-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija toliau siekia išvengti NATO priešraketinės gynybos kaimynystėje ir pasidalinti Europą

Rusija toliau siekia išvengti NATO priešlėktuvinės (PLG) ir priešraketinės (PRG) gynybos elementų savo kaimynystėje ir siūlo aljansui pasidalinti Europą atsakomybės sektoriais, teigia karinę žvalgybą vykdantis Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) pateikdamas grėsmių vertinimą 2012 metais.
Parodos atidarymo akimirka
NATO vėliava / KAM nuotr.

„Nepaisant viešai deklaruojamo siekio bendradarbiauti su JAV ir NATO, įskaitant PRG sritį, pagrindinis Rusijos siekis išlieka nepakitęs – išvengti NATO PLG ir PRG priemonių dislokavimo teritorijoje, besiribojančioje su Rusija. Rusija siūlo NATO pasidalinti Europą PRG atsakomybės sektoriais“, – rašoma penktadienį paskelbtame AOTD grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Šiame vertinime pateiktas žemėlapis, pagal kurį Baltijos šalys, Suomija, o taip pat didelė dalis Lenkijos, Švedijos ir Norvegijos žymima, kaip „teritorija, dengiama Rusijos PRG priemonėmis“.

Pasak paaiškinimo rusų kalba, „NATO priešraketinių objektų išdėstymas šioje teritorijoje kelia grėsmę mūsų strateginėms branduolinėms pajėgoms“.

„Įgyvendinus šį pasiūlymą Baltijos valstybės ir dalis Lenkijos teritorijos patektų į “Rusijos atsakomybės sektorių„, t.y. NATO turėtų perduoti šiai šaliai dalį savo narių saugumo užtikrinimo įsipareigojimų, o Aljanso veiksmų galimybės regione būtų apribotos. Šiuo metu Rusija intensyviai vysto savo PLG ir PRG sistemą paribyje su NATO. Ši sistema jau dabar pajėgi sekti ir naikinti oro taikinius kelių šimtų kilometrų atstumu nuo Rusijos sienų, taip pat ir NATO šalių oro erdvėje“, – rašoma AOTD dokumente.

NATO atstovai yra ne kartą pasakę, kad nepritars Rusijos siūlymui pasidalinti sektoriais ir nepasirašys jokių susitarimų su Rusija, kurie apribotų aljanso galimybes naudotis savo ginkluote.

AOTD pažymi, kad Rusija su Lietuva ir Lenkija besiribojančioje Karaliaučiaus srityje dislokuoja moderniausius radarus „Voronež“ ir žemė-oras raketinius kompleksus S-400, bei yra paskelbusi apie planus šiame regione dislokuoti puolamąsias raketines sistemas „Iskander“.

„Tai, kad Rusijai vystant karinius pajėgumus ir rengiant karinius mokymus prioritetas skiriamas Vakarų ir Pietų strateginėms kryptims, rodo, kad karinėje doktrinoje užfiksuotais vertinimais vadovaujamasi praktiškai, t. y. NATO ne tik įvardijama kaip pavojaus šaltinis, bet ir realiai vykdomas planavimas bei pasirengimas šį pavojų neutralizuoti“, – konstatuoja Lietuvos karinė žvalgyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius