-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 20

Kauno politikai klaidžioja pavojingoje privačių ir viešų interesų konflikto zonoje

Kovo 15 d. Kauno miesto valdžia nusprendė neformuoti priešmokyklinio ugdymo klasių populiarioje Prano Mašioto pradinėje mokykloje. Tai sukėlė tėvelių, norinčių savo atžalas matyti šioje mokymo įstaigoje, pyktį. Jų neįtikino valdininkų kalbos, jog kalta švietimo reforma. Žibalo į ugnį įpylė ir gauti kvietimai susipažinti su Erudito licėjumi, kurio vienas iš akcininkų – vicemeras Povilas Mačiulis.
Povilas Mačiulis ir Ona Balžekienė
Povilas Mačiulis ir Ona Balžekienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai – tik gandai?

Klasių nekomplektavimą vienoje ar kitoje mokykloje gali lemti ne švietimo įstaigų optimizacija ar reforma, o atitinkami privatūs-politiniai interesai, – tokį kaltinimą šiemet įsteigto UAB „Erudito licėjaus“ vienam iš akcininkų, „Vieningo Kauno“ partijos atstovui P.Mačiuliui, metė norinčių savo vaikus vesti į Prano Mašioto pradinę mokyklą tėveliai.

Suprasti akimirksniu

  • Kaltinimus dėl viešų ir privačių interesų supainiojimo vicemeras Povilas Mačiulis laiko gandais ir sąmokslo teorijomis.
  • Po to, kai savivaldybės taryba nusprendė neformuoti priešmokyklinio ugdymo grupių Prano Mašioto pradinėje mokykloje, tėvai gavo kvietimus apžiūrėti Erudito licėjų.
  • Erudito licėjus įsikūrė UAB „Reksus“, kurios akcininkė – tarybos narė Ona Balžekienė, priklausančiose buvusiose Ryšių istorijos muziejaus patalpose.

Po lemtingojo kovo 15 d. tarybos sprendimo jie teigia sulaukę kvietimų į pažintinį susitikimą su Erudito licėjaus vadovybe. Rodos, paprasta, būdamas tarybos nariu neleidi komplektuoti klasių kokioje populiarioje valdiškoje švietimo įstaigoje ir kvieti į privačią, kurioje turi akcijų.

Tokie kaltinimai, anot P.Mačiulio, tėra paprasčiausi gandai.

„Girdžiu visko – ir tai, kad Mokslo ir inovacijų centro projektą inicijavau tik tam, kad Erudito licėjaus moksleiviai turėtų ką veikti po pamokų.

Teko girdėti ir tai, kad Kauno Santakos parką savivaldybė sutvarkys, Pilies amfiteatrą įrengs tik dėl licėjaus vaikų poreikio. Gandus, sąmokslo teorijas vertinu taip, kaip juos vertina kiekvienas adekvatus žmogus – niekaip“, – patikino jis.

Politikas teigia kovo 15 d. tarybos balsavime dėl priešmokyklinio ugdymo klasių nedalyvavęs.

„Kai tapau Erudito licėjaus akcininku, šia informacija tą pačią dieną papildžiau viešai prieinamą savo privačių interesų deklaraciją ir nuo tos dienos nedalyvauju svarstymuose klausimų, kuriuose galime įžvelgti viešų-privačių interesų derinimo konfliktą“, – patikino P.Mačiulis.

Erudito licėjaus akcininku jis tapo balandžio 19 d.

Nekomentuoja švietimo klausimais

Paklaustas, kokia jo asmeninė nuomonė dėl Prano Mašioto pradinės mokyklos populiarumo, P.Mačiulis atsisakė kalbėti šia tema.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Povilas Mačiulis
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Povilas Mačiulis

„Bet kokia mano viešai šiuo klausimu išreikšta pozicija gali būti traktuojama kaip viešųjų ir privačių interesų konfliktas, todėl atsakyti į šį klausimą negaliu. Atsakyti gali kitas vicemeras, kuris kuruoja švietimo sritį, taip pat – miesto tarybos Kultūros ir švietimo komiteto nariai. Aš kuruoju miesto infrastruktūros, transporto, energetikos ir investicijų sritis“, – prabrėžė politikas.

Pasak jo, Erudito licėjaus administracija vykdo mokyklos komunikaciją socialiniuose tinkluose, internete, taip pat platinami lankstinukai per pašto dėžutes. Tokios reklamos, kuri tikrai nėra nukreipta tik į kažkurią vieną mokyklą, formos yra įprastos mokyklų komunikacijoje.

„Reksus“ akcininkų sąraše – Kauno miesto savivaldybės tarybos narės O.Balžekienės pavardė. Ar tai nepadėjo P.Mačiulio Erudito licėjui pasiekti susitarimo dėl patalpų nuomos?

„Informacija apie mokyklą, kuri profesionalų rankomis tampa kūrybine erdve, kuri ugdys visapusiškas asmenybes, sužadins vaikams troškimą pažinti, mokytis ir kurti, galėjo ir vis dar gali pasiekti bet kurį kaunietį“, – faktą, jog kvietimą susipažinti su Erudito licėjumi Prano Mašioto pradinėje mokykloje savo vaikus norintys matyti tėvai gavo tikslingai po kovo 15 d. tarybos sprendimo, paneigė vicemeras.

Sukirto rankomis su kita tarybos nare?

Naujai įsteigtas Erudito licėjus įsikurs prestižinėse patalpose Rotušės aikštėje. Tose pačiose, kuriose neseniai dar glaudėsi Ryšių istorijos muziejaus eksponatai. Ilgai „Teo“ telekomunikacijų bendrovei priklausę pastatai UAB „Reksus“ įmonei buvo parduoti pernai.

Dar šių metų kovą naujojo patalpų savininko vadovas Gediminas Vilimas 15min tikino, jog nėra nuspręsta, kas įsikurs vietoje, kurioje iki šiol veikė Ryšių istorijos muziejus. Tačiau po mėnesio šeimininkas jau buvo aiškus, – tai naujai kuriamas Erudito licėjus, kuris užims trečdalį patalpų.

Rankomis įmonės sukirto bei patalpų nuomos sutartį pasirašė balandžio 20 dieną, jau kitą dieną po to, kai P.Mačiulis tapo licėjaus akcininku. Suderėtos nuomos kainos neatskleidžia nė viena šalis.

Įdomiausia šioje istorijoje yra tai, kad „Reksus“ akcininkų sąraše puikuojasi dar viena Kauno miesto savivaldybės tarybos narė – Liberalų sąjūdžio atstovė Ona Balžekienė. Ar tai nepadėjo P.Mačiulio Erudito licėjui pasiekti susitarimo dėl patalpų nuomos?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ona Balžekienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ona Balžekienė

„Tai visiškai neturėjo jokios įtakos. Licėjui reikalingų patalpų paieška vyko nuo balandžio mėnesio. Apie nuomojamas patalpas Erudito licėjus sužinojo iš balandžio pradžioje nekilnojamo turto skelbimų portale paskelbto skelbimo. Derybose, sutarties pasirašymo procese nedalyvavau, Erudito licėjui atstovavo administracija. Mano žiniomis, Ona Balžekienė taip pat šiame procese visiškai nefigūravo“, – patikino P.Mačiulis.

Tą patį patvirtino ir O.Balžekienė, pabrėžusi, jog nuomininkų paieškai „Reksus“ pasamdė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovę. Susidomėjimas buvo didelis. Patalpos išnuomotos didžiausią kainą pasiūliusiems. Vienas jų, išsinuomojęs vieną iš keturių komplekso pastatų, – Erudito licėjus. Šiuo metu, anot jos, visos patalpos yra išnuomotos, įrenginėjamos.

Privatūs interesai nugalėjo viešus?

Klaustukų kelia ir O.Balžekienės vaidmuo apkalbėtų patalpų pardavimo-pirkimo procedūrų metu.

Dabar jau „Reksus“ priklausančias Ryšių istorijos muziejaus patalpas iš „Teo“ norėjo įsigyti ir Kauno miesto savivaldybė. Tarybos posėdis, kuriame buvo svarstomas šis klausimas, vyko 2013 m. sausio 17 d. Tuo metu „Reksus“ akcininke jau buvusi O.Balžekienė posėdyje teigė prieštaraujanti patalpų įsigijimui. Siūlė eiti kitu keliu: susiderėti su „Teo“, jog bendrovė miestui pastatus padovanotų.

Dabar jau „Reksus“ priklausančias Ryšių istorijos muziejaus patalpas iš „Teo“ norėjo įsigyti ir Kauno miesto savivaldybė.

Vis dėlto, sprendimo projektas Nr. TR-16 „Dėl nekilnojamojo turto Rotušės a. 17, 18, 19, 20, Kaune, pirkimo“ buvo priimtas bendru sutarimu. O.Balžekienė balsavo už. Tačiau patalpų savivaldybei taip ir nepavyko įsigyti. Tiksliau, nepavyko įsigyti visiems tarybos nariams, išskyrus O.Balžekienę. Derybos su „Teo“ vėliau jai nusisekė. Tiesa, jau privačių, o ne viešų, interesų naudai – kaip „Reksus“ akcininkei.

„Objektą pasiūlė įsigyti mano partneriai. Aš esu UAB „Reksus“ bendrasavininkė, kasdienėje veikloje nedalyvauju. Šį darbą atlieka samdomas direktorius. UAB „Reksus“ domėtis patalpomis pradėjo praėjusių metų rudenį, įsigijo gruodžio pabaigoje.

Su verslo partneriu džiaugiamės, galėdami prisidėti prie miesto kultūros paveldo išsaugojimo ir atnaujinimo. Mums patiems buvo netikėta, kad pradėjus rekonstrukciją pamatėme, jog pastatas laikosi tik ant išorinių sienų. Todėl investuodami šešiaženklę sumą, išsaugosime pastatą ateinančioms kartoms“, – susiklosčiusią situaciją pakomentavo O.Balžekienė.

Kreipėsi į teismą

Kiek anksčiau 15min buvo rašoma apie tai, jog Prano Mašioto pradinė mokykla sulaukė net 150 tėvelių, norinčių, jog jų vaikai lankytų priešmokyklinio ugdymo grupes, prašymų. Atsižvelgiant į tai, jog toks jų skaičius tiesiog netilptų tam pritaikytose patalpose, nuspręsta grupių neformuoti. Savivaldybės atstovai pabrėžė, jog bus sudarytos sąlygos vesti vaikus į šalia esančias mokyklas.

Reaguodama į tėvelių skundus, į Kauną balandžio pradžioje buvo atvykusi ir švietimo bei mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. Ir tuomet Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika ministrei aiškino tą patį: jog sprendimas priimtas dėl to, kad Prano Mašioto pradinėje mokykloje mokyti daugiau vaikų tiesiog nebūtų vietos.

Nenorėdami su tuo sutikti, tėveliai balandžio mėnesį kreipėsi į Kauno apygardos administracinį teismą, prašydami panaikinti jų interesus neatitinkančią Kauno valdžios kovo 15 d. sprendimo dalį, susijusią su Prano Mašioto pradine mokykla. O kol bus priimtas teismo verdiktas, pareiškėjai paprašė taikyti reikalavimo užtikrinimo priemones – stabdyti šios sprendimo dalies galiojimą. Teismas tenkino šį prašymą.

Pateikė naują projektą

Pagalbos ranką susirūpinusiems tėveliams bandė ištiesti ir Kauno miesto savivaldybės tarybos opozicija – Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai. Frakcija parengė bei birželio 14 d. vykusiame tarybos posėdyje pristatė sprendimo projektą, leisti Prano Mašioto pradinėje mokykloje formuoti dvi priešmokyklinio ugdymo klases po 20 mokinukų.

„Pagarba Prano Mašioto pradinės mokyklos tėvų bendruomenei, kad tęsia kovą už savo teisėtus lūkesčius. Juk būtent tėvų investicijų dėka ta mokykla tapo sutvarkyta ir prestižinė. Todėl ir turime juos palaikyti“, – teigė frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kupčinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrius Kupčinskas

Birželio 14 d. vykusiame tarybos posėdyje buvo pristatytas sprendimo projektas leisti Prano Mašioto pradinėje mokykloje formuoti dvi priešmokyklinio ugdymo klases po 20 mokinukų.

Posėdžio metu pasisakė ir tėvelių atstovai, prisipažinę nuo sausio 11 d., kuomet pateikė prašymus Prano Mašioto pradinei mokyklai, gyvenantys nežinioje, į kurią mokyklą rugsėjo 1 d. eis jų vaikai.

„Bendruomenė nėra gavusi iš valdžios jokio padoraus paaiškinimo, kodėl jų vaikai negali lankyti Prano Mašioto pradinės mokyklos. Negriaukite to, kas jau yra gerai“, – prašė kalbėjusi moteris.

Sprendimo, siūlančio formuoti šioje švietimo įstaigoje dvi priešmokyklinio ugdymo klases, projektas buvo atmestas: 16 pasisakė už, 14 tarybos narių susilaikė, o 3 buvo prieš. Nuspręsta ši klausimą svarstyti kitame tarybos posėdyje – liepos 12 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius