Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Virš Baltijos šalių dvi dienas skraidys NATO naikintuvai

Balandžio 1-2 dienomis Baltijos šalių oro erdvėje rengiama NATO karinių oro pajėgų treniruotė, kurioje dalyvaus šiuo metu Baltijos šalių oro erdvėje patruliuojantys JAV karinių oro pajėgų kariai su naikintuvais F-15C „Eagle“, Švedijos karinių oro pajėgų naikintuvai JAS-39 Gripen, Lietuvos karinių oro pajėgų transporto lėktuvas C-27J „Spartan“, sraigtasparnis Mi-8.
Naikintuvai
Naikintuvai / Davido Schreierio/KAM archyvo nuotr.

Lietuvos karinių oro pajėgų transporto lėktuvas C-27J „Spartan“ skrenda virš Baltijos jūros. Netikėtai jis praranda ryšį ir nebegali tęsti kelionės. Švedijos karalystės oro erdvės kontrolės centras aktyvuoja Švedijos karinių oro pajėgų budinčius naikintuvus JAS-39 „Gripen“.

Tuo pačiu metu yra įspėjamas Suomijos oro erdvės kontrolės centras, kad leistų ryšį praradusiam orlaiviui  įskristi į Suomijos oro erdvę, tam aktyvuojamas Baltijos šalyse NATO oro policijos misijoje dalyvaujantis  JAV kontingentas su F-15C naikintuvais.  Kai JAV kariniai orlaiviai priskrenda prie ryšį praradusio transporto lėktuvo, jį iki tarptautinės erdvės jau yra atlydėję švedai. Lėktuvas perimamas ir palydimas į Šiauliuose esančią Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazę.

Tokie ir panašūs įvykiai gali nutikti bet kurioje pasaulio vietoje bet kuriam orlaiviui, tačiau šis scenarijus – tai balandžio 1–2 dienomis Baltijos šalių oro erdvėje vyksiančios NATO karinių oro pajėgumų treniruotės dalis. Treniruotės metu bus imituojamas ir avarinis orlaivio nusileidimas, organizuojama paieškos ir gelbėjimo operacija Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparniu Mi-8.

Ši  NATO karinių oro  pajėgumų treniruotė – tai  ne tik akivaizdus Aljanso solidarumo ir įsipareigojimų vykdymo įrodymas, bet ir galimybė Lietuvos kariams nuolat atnaujinti savo žinias ir sąveikumą u sąjungininkais bei parneriais.

„Šiandien netoli Baltijos šalių vykstant neramumams mūsų sąjungininkai sustiprino NATO oro policijos misiją ir atsiuntė papildomus naikintuvus, kad būtų užtikrintas mūsų saugumas. Todėl ir ši  NATO karinių oro  pajėgumų treniruotė – tai  ne tik akivaizdus Aljanso solidarumo ir įsipareigojimų vykdymo įrodymas, bet ir galimybė Lietuvos kariams nuolat atnaujinti savo žinias ir sąveikumą u sąjungininkais bei parneriais“, – sako krašto apsaugo ministras Juozas Olekas.  

Balandžio 1 d. prasidedančioje dviejų dienų treniruotėje dalyvaus šiuo metu Baltijos šalių oro erdvėje patruliuojantys JAV karinių oro pajėgų kariai su naikintuvais F-15C „Eagle“,  Švedijos karinių oro pajėgų naikintuvai JAS-39 Gripen, Lietuvos karinių oro pajėgų  transporto lėktuvas C-27J „Spartan“, sraigtasparnis Mi-8.  Be to, planuojama, jog treniruotėje dalyvaus ir išankstinio perspėjimo ir kontrolės orlaivis AWACS iš Vokietijos ir JAV degalų papildymo ore orlaivis KC-135R.

Abi treniruotės dienas  Palangos oro uoste treniruosis Švedijos orlaiviai JAS-39, Lietuvos KOP transporto lėktuvas C-27J ir JAV KOP naikintuvai F-15C. Vilniuje abi dienas treniruosis JAV KOP naikintuvai F-15C.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius