-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 09 /2014 03 10

Rusijos kariai pagrobtoms ukrainietėms: „Kiek jūsų žuvusiųjų? 100? Tai dabar bus 102“

Tarptautinei bendruomenei nepaliaujamai reikalaujant normalizuoti padėtį Kryme, Rusija nereaguoja nei į kalbas, nei į sankcijas. Visą savaitgalį į Simferopolį vyksta karinės transporto priemonės be numerių, kurios, neabejojama, priklauso Rusijai. Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad kartu su kariais į Krymą ruošiamasi perkelti 120 karinės technikos vienetų. Tarp jų – ir reaktyvines artilerijos sistemas „Grad“.
Rusų kariai Kryme
Rusų kariai Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienį pasirodžius pranešimams, kad rusai įžengė jau ir į Chersono sritį bei užminavo laukus prie Čongaro kaimo, Vitalijaus Klyčko partija „Udar“ paragino nedelsiant uždaryti Krymo sienas, oro erdvę ir kelto liniją tarp Krymo ir Kubanės. JAV savo ruožtu pasiuntė aiškią žinią agresoriams – amerikiečių kariuomenė pasirengusi ginti Europą.

Nepaisant to, sekmadienį Rusijos kariai užminavo užtvanką šalia Riumšinės miestelio, o Eupatorijoje tarnaujantiems Ukrainos kariams paskelbė ultimatumą – pasiduoti iki 20 valandos, kitaip gresia šturmas.

Šeštadienio Krymo įvykių chronologiją skaitykite čia.

VIDEO: Tiesiogiai iš Belbeko

Live streaming video by Ustream

00.15 val. Stiprinama pasienio kontrolė

Ukrainos pasieniečiai sugriežtino į Krymą atvykstančių asmenų patikrą – įsteigti papildomi patikros punktai. 

VIDEO: Patikros punktas Kryme

21.39 val. Pagrobti asmenys nugabenti į Sevastopolį

Pradeda aiškėti kelių žurnalistų ir Automaidano atstovių pradingimo aplinkybės. Pravda.com.ua skelbia, kad Chersono srityje juos, važiuojančius keliais automobiliais, sustabdė ginkluoti uniformuoti asmenys. Kiekvienas žurnalistas ir Automaidano dalyvis buvo apieškoti.

Vienu iš Automaidano automobilių vyko dvi ukrainietės, kurios Ukrainos kariams gabeno maisto produktų, laiškų, Ukrainos vėliavų ir kitų tautinių simbolių. Liudininkai teigia, kad rusų kariai ir Krymo ekstremistai merginas sumušė, surakino jų rankas ir išsivežė.

Taip pat dingo kitu automobiliu vykę laisvai samdomas fotografas ir žurnalistas. Jie buvo išgabenti nežinoma kryptimi. Kartu dingusio vairuotoja žmona teigia, kad jos vyras yra Perekopkos patikrinimo punkte.

„Euromaidano SOS“ puslapis „Facebook“ skelbia, kad pagrobti žurnalistai nuvežti į Krymo savigynos būrių būstinę Sevastopolyje.

18.55 val. Pagrobtos už tatuiruotę

Pravda.com.ua praneša, kad sekmadienio popietę ties įvažiavimu į Krymą, Chersono srityje, uniformuoti ginkluoti vyrai sulaikė Ukrainos žurnalistų ir Automaidano grupes.

Anot pranešimo, ant vienos iš grupėje buvusios merginos rankos milicininkas pastebėjo tatuiruotę „Dangiškasis šimtas“, pagerbiančią žuvusiuosius Ukrainoje, ir pagrasino: „Kiek žuvusiųjų? 100? Tai dabar bus 102“.

Ant vienos iš grupėje buvusios merginos rankos milicininkas pastebėjo tatuiruotę „Dangiškasis šimtas“, pagerbiančią žuvusiuosius Ukrainoje, ir pagrasino: „Kiek žuvusiųjų? 100? Tai dabar bus 102“

Milicininkai liepė dviem moterims klauptis, vėliau jas kažkur išsivežė. Jų kolegos nuogąstauja dėl pagrobtųjų likimo – jų telefonai dabar yra išjungti.

Sekmadienį buvo sustabdyta dar viena žurnalistų grupė. Ginkluoti vyrai iš jų atėmė pinigus ir pasišalino.

18.46 val. Rusai užėmė dar du oro uostus

Keturiais sunkvežimiais atvykę Rusijos kariai puola Novofedorivkos karinę oro bazę. Ukrainos Gynybos ministerijos atstovas Vladislavas Seleznevas savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad, be karių, yra ir civiliais drabužiai vilkinčių asmenų.

„Danguje virš oro uosto kelis ratus apsuko Mi-24, iš aplinkinių gyvenviečių kelios dešimtys civilių bando patekti į oro uostą“, – rašo jis.

Netrukus paskelbta, kad ukrainiečiams atsilaikyti nepavyko – atvykus pastiprinimui, juos puolė iš viso apie 80 ginkluotų rusų karių ir ekstremistų.

Kryme ginkluoti kariai perėmė ir Džankove esančio karinio oro uosto kontrolę. Kaip skelbia unian.net, maždaug 15 rusų karių kontroliuoja, kas gali patekti į oro uostą, užimti ir kai kurie kariniai objektai. 

Džankove gali leistis IL-76 kariniai orlaiviai – tokius naudoja ne tik Ukrainos, bet ir Rusijos kariuomenė.

Rusai tebekontroliuoja ir anksčiau užimtą Belbeko oro uostą.

17.04 val. Chodorkovskis: Rusija prisidėjo prie smurto prieš Kijevo protestuotojus

Rusijos buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis sekmadienį kreipdamasis į žmones, susirinkusius centrinėje Kijevo aikštėje, kur proeuropietiški aktyvistai tris mėnesius demonstravo prieš Maskvos remiamą prezidentą, pareiškė, kad Rusija prisidėjo prie smurto prieš čia demonstravusius protestuotojus.

M.Chodorkovskis, kuris yra vienas iš labiausiai nesutaikomų prezidento Vladimiro Putino kritikų, atmetė Maskvos tvirtinimus, kad Maidano protestuotojai yra smurtauti linkę „neofašistai“, pareiškęs: „Rusijos propaganda, kaip visada, meluoja. Čia nėra nei fašistų, nei nacių.“ Jis pridūrė, kad jėga prieš protestuotojus praėjusį mėnesį buvo panaudota „pritarus Rusijos valdžiai.“

16.35 val. Rusijos raketinis kreiseris plaukia žemyninės Ukrainos dalies link

Rusijos raketinis kreiseris „Maskva“ sekmadienį pajudėjo iš kanalo, skiriančio Juodąją jūrą nuo Donuzlavo ežero, žemyninės Ukrainos dalies link.

Tai savo „Facebook“ paskyroje paskelbė Karinių-politinių studijų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas. „Mes sekame jo trajektoriją“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį rusai kanale nuskandino du savo laivus, taip atitverdami kelią į jūrą Ukrainos karinio laivyno laivams iš Pietinės karinės jūrų bazės. 

„Wikimedia Commons“ nuotr./Raketinis kreiseris „Maskva“
„Wikimedia Commons“ nuotr./Raketinis kreiseris „Maskva“

16.21 val. Putinas aptarė Ukrainos krizę su Cameronu ir Merkel

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apie situaciją Ukrainoje telefonu kalbėjosi su britų ministru pirmininku Davidu Cameronu ir Vokietijos kanclere Angela Merkel, sekmadienį paskelbė Kremlius.

Lyderiai „apsikeitė nuomonėmis apie tai, ką tarptautinė bendrija galėtų padaryti, kad normalizuotų“ situaciją Ukrainoje, sakoma trumpame pareiškime, kuriame daug detalių nepateikiama.

„Pratęstas aptarimas Ukrainoje besiklostančios itin sunkios visuomeninės-politinės situacijos, taip pat – klausimų, susijusių su kovo 16 dienos referendumu Kryme“, – sakoma Rusijos valstybės vadovo spaudos tarnybos pranešime.

Krymo valdžia įšaldė Ukrainos kariuomenės sąskaitas. Pasak ukrainietiško portalo „Pravda“ šaltinio, antradienį, kovo 11-ąją, Ukrainos kariai turėtų gauti algas

„Nepaisant esamų skirtumų dėl įvykių vertinimo, išreikštas bendras suinteresuotumas įtampos deeskalavimu ir greitu situacijos normalizavimu“, – sakoma jame.

16.00 val. Krymo valdžia įšaldė Ukrainos kariuomenės sąskaitas

Krymo valdžia įšaldė Ukrainos kariuomenės sąskaitas. Pasak ukrainietiško portalo „Pravda“ šaltinio, antradienį, kovo 11-ąją, Ukrainos kariai turėtų gauti algas.

Krymo valdžia nepaneigė tokio savo žingsnio – autonominės respublikos vicepremjeras Rustamas Tamirgalijevas pareiškė, kad tai yra atsakas į Kijevo veiksmus. Anot jo, centrinė Ukrainos valdžia blokuoja Kryme veikiančių valstybės institucijų bankų sąskaitas.

15.46 val. Kryme išjungti  ukrainietiški televizijos kanalai

Naujienų agentūra „Unian“ skelbia, kad Kryme išjungtos beveik visų ukrainietiškų televizijos kanalų transliacijos. Žurnalistas Zayras Akadirovas savo „Facebook“ puslapyje pranešė, kad regione galima matyti tik „Tonis“ televizijos transliacijas.

„Visos kitos yra išjungtos ir pakeistos rusiškais kanalais. Krymo kanalai dalinai taip pat pakeisti“, – paskelbė jis.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Ukrainos šarvuočiai
Kadras iš filmuotos medžiagos/Ukrainos šarvuočiai

15.44 val. Ukraina neplanuoja siųsti ginkluotųjų pajėgų į Krymą

Ukrainos pajėgos vykdo pratybas bazėje, bet nėra planų siųsti šalies ginkluotąsias pajėgas į Krymo regioną, sekmadienį sakė gynybos ministro pareigas einantis Ihoris Teniuchas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Atsakydamas į žiniasklaidos spėliojimus apie ukrainiečių kariškių judėjimą Rusijos pajėgoms perėmus Krymo kontrolę, I.Teniuchas sakė, kad vienintelis pajėgų judėjimas, kurį galima matyti, būtų iš vienos bazės į kitą, dalyvauti pratybose.

„Nenumatoma jokio ginkluotųjų pajėgų judėjimo, jokių išvykimų į Krymą. Jie dirba savo kasdienį darbą“, – sakė jis.

15.12 val. Supirkinėjamos ukrainietiškos uniformos

Ukrainoje pasirodė skelbimų, kad perkamos ukrainiečių karių uniformos, praneša šalies Gynybos ministerija. Ji įspėja, kad taip gali būti rengiamos masinės provokacijos, kuriomis bus siekiama pažeminti ir diskredituoti Ukrainos kariškius.

Anot ministerijos, uniformas bando nusipirkti taip vadinami Krymo savigynos būriai.

Internete jau buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame bandoma sukompromituoti Ukrainos karius. Tačiau paaiškėjo, kad veidą slepiantis ukrainiečių apsimetantis vyriškis yra rusas – propagandinis triukas nepavyko, nes „ukrainietis“ pamiršo paslėpti rusišką ginklą, kurio Ukrainos kariuomenė nenaudoja.

VIDEO: Rusas, apsimetantis Ukrainos kariu

14.34 val. Ukrainos premjeras vyks į JAV aptarti Krymo krizės

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas sekmadienį pranešė, jog kitą savaitę vyks į Jungtines Valstijas aptarti konfrontacijos su Rusija dėl Ukrainos pietinio Krymo regiono.

„Vykstu į Jungtines Valstijas surengti aukščiausio lygio susitikimų dėl to, kaip spręsti situaciją, besiklostančią mūsų dvišalių ir daugiašalių santykių srityse“, – sakė A.Jaceniukas prasidedant vyriausybės posėdžiui Kijeve. Tikslios vizito datos ar kokių nors jo detalių premjeras kol kas nepateikė.

13.48 val. Rusai į Krymą gabens raketines sistemas 

Rusija toliau didina savo karines pajėgas Kryme. Į pusiasalį perkeliami vis nauji daliniai. Unian.net praneša, kad šiuo metu Novorosijske dislokuoti 18-os motorizuotos brigados kariai, nors jos nuolatinė dislokacijos vieta yra Rusijos federacijos Pietų karinė apygarda Čečėnijoje.

Kartu su kariais į Krymą ruošiamasi perkelti 120 karinės technikos vienetų. Tarp jų – ir reaktyvines artilerijos sistemas „Grad“. Tuo pat metu Rusija aktyviai perkelia karinius dalinius iš savo teritorijos į Padnestrę. Nepatvirtintais duomenimis, per parą į Padnestrę atvyko 700 Rusijos specialiųjų pajėgų karių.

„Wikimedia“ nuotr./Reaktyvinė artilerijos sistema „Grad“
„Wikimedia“ nuotr./Reaktyvinė artilerijos sistema „Grad“

12.52 val. Rusai toliau minuoja ir skelbia ultimatumus

Rusai užminavo užtvanką šalia Riumšinės miestelio ir paskelbė ultimatumą Ukrainos kariams regione. Tai savo „Facebook“ paskyroje paskelbė Karinių-politinių studijų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas. „Okupantai plečia minuojamą teritoriją Čongaro regione. Kiek anksčiau šiandien pranešta, kad minuojama šalia Riumšinės stovinti užtvanka“, – paskelbė jis. 

Be to, anot D.Tymčiuko, sekmadienio rytą save Krymo valdžios atstovais vadinantys asmenys paskelbė ultimatumą Eupatorijoje esančio Ukrainos priešlėktuvinės gynybos būrio kariškiams.

Sekmadienio rytą save Krymo valdžios atstovais vadinantys asmenys paskelbė ultimatumą Eupatorijoje esančio Ukrainos priešlėktuvinės gynybos būrio kariškiams.

„Jie pareikalavo, kad iki 20 val. Ukrainos kariai atiduotų ginklus. Kitaip bus puolama“, – rašė studijų centro vadovas. Jis pridūrė, kad Sergejaus Aksenovo banditai pažadėjo 17 val. raštu patvirtinti ultimatumą.

Jo teigimu, regione gausu ir daugiau Rusijos karių, kurie grasina šturmu, jeigu ukrainiečiai priešinsis. „Žurnalistams pasakyta nesiartinti per 100 metrų, nes kitaip jie sulauks pasekmių“, – pranešė D.Tymčiukas.

Šią informaciją patvirtino ir „Facebook“ grupė „Crimea SOS“. Joje paskelbta, kad kazokai ir rusų kariai („maži žaliai apsirengę vyrai“) pareikalavo pasiduoti iki 20 val., nes kitaip jie esą šturmuos.

11.59 val. Pasirodė vaizdo įrašas, kaip apšaudomas pasieniečių lėktuvas

Sekmadienį „Youtube“ svetainėje Ukrainos Sienos apsaugos tarnyba vaizdo įrašas iš Ukrainos pasieniečių lėktuvo, kuris buvo apšaudytas šeštadienį. Vaizdo įraše taip pat matyti, kad Rusijos pajėgos masiškai įrenginėja karinius postus Perekopske.

Kaip 15min.lt skelbė, apie 17.30 val. ekstremistai Kryme apšaudė nedidelį neginkluotą pasieniečių lėktuvą, kuris patruliavo ties šalies pasieniu. Per išpuolį pareigūnai nenukentėjo.

Šūviai į lėktuvą matyti nuo 1:24:

VIDEO: Pasieničių lėktuvo apšaudymas

11.31 val. Paneigė žinias apie pavogtas raketas

Ukrainos Gynybos ministerija paneigė socialiniuose tinkluose pasklidusią informaciją, kad esą iš Lvovo karinės bazės buvo pavogta raketų, sprogmenų ir amunicijos. 

Atsakyme unian.net portalui ministerija rašo, kad tokie pranešimai – visiškas melas. Pulkininkas Valentinas Radykas pažymėjo, kad visi ginklai ir amunicija  yra gerai saugomi savo vietose. Ministerija paprašė žiniasklaidos priemonių užkirsti kelią tokiai dezinformacijai, nes ji gali sukelti paniką visuomenėje.

Čornomorskė
Čornomorskė

11.18 val. Rusijos kariai užėmė pasienio postą Čornomorskėje

Rusijos pajėgos sekmadienį perėmė Ukrainos pasieniečių posto Krymo vakaruose kontrolę, viduje įkalindamos maždaug 30 pasieniečių, sakė pasienio apsaugos atstovas.

Valstybės sienos apsaugos atstovas Olegas Sloboijanas „5 kanalui“ sakė, kad rusų kariai Čornomorskėje puolė apie 6 val. ryto.  

Pareigūnas taip pat pažymėjo, kad šeštadienį pradėjo ryškėti nauja tendencija – gadinami techniniai punktai, kurie skirti situacijos stebėjimui. Anot jo, rusų kariai visiškai suniokoju du punktus – sugadino radiotechninius elementus, nutraukė telekomunikacijų kabelius.

Rusijos pajėgos dabar kontroliuoja 11 pasienio postų Kryme. 

Ukraina stiprina pajėgas Kryme

Reaguodama į augančią Rusijos pajėgų agresiją savo teritorijoje, Ukraina šeštadienį popiet paskelbė visuotines karines pratybas – užfiksuota, kaip šalies karinės pajėgos pajudėjo iš bazių Lvove ir Žytomyre. Šarvuočiai ir kita karinė technika buvo pakrauta į vagonus. Manoma, kad ji yra gabenama į Krymą.

VIDEO: Ukrainos karinė technika geležinkelio stotyje
VIDEO: Ukrainos šarvuočiai juda Krymo link

Ukrainos Gynybos ministerijos spaudos centras teigia, kad kariniai daliniai išvyko į pratybas. Pulkininkas Alexandras Poroniukas atsisakė pateikti daugiau detalių. Tai, pasak jo, yra karinė paslaptis.

VIDEO: Ukrainos kariuomenė išvyksta iš Žytomyro

Rusija į Simferopolį atsiuntė didelę karinę vilkstinę

TSN praneša, kad į Simferopolį šeštadienio vakarą atvyko maždaug 70 transporto priemonių vilkstinė iš Rusijos. Nors automobiliai buvo be numerių, o kariai nedėvėjo Rusijos ženklų, koloną lydėjo Rusijos kelių policijos automobilis su įjungtais švyturėliais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius