-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 22

Gausioje Jūros šventės programoje – atostogų Rivjeroje motyvai

Vos už savaitės Klaipėda pakels gražiausios vasaros šventės vėliavą. Kviesdami į ATOSTOGAS RIVJEROJE, Jūros šventės kūrėjai žada nepamirštamų akimirkų, naujienų, jūriškų renginių ir rivjeriško žavesio.
Jūros šventė 2015
Jūros šventė 2015 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Liepos 28-ąją, 14.30 val., Smiltynėje prie „Albatroso“ paminklo bus pagerbti jūrininkai. Antrąjį Jūros šventės rytą pakvies jautrios ir tradicinės ceremonijos. Smiltynės kapinėse bus pagerbtas pirmasis Lietuvos uosto kapitonas Liudvikas Stulpinas, Skulptūrų parke – žuvusio laivo „Linkuva“ įgula. 9 val. ir 10 val., už jūrininkus, jų šeimas ir Jūros šventę Klaipėdos bažnyčiose bus aukojamos Šv. Mišios.

Liepos 30-osios vidurdienį, didinga laivų koloną, vedama Karinių jūrų pajėgų laivo „Kuršis“, visus pakvies į vieną gražiausių jūrinių ceremonijų – vainikų nuleidimą. Pagerbti žuvusius jūroje šiemet iš Klaipėdos uosto išplauks 29 laivų rikiuotė. Du karinių jūrų pajėgų laivai „Kuršis“ ir „Šakiai“ bei burlaivis iš Suomijos – „Joanna Saturna“, plukdys aukščiausius šalies vadovus, kitus oficialius asmenis.

Norinčius plaukti bendroje laivų rikiuotėje į vainikų nuleidimo vietą atviroje jūroje, nemokamai plukdys Mažųjų laivų savininkų asociacijos pramoginiai laiveliai: „WISMAR“, „SEA-HORSE“, „KAMITA“, „LAGŪNA“, „ORKA“, „X-DEI“, „VASARA“, „GUNDA“, „GUNDINGA“, „ROMASTĖ“, „ERIKA“, „DELFINAS 1“, „LT-2519“, „BRIZO“. Išsirikiavę žemiau Pilies tilto, Danės upės krantinėse, jie keleivių lauks iki 11.30 val. Gerbiant išskirtinai jūrišką tradiciją, pirmenybė teikiama keleiviams su gėlėmis.

13 val., vienu metu, iš visų laivų gėles ir vainikai bus nuleisti į vandenį.

Kinas po atviru dangumi

Šventės organizatoriai džiaugiasi, šiais metais galintys pristatyti vakaruose jau seniai gyvuojančią ir itin populiarią tradiciją – po atviru dangumi, ant žolės per didelį ekraną žiūrėti mėgstamą kiną. Ilgai brandintą idėją, anot organizatorių, įgyvendinti paskatino šių metų jūros šventės tema.

Organizatorių nuotr./„Geriausių Kanų liūtų reklamų“ renginio žiūrovai reklamas vertins švilpimu
Organizatorių nuotr./„Geriausių Kanų liūtų reklamų“ renginio žiūrovai reklamas vertins švilpimu

„Rivjera ir kinas – tai beveik sinonimai. Beliktų pridurti tik „Kanai“, „raudonas kilimas“, „palmės“ ir prieš akis iškyla rivjeros vaizdai. Kadangi šių metų Jūros šventėje ir raudonas kilimas, ir palmės tikrai bus, privalėjome įgyvendinti ir šią, kino po atviru dangumi. Pakanka mintį paskleisti ir ji greitai tampa realybe“, – sako VšĮ „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Goda Giedraitytė.

Jūros šventės išvakarėse startuojantį projektą padėjo įgyvendinti Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus narys Darius Vaičekauskas.

Liepos 28–30 dienomis, kino mylėtojų lauks ne tik geriausi pasaulio trumpametražiai filmai, bet įspūdingos Kanų liūtų reklamos, Gyčio Šimelionio, grupės „Baltasis botagas“, Klaipėdos jaunimo teatro muzikiniai pasirodymai. Senamiesčio kino skveras įsikurs Dienovidžio skvere.

Senamiesčio širdyje – spalvinga „Turizmo gatvė“

Senamiesčio širdyje, Meno kiemelyje įsikurs dar viena Jūros šventės naujiena – „Turizmo gatvė“, kurios idėją paskatino pačios Jūros šventės atsiradimo istorija – nuo pirmųjų dienų Jūros šventė buvo visos Lietuvos šventė. „Turizmo gatvėje“ savo miestą, kultūrą ir veiklas pristatys dalyviai iš Alytaus, Anykščių, Liepojos, Birštono, Šiaulių, Kauno, Klaipėdos regiono, Trakų, taip pat Lietuvos turizmo departamentas.

„Turizmo gatvės“ lankytojus pasitiks 3 šventinės zonos. Pirmoje lauks tradiciniai, gyvai demonstruojami amatai – gintaro gamyba, kafijos virimas, vafelių, šakočių kepimas.

Antroje zonoje – Valstybinio turizmo departamento stendas ir Lietuvos turizmo centrų atstovai, interaktyvūs prisistatymai.

Centriniame taške – pačiame Meno kiemelyje, šalia baro „Senamiestis“, knygas pristatys uostamiesčio leidėjai – Saulius Jokužis, Antanas Stanevičius, Kęstutis Demereckas. Šalia įkurdintoje scenoje vyks įvairūs muzikiniai pasirodymai – Birutės kapela, ukrainiečių dainų ansamblis „Prosvit“ ir bandūrinikas Jurij Galibin, Adžarijos (Gruzija) šokių ir dainų kolektyvas.

„Turizmo gatvę“, liepos 29-ąją, penktadienį, 12 val., iškilmingai atidarys Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Lietuvos turizmo departamentų atstovai.

SKONIŲ GATVĖ kvies į „Food truck“ fiestą

Sodrūs gatvės maisto kvapai – jau kelerius metus „ant bangos“ esanti ir neatsiejama didmiesčių kultūros dalis. Šviežiai grilinamos daržovės, įvairių rūšių mėsa, jūros gėrybės – neatsilikdama nuo pasaulinių tendencijų, Jūros šventė kviečia atrasti kitokią „Skonių gatvę“, kurioje susiburs 10-15, skirtingą maistą siūlančių furgonų (en. Food truck). Tarp jų, žinomiausias – „Jurgis ir drakonas“ picos. Netikėtais skoniais žavės namų gamybos ledai, tradiciniai meksikietiški patiekalai, įvairūs mėsainiai. Čia bus galima paskanauti ir „Raudonų plytų alaus“.

Vytauto Skuodo nuotr./Mėsainis su kapota vištiena ir pelėsiniu sūriu
Vytauto Skuodo nuotr./Mėsainis su kapota vištiena ir pelėsiniu sūriu

Tris Jūros šventės dienas įvairių skonių ir aromatų jūroje lankytojų lauks žaidimai, siurprizai, akcijos, degustacijos, o šeštadienį nustebins UAB „Vilniaus duona“ organizuojamas didžiausio mėsainio rekordas, kurį fiksuos agentūra „Factum“. Skonių gatvė įsikurs Turgaus g. Jono kalnelio link.

Jūros šventėje – vienas didžiausių burlaivių „Kruzenshtern“

Jūros šventės metu, miestą papuoš didžiųjų burlaivių burės. Plukdantys „Baltic Sail“ vėliavą burlaiviai sugrįžta į Jūros šventę. Po ilgų, beveik dvejus metus trukusių derybų, į Klaipėdą sugrįžta vienas didžiausių pasaulyje mokomųjų burlaivių – su Rusijos vėliava plaukiojantis „Kruzenshtern“, kuriam birželio 24-ąją sukako 90 metų.

Toks, laivui garbingas jubiliejus, skaičiuojamas nuo burlaivio nuleidimo į vandenį. Pastatytas vokiečių laivų statytojų kaip krovininis laivas, burlaivis tarnavo kaip karinis laivas ir plaukiojančios kareivinės, dirbo mokslinio tyrinėjimo tikslais. Šiuo metu keturstiebis milžinas yra jaunosios kartos buriuotojų kalvė. 114 m ilgio, 14 m pločio ir 51 m aukščio „Kruzenshtern“, dažnai tituluojamas vienu gražiausių pasaulio burlaivių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dydysis burlaivis „Kruzenshtern“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dydysis burlaivis „Kruzenshtern“

Jūros šventės metu klaipėdiečių taip pat lauks burlaivis iš Vokietijos „Roald Amundsen“, Suomijos burlaivis „Joana Saturna“, Lenkijos burlaiviai – „Bryza H“ ir „Baltic Star“, kuriuos visi norintys galės ne tik aplankyti, bet ir pasiplaukioti. Išsami informacija apie atvykstančius burlaivius ir išvykas į jūrą rasite šventės partnerio „Klaipėda tours“ internetinėje svetainėje www.klaipedatours.lt

Pramogos šeimoms kvies į „Burinuko uostą“

Daugiau dėmesio ir erdvės Jūros šventės metu teks šeimoms. „Burinuko uostu“ pavadinta šeimų erdvė kvies ne tik pramogauti, bet ir išbandyti įvairias edukacines jūrines veiklas.

Burinukas – prieš metus gimęs Jūros šventės personažas, skirtas vaikams ir jų erdvei šventiniame šurmulyje. „Šį kartą mažąjį herojų nupiešė dalininkė Nadia Kovaliova. Smagu matyti kaip skirtingi žmonės, menininkai, dailininkai bando pristatyti savo Burinuko viziją. Šį kartą Burinukas mielas ir šiltas, kaip ir visa šventės tematika kviečiantis atostogauti“, – sako G. Giedraitytė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Koncerto akimirka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Koncerto akimirka

„Burinuko uostas“ – tai interaktyvi ir spalvinga erdvė šeimoms, mažiems ir dideliems. Čia visų lauks piešimo ir origami lankstymo pamokos, tinklinis, krepšinis, žaidimai, ekologiška „Fortum“ karuselė, atrakcijos ir skanumynai, muzikiniai pasirodymai, „BNTP“ pristatomas išradėjų kampelis.

„Burinuko uostas“ visų lauks liepos 28–31 dienomis, stadione prie Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2). Čia bei Jūros šventės infocentruose, kurie įsikurs Kruizinių laivų terminale ir prie Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro bus galima įsigyti spalvinimo knygelę – „Burinuko atostogos“ bei kitų Burinuko suvenyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius