-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalius Matvejevas: Lenkų miestas Vilnius, mylintis Kauno „Žalgirį“

Pirmasis mano komentaras 15min.lt turėjo būti visai kita tema ir jau buvo pradėtas rašyti. Bet internete vėl pamačiau kvailą komentarą, kuriame tikriausiai Kauno „Žalgirio“ gerbėjas, besipiktindamas Vilniaus „Lietuvos ryto“ dalies aistruolių elgesiu per rungtynes Utenoje, savo šalies sostinę priskyrė Lenkijai, pavadino ją Wilno ir t.t.
Dalius Matvejevas
Dalius Matvejevas / Fotodiena.lt nuotr.

Tokiais atvejais vis prisimenu vienos futbolo komandos aistruolių konkurentams iš kito miesto skirtą „banerį“ (mūsų kalbininkai kol kas nesiūlo alternatyvaus pavadinimo šiam sporto aistruolių naudojamam terminui, apibūdinančiam ant medžiagos užrašytą šūkį): „Mūsų miestas – jūsų sostinė“.

Kai Lenkijos lenkui paaiškini, kad Vilniui jau beveik 700 metų ir per visą tą laiką jo šaliai miestas priklausė tik 20 metų, kaimynas dažniausiai pagarbiai atsako to nežinojęs, nes Lenkijos mokyklose to nemoko, ir pretenzijų į mūsų sostinę atsisako.

Bet kai kuriems lietuviams, kuriuos šios istorijos moko nuo mažų dienų, tai neatrodo pagarbos vertas faktas. Jiems nusispjauti į tai, kad už Vilnių (kaip ir už Kauną ar bet kurį kitą mūsų šalies miestą) šimtmečiais kovojo jų pačių protėviai.

Taip, dalis „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ aistruolių dega tokia tarpusavio neapykanta, kad jų kare galėtų būtų tinkami bet kokie ginklai. Tik ironiška, kad tie Kauno klubo gerbėjai, kurie leidžia sau bet ką kalbėti apie Vilnių, tuo pačiu įžeidinėja labai didelę dalį paties „Žalgirio“ aistruolių.

Būtent atvykstantys vilniečiai yra viena priežasčių, kodėl „Žalgiris“ Eurolygos namų rungtynes stengiasi žaisti penktadieniais.

Vieną kartą „Siemens“ arenoje per principinių varžovų tarpusavio rungtynes buvo išskleistas toks „baneris“: „Vilnius myli Žalgirį“. Vilniečiai turėjo informacijos apie konkurentų rengiamą „choreo“ ir iš anksto buvo paruošę atsakymą: „...futbolo stadione“.

Vis dėlto, tiesa yra kitokia. Sostinėje mylimas ne tik Vilniaus „Žalgiris“. Ir dar labai didelis klausimas, kuris „Žalgiris“ čia turi daugiau gerbėjų.

Faktai yra tokie, kad Vilniuje dar 2004 metais buvo įkurtas „Green Death“ filialas „Green Death Vilnius“, o į Eurolygos rungtynes Kauno klubas vilniečiams parduoda po 1500-2000 bilietų. Būtent atvykstantys vilniečiai yra viena priežasčių, kodėl „Žalgiris“ Eurolygos namų rungtynes stengiasi žaisti penktadieniais.

„Siemens“ arenoje per tarpusavio mačus žiūrovai pagal palaikomas komandas pasiskirsto beveik po lygiai ir apie tai kalba net „Lietuvos ryto“ žaidėjai (Juanas Palaciosas 2014 metais: „Panašu, kad „Žalgiris“ yra pati populiariausia komanda Lietuvoje, todėl netgi žaidžiant namie tu jauti, kaip galingai palaikomi varžovai.“).

Tarp „Lietuvos ryto“ aistruolių yra populiari skanduotė „Nekenčiu, nekenčiu, kaip aš Kauno nekenčiu“. „Žalgirio“ gerbėjų klubai taip pat turi tiesiogiai į Vilnių, o ne į konkurentų komandą nukreiptų skanduočių, bet jos nėra tiek išpopuliarėjusios. Nes Kaunas ir „Žalgiris“ yra sinonimai, o Vilnius ir „Lietuvos rytas“ – ne. Pagalvokite apie tai (kai kurie) „Lietuvos ryto“ heiteriai.


Dalius Matvejevas – nepriklausomas sporto viešųjų ryšių specialistas, ilgametis sporto žurnalistas (nuo 1997), Lietuvos sporto žurnalistų federacijos prezidiumo narys, buvęs žurnalo „Mūsų krepšinis“ ir savaitraščio „Futbolo ekspresas“ vyriausiasis redaktorius, krepšinio „EuroBasket2011“ Alytaus grupės, 2012 metų Pasaulio U17, Europos U16 ir U18 bei 2013 metų Pasaulio merginų U19 čempionatų žiniasklaidos centrų vadovas. Autorių galite sekti „Facebook“ tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius