iš priešiškų pajėgų bus perimtas užimtas oro uostas, o pagrindinis mūšis mieste vyks Švenčionėliuose, kuriuose, pagal numatytą scenarijų, taip pat veikia separatistai, o juos iš lauko sups protestuotojų grupuotės.

Švenčionėliuose priešiškų pajėgų neutralizavimą stebės Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, krašto apsaugos viceministras Antanas Valys, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas, Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis ir kiti svečiai.
 
Pratybose „Žaibo kirtis 2015“ modeliuojamos įvairiausio pobūdžio grėsmės, nuo hibridinio karo iki teroristinių išpuolių. Į pratybų scenarijų įtraukti tokie strateginės infrastruktūros objektai, kaip suskystintų gamtinių dujų terminalas, Klaipėdos jūrų uostas, Palangos oro uostas ir kt.
Pratybas „Žaibo kirtis 2015“ organizuoja Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas. Jose dalyvaus apie 3 tūkst. karių iš visų kariuomenės pajėgų ir valdybų, kartu treniruojasi apie 500 vidaus saugumo sistemos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius