Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 01

A.Galambos: „Gyvename žiauriame pasaulyje, tačiau jis nėra visiškai bjaurus“

Kritikai sako: jis talentingas, kuria žiauriai, bet – „žiauriai“ teisingai. Tokie epitetai tinka „Kino pavasario“ konkursinėje programoje rodomo kriminalinio trilerio „Tyrėjas“ režisieriui vengrui Attilai Galambos.
30 metų A.Galambos jau pakrikštytas naująja Vengrijos kino viltimi.
30 metų A.Galambos jau pakrikštytas naująja Vengrijos kino viltimi. / „15min“ nuotr.

30 metų kūrėjas, savo filmams pats rašantis ir scenarijus, jau pakrikštytas naująja Vengrijos kino viltimi. Į Vilnių trumpam atvykęs A.Grigoras atskleidė, kur semiasi įkvėpimo ir patvirtino, kad, skirtingai nei kai kurie kino kritikai, niekada nematė vieno didelio ažiotažo susilaukusio TV serialo.

- Jūsų pirmasis pilnametražis vaidybinis filmas „Tyrėjas“ – ganėtinai žiaurus, groteskiškas. Kas jus įkvėpė šiam darbui? – paklausėme A.Galambos.

- Iš tiesų aš beveik septynerius metus kūriau trumpo metražo eksperimentinius ir dokumentinius filmus. Pirmuoju pilnametražiu filmu visuomet stengiesi parodyti tai, ką nori pasakyti, tarsi susisteminti viską į viena.

Filmas „Tyrėjas“ man yra labai brangus ir asmeniškas filmas. Jo nuotaika yra tamsi, tačiau tokia realybė. Jei nori pasakyti kokią nors tiesą, ji negali būti labai paprasta. Akivaizdu, kad šiandien mes gyvename žiauriame pasaulyje, tačiau jis nėra visiškai bjaurus.
Šiuo savo filmu aš nenorėjau pūsti miglos. Norėjau pasakyti tiesą – tokią, kokia ji yra, stengdamasis įžvelgti ir pozityvius dalykus.

- Filmų kritikai, išvydę „Tyrėją“, Jūsų braižą palygino su garsių režisierių brolių Joelio ir Ethano Coenų kūryba. Ar Jūs pats matote kokių nors sąsajų?

- Tai tiesa – Vengrijos kino kritikai tą įžvelgė. Ką aš galiu pasakyti – esu tikrai maloniai nustebintas, kai girdžiu tokias pastabas. Brolių Coenų sukurti filmai yra vienas didžiausių mano įkvėpimo šaltinių. Tiesa, aš tikrai nebandau kaip nors atkartoti jų braižo.

- Kritikai taip pat rašė, kad jūsų sukurtas kriminalinis trileris turi tam tikrų paralelių su didelio atgarsio sulaukusiu JAV televizijos serialu „Šešios pėdos po žeme“.

- Ne vienas žmogus man tą sakė. Kai kurie kino kritikai piktai rašė, kad aš „išprievartavau“ TV serialą neva jį kopijuodamas. Žinote, vienu metu jau ketinau imti ir pasižiūrėti kokią seriją – nes tokie komentarai kiek erzino. Tačiau dabar galiu atsakingai pareikšti, kad iki šiolei nesu matęs nė vienos „Šešios pėdos po žeme“ serijos. Nė vieno epizodo! Ir, tiesą sakant, bent jau artimiausiu metu neketinu to daryti.

- Kaip jūsų filmas buvo sutiktas gimtojoje Vengrijoje, užsienio šalių kino festivaliuose?

- Savo šalyje sulaukiau teigiamų atsiliepimų, filmas buvo apdovanotas keliais prizais Vengrijos kino savaitėje. Pastebėjau, kad „Tyrėjas“ didžiausią įspūdį daro jaunosios kartos žiūrovams.
Žiūrovų reakcija tarptautiniuose festivaliuose mane pribloškė. Atvirai kalbant, nesitikėjau, kad filmas susilauks tokio dėmesio, nes juo nebandžiau pataikauti auditorijai. Džiaugiuosi, kad žiūrovai pastebėjo ir įvertino mano kitaip papasakotą kriminalinę istoriją. Tai – iki šiol geriausios dienos mano gyvenime.

- Gal galite įvardyti, kokie režisieriai daro didžiausią įtaką Jūsų kūrybai?

- Jei reikėtų pasirinkti vieną asmenį, kuris mane įkvėpė sukurti „Tyrėją“, tai tikrai būtų japonų kino režisierius Takeshi Kitano. Jei kalbėtume apie mano būsimą filmą, įvardyčiau Anapilin jau iškeliavusį režisierių Anthony Minghella ir jo filmą „Talentingasis misteris Riplis“.

- Būsimajame filme galima laukti panašios istorijos?

- Prieš pusmetį būčiau pasakęs, kad ši istorija bus tam tikras prototipas. Tačiau šiandien dėl to jau šiek tiek abejoju. Naujame mano filme bus vystoma istorija apie vaikiną, kuriam puikiai sekasi mokslai, jis patenka į turtingą šeimą. Bet herojus susiduria su rimtesniais iššūkiais, kuriuos jam reikia įveikti.

Ir šiam filmui aš pats rašau scenarijų. Man tai patinka – jaučiu, ką darau, ką noriu pasakyti, tuo pačiu metu nuolat mokausi. Tai man teikia didelį malonumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius