Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus knygų mugėje apdovanoti patriotiškiausių knygų autoriai

Agnė Žagrakalytė, Andrius Tapinas ir grupė istorikų – 2013 metų patriotų premijų laimėtojai. Jiems krašto apsaugos viceministras Antanas Valys ir Lietuvos leidėjų asociacijos prezidentas Remigijus Jokubauskas Vilniaus knygų mugėje įteikė nugalėtojų apdovanojimus.
Patriotų premijos teikimas
Patriotų premijos teikimas / Eugenijaus Žygaičio nuotr.

„Gera knyga yra tas mokytojas, kuris pasiekia kiekvieno širdį. O krašto apsaugai labai svarbu, kad knyga žadintų mūsų patriotizmą – tiek vidinį žmogaus nusiteikimą, tiek viešą dialogą visuomenėje“, – laureatų apdovanojimo ceremonijoje sakė krašto apsaugos viceministras.

„Redaguodama nuobodų ir, rodos, grafomanišką seniai mirusio giminaičio rankraštį, prisikasiau nuo Retų knygų ir rankraščių skyriaus archyvo Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje iki KGB tardymo dokumentų. Bet už smulkmenišką archyvų paviešinimą man buvo svarbesni klausimai „kas atsitiko“ ir „kaip kam baigėsi“, – teigė Agnė Žagrakalytė, nugalėjusi geriausio 2013 m. patriotinio romano suaugusiems kategorijoje. Jaunajai poetei, eseistei ir literatūros kritikei apdovanojimas įteiktas  už pirmąjį prozos kūrinį, spalvingą giminės sagą „Eigulio duktė: byla F117“ (leidykla „Tyto Alba“). 

Vaikų  ir jaunimo knygos kategorijoje Patriotų premiją laimėjęs A.Tapinas su knyga „Vilko valanda“ (leidykla „Alma littera“) įsitikinęs, kad knyga jungia skirtingas kartas. Autorius džiaugėsi Krašto apsaugos ministerijos įsteigta Patrioto premija ir pabrėžė, jog rašydamas knygą jos veikėjus modeliavo  pagal Lietuvos kariuomenės karius. „Aš pats didžiuojuosi Lietuvos kariuomene ir kad gyvenu Lietuvoje“, – atsiimdamas premiją sakė A.Tapinas. 

Krašto apsaugos ministerija ir  Lietuvos leidėjų asociacija premiją už patriotinę mokslinę knygą „Balys Vaičėnas. Partizano sąsiuviniai. Lokio rinktinės vado dienoraštis, laiškai, manifestaciniai tekstai“ (išleido Tautos paveldo tyrimai) skyrė grupei istorikų – Klaudijui Druskiui, Rūtai Mozūraitei,  Pauliui  V. Subačiui  ir idėjos autoriui Andriui Dručkui. Laimėtą 2,5 tūkst. litų premiją istorikai skirs dokumentams, kurie sudėti į knygą, restauruoti ir išlaikyti.  

Šiemet konkurso dalyviai vertinimui buvo pateikę 41 įvairių žanrų knygą, kurios buvo išleistos 2013 metais. Premijai už patriotinę knygą vaikams buvo pateikta 12 knygų.

Eugenijaus Žygaičio nuotr./Agnė Žagrakalytė
Eugenijaus Žygaičio nuotr./Agnė Žagrakalytė

Anot ketvirtus metus knygų vertinimo komisijai vadovavusio literatūros eksperto Antano Gailiaus, dažnai komisijai būna itin sunku nuspręsti, ką išrinkti geriausiais autoriais, dėl to kyla karšti ginčai. „Tačiau šiemet mums buvo daug lengviau, nes visi komisijos nariai po vertinimų susirinko su tomis pačiomis antraštėmis galvose“, – šmaikštavo A.Gailius. 

Patriotinės knygos konkursą nuo 2011 m. organizuoja Krašto apsaugos ministerija kartu su Lietuvos leidėjų asociacija. Šiuo konkursu siekiama skatinti Lietuvos ir užsienio autorius rašyti pilietiškumo ir patriotizmo tematika, per knygą skiepyti meilę ir ištikimybę savo šaliai.

Konkursui kviečiama pateikti grožinės, memuarinio pobūdžio, edukacinės, mokslo populiarinimo srities knygas, išleistas per paskutiniuosius vienerius kalendorinius metus Lietuvoje ir kitose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius