Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 03 10

„Kino pavasario“ filmų top 10 pagal Vidą Ramaškienę

Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ per dvi savaites kasmet parodo daugiau nei du šimtus filmų. Mėginimai išsirinkti keletą iš tokios gausos gali tapti rimtu išbandymu ir tikru galvos skausmu. Festivalio komanda sugalvojo išeitį: jie surinko kiekvieno nario mėgstamiausiųjų dešimtuką, kuris gali padėti palengvinti pasirinkimo kančias. Pateikiame festivalio direktorės Vidos Ramaškienės top 10.
„Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė
„Kino pavasario“ direktorė Vida Ramaškienė / Audriaus Solomino nuotr.

1. IDA

Baltijos žvilgsnis. Filmas patiks tiems, kuriems patinka labai asmeniškas kinas. Stebina, kaip režisierius vyras sugebėjo įsijausti į labai skirtingų moterų charakterius ir jų lemiamus sprendimus. 

2.  GEOGRAFAS GAUBLĮ PRAGĖRĖ

Baltijos žvilgsnis. Visuomenėje priimtina, kad mokytojas – savo dalykui pasišventęs, pagal dorovingas taisykles gyvenantis žmogus. Tačiau, kai šiomis nesivadovaujama - neigiamas atsakas garantuotas. Taip nutinka ir mėgstančiam išgerti biologui Viktorui, randančiam ryšį su mokiniais, iškeliavus į laukinę gamtą.

3. MERGINA IŠ SPINTOS

Nauja Europa – Nauji vardai. Profesionalius lenkų aktorius subūrusi drama itin šviesiai papasakoja skaudžią draugų istoriją. Filmas nestokoja šmaikščių ir kartais siurrealistiškų scenų, originalių dialogų vienatvės ir žmonių susvetimėjimo temomis.

4. UŽSIMERKUS GYVENTI PAPRASČIAU

VIASAT komedijos. Gyvenime labai svarbu turėti savo svajonę ir jos siekti. Ta svajonė anksčiau ar vėliau tampa realybe.  Profesionaliai atgaivinta to laikmečio dvasia. Su problematiškais paaugliais važiuojantis  keistuolis mokytojas patiria daug anekdotinių situacijų pakeliui pas Johną Lennoną.

5. GROJA LIUVINAS DEIVISAS

Meistrai. Ethanas ir Joelis Coenai tiesiog nekuria blogo kino. Pagrindinis personažas Liuvinas – geras muzikantas, bet ne puikus, jo muzika „pinigais nekvepia“, tačiau kūrėjas nė nemano atsisakyti muzikanto karjeros ir atsiduria absurdiškiausiose situacijose, iš kurių kartais norisi juoktis pro ašaras.

6. ORKESTRAS „LABAS?!“

Filmai šeimai. Nuostabus filmas apie violončelininko siekį susidraugauti su nelaimingų šeimų vaikais per muziką. Viltį ir pozityvumą sukelianti dokumentika pasakoja apie meno įtaką mažiesiems, savo užslėptas nuoskaudas išliejantiems scenoje. Visai šeimai tinkantis filmas, tikrai nepaliksiantis abejingų. 

7. VIRTINIAI

Naujasis Rusijos kinas. Du broliai: vienas homofobas, kitas – homoseksualus. Ši komedija – mūsų visuomenės atspindys. Čia pašiepiamos visos nusistovėjusios šiuolaikinės baimės ir pristatomas pats „gurmaniškiausias“ virtinių receptas. Aš esu už toleranciją, kviečiu prisijungti prie manęs. 

8. NORAS GYVENTI

Baltijos žvilgsnis. Filmas visiems. Apie neįgalų žmogų, kurio užsispyrimas ir noras gyventi galėtų būti pavyzdžiu daugeliui. Labai jautri ir šviesi istorija apie tai, kaip ir sunkiausiomis akimirkomis neturėtume prarasti optimizmo. Manau, kad filmas bus vienas festivalio favoritų.

9. SUSVETIMĖJIMAS 

Nauja Europa – Nauji vardai.  Rekomenduoju filmą tiems, kas prisimena „Iltinį dantį“ ir žavųjį graikų aktorių Christos Stergioglou. Paliečiamos ir Lietuvoje aktualios nevaisingumo ir įsivaikinimo temos. Debiutuojantis režisierius sakosi sėmęsis įkvėpimo iš A. Tarkokvskio kūrybos. Ar tai tiesa – įsitikinsite tik pasižiūrėję šią dramą, kuri Sofijos kino festivalyje buvo pripažinta geriausiu Bulgarijos filmu.

10. KLASĖS PRIEŠAS

Nauja Europa – Nauji vardai. Stiprus ir paveikus, asmenine režisieriaus Roko Bičeko patirtimi paremtas filmas įtraukia į mokinius sukrėtusio įvykio – klasės draugės savižudybės – pasekmes. Auganti įtampa, maištingų paauglių įžvalgos, drąsūs  ir įžeidžiantys kaltinimai klasės mokytojui. Rekomenduoju pedagogams ir vyresnių klasių moksleiviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius