Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 30

Viešbučio kūrėjams istorinis pastatas Klaipėdos senamiestyje atskleidė paslaptis

Istorinį sandėlį Danės krantinėje viešbučiu paversti sumanę verslininkai aiktelėjo pamatę, kiek paslapčių turi pastatas, ilgus dešimtmečius buvęs užvertas nuo smalsuolių.
Naujas nedidelis viešbutis „Michaelson boutique“ įkurtas istorinio sandėlio palei Danę vietoje.
Naujas nedidelis viešbutis „Michaelson boutique“ įkurtas istorinio sandėlio palei Danę vietoje. / Agnės Bertašiūtės nuotr.

Sekmadienį duris klaipėdiečiams ir miesto svečiams atvers dar vienas istorinis sandėlis ant Danės krantinės. XVIII-XIX amžiuje sandėlį laivų atgabenamoms prekėms laikyti pasistatė pirkliai Michaelsonai. Šią pavardę nuspręsta priminti klaipėdiečiams ir pavadinti viešbutį „Michaelson boutique“.

Priminė Venecijos sandėlius

Prieš porą šimtmečių navigacija Danės upe, vietinių vis dar vadinama Dange, buvo labai intensyvi. Laivai buvo plukdomi tiesiai prie sandėlių sienų, čia buvo prišvartuojami ir iškraunami bei pakraunami.

Istorinėse nuotraukose matyti, kad prekybiniai laivai su kroviniais tiesiog zujo upėje, o sandėlių eilė driekėsi iki pat Biržos tilto.

Naujam gyvenimui Klaipėdoje jau prikelti keli istoriniai pastatai Žvejų gatvėje. Čia veikia viešbučiai, kavinės, parduotuvės.

Daugiau nei prieš penkerius metus istorinį raudonų plytų sandėlį adresu Žvejų g. 18A įsigijęs Šveicarijos lietuvis Gintas Bertašius nusprendė apleistą pastatą paversti nedideliu viešbučiu.

„Palei Danės upę stovintys sandėliai man priminė Veneciją, kur taip pat prekės buvo kraunamos ir sukraunamos tiesiai į laivus“, – pasakojo istorinio pastato šeimininkas.

Sandėlys užminė mįslių

Raudonų plytų triaukštis, beveik 1000 kv. metrų ploto pastatas ilgus metus stovėjo lyg pamirštas. „Norėjome viską daryti apgalvotai, tam skyrėme laiko, dėmesio. Apgalvojome kiekvieną detalę. Matėme Klaipėdoje nedidelių viešbučių nišą, kur galėtų apsistoti iki trisdešimties žmonių, taip pat surengti ir šventes, parodas, įvairius renginius“, – pasakojo G.Bertašius.

Istorinis pastatas šeimininkams pateikė vieną staigmeną po kitos. Viešbučio koncepciją kūrusios bendrovės „Agus Real Estate SA“ vadovas G.Bertašius ir architektai nustebo, jog kultūros paveldu pripažintas sandėlis buvo išsilaikęs puikiai. „Bijojau, kad per tiek metų viskas bus išpuvę, tačiau balkiai išsilaikę idealiai. Juos visus palikome“, – pasakojo pašnekovas.

Ant raudonų plytų liko F&G įspaudai. Istorikų teigimu, tokį įspaudą naudojo Tauralaukio plytinė.

Statybininkai pradėję darbus netrukus atkasė akmeninius pamatus, buvusius po šiuo sandėliu. Nuspręsta autentišką fragmentą išsaugoti ir eksponuoti viešbučio svečiams.

Tačiau didžiausią netikėtumą pateikė antrojo ir trečiojo aukšto grindys. Paaiškėjo, kad į vieną kampą eina nuolydis ir patalpos aukštis nuo vieno krašto iki kito skiriasi apie 20 centimetrų.

„Pastato konstrukcijos nebuvo išsikraipiusios ir netrukus išsiaiškinome, kad taip buvo padaryta specialiai. Mano spėjimu, šitaip kadaise suprojektuota specialiai – kraunant grūdus, ar statines, kroviniai tiesiog nuriedėdavo. Tačiau architektams, dizaineriams ir statybininkams buvo nemenkas uždavinys kaip suprojektuoti erdves, kad svečiai to nuolydžio nejaustų“, – pasakojo G.Bertašius.

Naujasis viešbutis „Michaelson boutique“ duris atvers sekmadienį. Jame bus įkurta apie dvidešimt naujų darbo vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius