Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 20

20-asis „Kino pavasaris“ pristato: filmai, susiję su LGBT tema

Kovo 19 – balandžio 2 dienomis vyksiantis tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ jau 20 metų ne tik lepina sinefilus plataus spektro programa, bet ir nesidrovi pastūmėti visuomenę laisvėjimo link. Žemiau pateikti filmai – įvairiais rakursais nagrinėja lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų tematiką.
Filmo „Burgundijos kunigaikštis“ kadras
Filmo „Burgundijos kunigaikštis“ kadras

Svetimi tarp savų

Filmo „Meilė yra keista“ (angl. „Love is Strange“, rež. Ira Sachs, 2014) herojus George'as (akt. Alfred Molina) moko muzikos katalikiškoje mokykloje, o jo mylimasis Benas (akt. John Lithgow) – dailininkas. Jie kartu jau 39-erius metus. Socialiniame tinkle pasirodžius jų santuokos nuotraukoms, George'ą atleidžia iš darbo. Jiems tenka suprasti, ką reiškia jaustis svetimiems tarp savų. George'as ir Benas yra priversti prieglobsčio ieškoti pas savo giminaičius ir draugus. Juk dažnai pagalbos prireikus, iš tiesų atsiskleidžia artimųjų gerumas.

VIDEO: Filmo „Meilė yra keista“ anonsas

„Meilė yra keista“ – jautrus pasakojimas apie daug patyrusius ir vienas kitą tebemylinčius žmones, apie beprasmius kivirčus, lojalumą ir draugystę, nepaisančią iššūkių. Šioje dramoje dėmesio ypač verta aktoriaus J. Lithgow charizmatiška vaidyba. Ši kino juosta buvo apdovanota Moterų kino kritikių rato apdovanojimuose už geriausius vyro įvaizdžius kine. Filmas taip pat pelnė 12 nominacijų įvairiuose kituose kino festivaliuose. 

Dominuojančio vyriškumo krizė

Filme „Septintas veiksmas“ (angl. „The Humbling“, rež. Barry Levinson, 2014) vaizduojama hegemoninio arba dominuojančio vyriškumo krizė.

Žymų aktorių Simoną Axlerį (akt. Al Pacino) kamuoja egzistencinė krizė. Į jo gyvenimą netikėtai įsiveržia biseksuali Simonų draugų dukra ir jo krikštaduktė Pegeen Mike Stapleford (akt. Greta Gerwig, pažįstama iš filmo „Frances Ha“, taip pat „Kino pavasaryje“ rodomo „Edenas“). Aktorius nuolat patenka į kurioziškas situacijas ir ilgainiui nebeatskiria fantazijų pasaulio nuo realybės. Visa tai išnarplioti tegali ekrane esantis jo psichologas Dr. Farr (akt. Dylan Baker) ir tamsoje tūnantys žiūrovai.

VIDEO: Filmo „Septintas veiksmas“ anonsas

„Septintas veiksmas“ – tai Oskaro laureato Barry Levinsono, režisavusio tokias kino juostas kaip „Pragaro virtuvės vaikėzai“ („Sleepers“, 1996), „Lietaus žmogus“ („Rain Man“, 1988), naujausias kūrinys, kupinas intertekstualių nuorodų į literatūros aukso fondą. Meistriška Al Pacino vaidyba tiksliai atskleidžia pasaulinės šlovės sulaukusio aktoriaus saulėlydį. 

Apie Eizenšteiną ir meilę...

„Kino pavasaryje“ bus ir daugiau filmų, susijusių su LGBT tema. „Eizenšteinas Gvanachuate“ („Eisenstein in Guanajuato“, rež. Peter Greenaway, 2015) – biografinė drama, pasakojanti apie kino režisieriaus Sergejaus Eizenšteino kelionę į Meksiką ir netikėtai jį aplankiusią meilę, išlaisvinusią kūrėjo seksualumą. 

VIDEO: Filmo „Eizenšteinas Gvanachuate“ anonsas

Filme „Svetingumas“ („Xenia“, rež. Panos H. Koutras, 2014) pagrindinis herojus su broliu Graikijoje ieško savo biologinio tėvo, kurio iki šiol nėra matę. Režisierius „Svetingume“ per tėvo paieškas kvestionuoja įvairias politines temas, atgaivindamas XX a. penktojo dešimtmečio estetiką. Kino juosta buvo apdovanota tarptautiniuose Čikagos ir Gijono kino festivaliuose, 3 nominacijas pelnė Kanų ir Hamburgo festivaliuose. 

VIDEO: Filmo „Svetingumas“ anonsas

Filmo „Burgundijos kunigaikštis“ („The Duke of Burgundy“, rež. Peter Strickland, 2014) centre intymi pažintis tarp aristokratės ir jos tarnaitės, ir galia paremtų santykių dinamika. 

VIDEO: Filmo „Burgundijos kunigaikštis“ anonsas

Konkursinėje programoje „Nauja Europa – nauji vardai“ dalyvaujančiame lietuvių filme „Sangailės vasara“ (2015 m., rež. Alantė Kavaitė) jautriai pažvelgiama į dviejų paauglių merginų meilės istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius