-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 02

Klaipėdos meno projektams – Kultūros tarybos trupiniai

Lietuvos kultūros tarybai paviešinus, kiek šiais metais skirta lėšų kultūros ir meno projektams, įvairių sričių klaipėdiečiai menininkai pasipiktino, kad didžiausias torto gabalas teko vilniečiams. Ignoruoti tiek tradiciniai, tęstiniai, tiek inovatyvūs, pasaulyje Lietuvą garsinantys klaipėdiečių meno projektai, rašo „Vakarų ekspresas“.
Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre – „Neliūdnos varlės neprincas“.
Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre – „Neliūdnos varlės neprincas“. / Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro nuotr.

Tarp vizualiųjų menų (dailė, fotografija ir tarpdisciplininis menas) Kultūros taryba finansavimą skyrė dviem klaipėdiečių pateiktiems projektams iš 12. Anot Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininko Dariaus Vaičekausko, šiemet Klaipėdos projektų finansavimo situacija yra tiesiog „tragiška“. Vilniaus fotografijos projektams Kultūros taryba (projektus vykdys šešios organizacijos) skyrė 89,8 tūkst., Kaunui (penkios organizacijos) – 73, 6 tūkst., o Klaipėdai – 9,8 tūkst. eurų.

Finansavimo išvis negavo viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ projektai. Paremtas vienintelis Klaipėdos lėlių teatro projektas iš teiktų keturių. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro direktorius Jonas Sakalauskas taip pat sakė esąs šokiruotas, nes paramos nesulaukė devyniolika metų vykstantis festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“. Parama – 20 tūkst. eurų – skirta vienam naujam šio teatro pastatymui – miuziklui „Boni ir Klaidas“. Dar 9 tūkst. eurų teko kamerinės operos „Į Švyturį“ libretui ir muzikai sukurti.

„Deklaruojama, kad reikia skirti dėmesio ir lėšų regionui, ne tik Vilniui, tačiau realybė yra priešinga. Neabejoju, kad Vilniuje yra daugiausia gerų specialistų ir geriausių paraiškų rašytojų, tačiau tuomet nereikia deklaracijų, kad remiama regiono kultūra ir tęstiniai projektai. Taip pat pasigendu įgyvendintų projektų analizės, ar jie buvo verti skirtų pinigų“, – sakė J.Sakalauskas.

Neįžvelgė vertės?

Lietuvos kultūros tarybos Kultūros ir meno skyriaus vyr. specialisto Mindaugo Bundzos teigimu, taryba finansavo tik tuos projektus, kurie gebėjo pristatyti aukštos kultūrinės ir meninės vertės projektus. Anot jo, tai, kad sėkmė lydėjo daugiau vilniečių projektų lėmė aplinkybė, jog jie buvo aktyvesni teikdami projektus.

„(...) iš 2008 į kultūros ir meno sričių konkursus pateiktų paraiškų daugiau nei pusę – 1123 paraiškas – pateikė Vilniuje registruotos įstaigos (iš jų finansuoti 368 projektai). Palyginimui – iš Klaipėdoje registruotų organizacijų sulaukėme vos 88 paraiškų, finansuoti 27 projektai“, – apibendrino Lietuvos kultūros tarybos atstovas.

Šiais metais pirmajam etapui pateiktos 2008 paraiškos (poreikis - 26 mln. 465 tūkst. 46 eurai). Finansuota 617 projektų, jiems paskirstyti 4 mln. 238 tūkst. 755 eurai. Antrasis kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų kultūros ir meno projektų finansavimo konkurso etapas prasidės vasario 9 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius