-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 23

Titas Sūdžius filmo „Tomas atvyko į kaimą“ nerekomenduoja nuobodaus skonio žiūrovui

„Tomas atvyko į kaimą“ – naujausias kanadiečio Xaviero Dolano filmas, kuriam jis ne tik parašė scenarijų, jį prodiusavo, režisavo, montavo, bet ir suvaidino jame pagrindinį Tomo vaidmenį. Šiam kino kūrėjui vos 24-eri, tačiau „Tomas atvyko į kaimą“ yra ketvirtasis jo filmas. Praėjusių metų Venecijos kino festivalyje šiam psichologiniam trileriui atiteko kino kritikų asociacijos FIPRESCI apdovanojimas.Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ pasiūlė šį filmą pasižiūrėti jaunam ir ambicingam režisieriui Titui Sūdžiui, kurio trumpametražius filmus festivalis rodys ir šiemet. Šį kartą tai „Serdžio“ ir „Drąsiausias žmogus pasaulyje“.
Titas Sūdžius
Titas Sūdžius / Marlos Singer nuotr.

Reklamos agentūroje dirbantis Tomas atvyksta iš Monrealio į kaimą Kvebeko regione. Jaunuolis planuoja dalyvauti draugo Gilemo laidotuvėse, tačiau labai sutrinka, kad buvo nelaukiamas, o mirusiojo artimieji jo net nepažįsta. Tačiau velionio brolis Francis pradeda šantažu ir smurtu paremtą žaidimą, siekdamas bet kokia kaina apsaugoti nuo tikrosios tiesos nieko neįtariančią motiną Agatą. Tomui liepiama apsimetinėti ir neprasitarti apie praeitį. Jis galėtų apsisukti ir pabėgti atgal į miestą, tačiau nenori. 

VIDEO: Tomas atvyko į kaimą

Tito Sūdžiaus komentaras:

Esu labiau kino žiūrovas ir kūrėjas nei kino analitikas, tad daugiau norėčiau ne vertinti kito kūrėjo kūrinį, o tiesiog rekomenduoti naują Xaviero Dolano filmą toms auditorijoms, kurioms šį filmą pamatyti yra būtina ir kurios tikrai nenusivils.

Taigi filmą pamatyti yra būtina tiems, kam patinka įtraukiančios provokacijos. Taip, filmas provokuoja analizuoti meilės, skausmo ir aistros prigimtį, o galbūt ir kilmę.

Šis psichologinis trileris yra kupinas homoseksualios įtampos, tačiau pastaroji pateikta labai žiūroviškai, neerzinančiai ir patraukliai, sakyčiau, net skirta itin heteroseksualiai auditorijai. Filmą yra būtina pamatyti tiems, kas pasaulį ir šiandien dalija į normalų ir nenormalų, sveiką ir nesveiką. 

X. Dolanas yra išskirtinai jaunas ir sėkmingas režisierius, taigi filmą yra būtina pamatyti tiems, kam visada įdomus novatoriškas, nenusistovėjęs, tačiau solidus ir žiūroviškas istorijos pasakojimo būdas. 

Jei europietišką arthousinį kiną yra įmanoma kažkokiu būdu apjungti į vieną žanrinę, estetinę ar teminę grupę, tai „Tomas atvyko į kaimą“ į ja patenka. Taip, europietiško kino mėgėjams yra būtina pamatyti kanadiečio kanadietišką filmą. 

Šis kūrinys turėtų patikti tiems, kam patinka Alfredo Hitčkoko detektyvai, vietomis, pastebėjau, filmas turi ir „Švytėjimo“ („The Shining“, rež. Stanley Kubrickas) prieskonio. Sakyčiau, režisierius pagarbiai išpildė psichologinio trilerio žanro kanonus ir pridėjo jam naujo skonio. Žanro mėgėjai nenusivils.

Reziumuojant: aštraus ir intensyvaus skonio filmas, savaime suprantama, nerekomenduojamas nuobodaus skonio žiūrovui.

Filmo „Tomas atvyko į kaimą“ seansai: 

Sk 2014-03-23 21:15 — Vilnius - k.c. „Forum Cinemas Vingis”, 3 salė
Kt 2014-03-27 21:15 — Vilnius - k.c. „Forum Cinemas Vingis”, 3 salė
Tr 2014-04-02 19:45 — Vilnius - k.c. „Forum Cinemas Vingis”, 3 salė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius