-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 23

L. Donskis apie „Pabėgimas iš Rygos“: Rekomenduočiau jį visiems jauniesiems filosofams

„Pabėgimas iš Rygos“ („Escaping Riga“) yra vienas neįprasčiausių šių metų „Kino pavasario“ filmų. Jis atrodo kaip vakarietiška senojo, juodai balto kino klasika, bet sukurtas mūsų dienomis, o jo režisierius Davis Simanis yra latvis.
Leonidas Donskis
Leonidas Donskis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Filmas žiūrovą nukelia į dramatišką praėjusį amžių ir parodo dviejų kultinių asmenybių biografijas: filosofo ir mąstytojo Isaiah Berlino ir kino kūrėjo Sergejaus Eisensteino. Juos abu vienija tai, kad jų gimtasis miestas – Ryga. Ir tai, kad karo fone, jie turi iš šio miesto pabėgti.

Tarp tų, kuriems filmas paliko šviesų įspūdį – ir filosofas, profesorius Leonidas Donskis. Abu filmo herojai jam puikiai pažįstami. Panašias istorijas jis yra aprašęs ir savojoje knygoje „99 Baltijos istorijos“.

VIDEO: Filmo „Pabėgimas iš Rygos“ anonsas

Filmas parodo, koks sudėtingas buvo XX a.

„Žiūrint filmą atsivėrė du sluoksniai. Pirmas – tai pats filmas, kaip meno kūrinys. Jis labai įdomiai sukurtas, nes imituoja dokumentinį kiną, nors puikiai suprantame, kad tai vaidybinis filmas. Jame panaudota daug archyvinės medžiagos, istorijos faktų, bet tuo pat metu Isaiah Berliną ir Sergei Eisensteiną vaidina realūs aktoriai.

Personažai suvaidinti, bet filmo estetika – tarsi dokumentinio kino. Tu tuo patiki. Net Stalinas atrodo tarsi tikras, kaip iš dokumentinio filmo, nors tai taip pat yra aktoriaus vaidmuo,“ – pamatęs filmą įspūdžiais dalijosi L. Donskis.

Jam patiko ne tik filmo forma, bet ir turinys. „Turinio sluoksnis be galo sudėtingas. Viena vertus, tai pasakojimas apie Rygą, kuri pasauliui davė šiuos du genialius XX a. žmones. Eisensteinas yra kino ikona, Berlinas – vienas įtakingiausių politinių mąstytojų.

Kita vertus tai pasakojimas apie miestą, kuriame, vienas kito nematę, paraleliai susiformavo du labai talentingi žmonės, kuriems buvo lemta susitikti tik po II pasaulinio karo.

Tai taip pat tai pasakojimas apie Baltijos regioną: daugiakultūrį, daugiaetninį, daugiadimensinį. Dar daugiau: šiame filme, per abu jo herojus, mes tikrai galime suvokti XX a.,“ – sako L. Donskis.

Filmo „Pabėgimas iš Rygos“ kadras
Filmo „Pabėgimas iš Rygos“ kadras

Patiks filosofams, kino istorijos ir Baltijos šalių gerbėjams

Filosofas ir akademikas išskiria tris žmonių grupes, kuriems filmą rekomenduotų: filosofijos studentus, kino istorijos mylėtojus ir tuos žmones, kurie yra neabejingi Baltijos regionui ir turtingai jo istorijai.

„Filmą rekomenduočiau, viena vertus, visiems jauniesiems filosofams. Tie, kurie studijuoja filosofiją ar sociologiją, neabejotinai norės pamatyti Isaiah Berlino gyvenimo pėdsakus. O kas myli kiną ir kino istoriją, norės prisliesti prie Sergei Eisensteino. Kino ir filosofijos gerbėjams šis filmas yra tiesiog gurmaniškas patiekalas.

Bet šalia to yra tiesiog išsilavinusių žmonių, kurie neabejingi XX a. siužetams, įdomioms to laikmečio istorijoms. Abiejų žmonių, kurie aptarti filme, gyvenimo istorijos yra tiesiog neįtikėtinos. Abiejų biografijos gali būti perskaitytos kaip romanai. Filmą verta žiūrėti tiems, kurie nori suprasti XX a. – kokie žmonių likimai buvo, kaip viskas persipynę, kaip sudėtinga, iš kokių sudėtingų gijų šis laikmetis buvo nuaustas.

Ne paskutinėje vietoje būtų žmonės, kurie tiesiog myli Baltijos regioną. Žmonės, kurie supranta didžiulę šio regiono vertę - kad šitos trys nedidelės šalys, Lietuva, Latvija ir Estija sugebėjo pasauliui duoti šitiek talentų, kurie vėliau tapo D. Britanijos, Italijos, Rusijos herojais - man atrodo šitas filmas puikiai šitą faktą iliustruoja. Žmonės, kurie domisi Baltijos kraštais, šį filmą gerte sugers kaip dovaną“, – „Pabėgimą iš Rygos“ įvertino L. Donskis.

„Pabėgimas iš Rygos“ „Kino pavasaryje“ bus rodomas kovo 23 d. pirmadienį, kovo 29 d. sekmadienį ir kovo 31 d. antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius