Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 17

Kristupas Sabolius apie filmą „Paslapčių kelias“: „Detektyvas su paklaida“

Prieš gerą mėnesį antrąją monografiją „Įsivaizduojamybė“ pristačiusį filosofą Kristupą Sabolių vis dažniau galima išgirsti kalbant apie kiną. Derėtų paminėti, kad 2013-ųjų filmas „Lošėjas“, kurio scenarijų jis rašė drauge su jo režisieriumi Ignu Jonynu, tapo pirmąja Baltijos šalių juosta, įtraukta į San Sebastiano kino festivalio programą. Keletą nemenkai po pasaulį pakeliavusio filmo seansų padovanos ir festivalis „Kino pavasaris“, įvyksiantis kovo 20—balandžio 3 d. Čia K. Sabolius taip pat bus vienas iš penktus metus festivalio organizuojamo „Geriausio studentiško filmo“ konkurso žiuri narių.
Kristupas Sabolius (Audriaus Solomino nuotr.)
Kristupas Sabolius (Audriaus Solomino nuotr.)

Šiandien K. Sabolius dalijasi įspūdžiais po filmo „Paslapčių kelias“ peržiūros. 2013 m. Sidnėjaus kino festivalį pradėjusioje veiksmo juostoje vaidina Australijos kino žvaigždynas bei australų ir britų kilmės aktorius Hugo Weavingas, žinomas iš trilogijų „Matrica“ ir „Žiedų valdovas“. 

Kristupo Saboliaus komentaras:

Iš visos „Kino pavasario“ programos išsirinkau tokį filmą, kurį mažiau atidus žiūrovas rizikuoja netyčia praleisti. 

„Paslapčių kelias“ galėtų būti bendras brolių Coenų, Michaelio Haneke ir Carloso Reygadaso kūrinys. Mėgindamas išsiaiškinti pakelės narkomanės mirtį, Australijos aborigenų kilmės policininkas Jay atseka iškreiptą mažo miestelio santykių raizginį, į kurį įsipynusi ir jo paties šeima. Režisierius Ivanas Senas kuria detektyvą su paklaida – kai tirdamas žmogžudystę surandi daugiau nei nusikaltėlį, bet ir Australijos pusdykumių peizažus, kai kinematografinio laiko ritmas ir vizualinės pauzės maišo estetizmą su subtilaus rasizmo ir vergovės formomis, kai kaltė ištirpsta tarp skurdžių priemiesčių interjerų ir visuotinės narkomafijos tinklo, kai kalti yra ne tik korumpuoti policininkai, bet ir jų aukos.

Tobulas paslapčių žanras – detektyvas – pasitarnauja kaip brutalios socialinės kritikos ir etinio pasirinkimo testas, kuriame kilmė ir pasmerkimas iškelia daug nepatogių klausimų apie nusikaltimo prigimtį. „Paslapčių kelias“ operuoja žanrinėmis klišėmis, bet jas pranoksta. Keistesnės paskutinio susišaudymo scenos dar neteko matyti.

VIDEO: Filmo „Paslapčių kelias“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius