Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaulių patarimai: ko reikia slėptuvėje ir kur paslėpti būtiniausius daiktus?

15min.lt portalas, bendradarbiaudamas su Šaulių sąjunga, tęsia publikacijų ciklą, kuriame Šaulių sąjungos nariai pasakoja, kaip pasirengti galimiems kariniams konfliktams ir kaip elgtis, jei prasidėjo karas.
Išgyvenimo pratybos
Išgyvenimo pratybos / kpt. Raimundos Jarecko nuotr.

Patarimais dalijasi Lietuvos šaulių sąjungos mokymo centro instruktorius, kariuomenės kūrėjas, atsargos majoras Albertas Daugirdas ir Lietuvos šaulių sąjungos taikliųjų šaulių (snaiperių) skyriaus šaulys, karo istorijos tyrinėtojas Šarūnas Jasiukevičius.

Š.J. Šiandien baigsime temą apie atsargas ir jų saugojimo vietas. Praėjusiuose rašiniuose aptarėme vandens ir maisto, aprangos kaupimą ir pasirengimą miegui. Šiandien pakalbėsime apie energijos atsargas ir galimas atsargų slėpimo vietas.

Šarūnas Jasiukevičius
Šarūnas Jasiukevičius

Pagrindinis energijos šaltinis krizės atveju yra ugnis. Pradėkime nuo to, kokiais būdais patogiausia įžiebti ugnį.

A.D. Pats elementariausias dalykas yra žvakės ir degtukai, tad pradėkime nuo jų. Degtukus reiktų laikyti polietileno maišelyje ar sandariose dėžutėse, kad būtų apsaugoti nuo drėgmės. Net, iš pažiūros ir sausoje patalpoje laikui bėgant kaupiasi drėgmė. Popierius ir siera labai greitai drėgmę sugeria, todėl net ir nedaug sudrėkę degtukai gali būti nepanaudojami.

Š.J. Dauguma šaltinių rekomenduoja naudoti degtukus. Degtukai sukelia daug problemų: neatsparūs drėgmei, dėžutę lengva suglamžyti, išbarstyti degtukus, mažas kiekis. Aš naudoju žiebtuvėlius, ypač mėgstu elektrinius. Jais ypač patogu naudotis. Daug uždegimo kartų, nebijo drėgmės, atsparūs fiziniam poveikiui. Kokie pasirinkimo kriterijai?

A.D. Yra situacijų, kuomet su degtuku lengviau pasiekt prakurą. Tai yra viena pagrindinių priežasčių. Be to, skylant grupei degtukus galima dalintis. Degtukus galima išdalinti, suplėšyti dėžutę ir įžiebimo plokšteles padalinti keliems asmenims. Degtukai šia prasme funkcionalesni, tačiau mažiau atsparūs. Žiebtuvėlis irgi puiki priemonė, ypač ne elektrinis, o su skiltuvu. Net ir pabaigus dujas, su žiežirba galima uždegti tinkamai parengtą prakurą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Albertas Daugirdas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Albertas Daugirdas

Š.J. Aš, kaip visuomet, bandau susisteminti ir suskirstyti. Ugnies įžiebimo klausimą aptarėme. Kokių energijos šaltinių ir kam gali prireikti? Maisto gamybai, generatoriui, šilumai, apšvietimui, įrangai.

A.D. Maisto gamybai patogu, ugnis švari ir laikyti saugu – sauso kuro tabletės. Jų galima įsigyti specializuotose turizmo reikmenų parduotuvėse, o vasaros sezono laiku – daugumoje prekybos centrų. Taikos metu galima nusipirkti be problemų.

Tačiau konflikto atveju jų resursai greitai baigis, todėl patartina turėti alternatyvią viryklę. Rekomenduočiau atkreipti dėmesį į skystą kurą naudojančias virykles. Dyzelino ar benzino bus lengviau gauti iš kareivių ar ūkininkų. Tai ypač naudinga planuojant konflikto zonoje praleisti ilgesnį laiką.

Rekomenduočiau atkreipti dėmesį į skystą kurą naudojančias virykles. Dyzelino ar benzino bus lengviau gauti iš kareivių ar ūkininkų.

Š.J. Dujinės viryklės nerekomenduočiau, nes net ir nedidelius dujų balionus laikyti gyvenamoje patalpoje yra nesaugu, be to, šis resursas ypatingai sunkiai papildomas konflikto metu.

A.D. Elektros energijos palaikymui bus reikalingas elektros generatorius. Reiktų rinktis tokį, kokiais degalais yra varomas jūsų automobilis.

Taip bus lengviau sandėliuoti degalus. Taigi reikės dyzelino arba benzino. Paskaičiuokite kiekį pagal generatoriaus galingumą – kiek jam reikės degalų dviem savaitėm laikant įjungtą keletą valandų per parą.

Š.J. Taip pat reikėtų numatyti ir laidų, rozečių bei ilgintuvų atsargą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius