-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas taikosi valdyti Vilnių

Dar kelios dienos ir visos Lietuvos savivaldybės turės naujas tarybas. Tautos išrinktieji vėl stengsis susitarti su kolegomis dėl valdančiųjų koalicijos sudėties, postų ir įtakos sferų. Dalyje savivaldybių pozicijas išlaikys dabartiniai valdantieji, kitur į lyderius drąsiai taikosi opozicija, o kai kur tos partijos, kurių atstovų tarybose dar nematėme. Vilniuje besitaikančiųjų į valdžią itin daug ir pačių įvairiausių.
Savivaldybė kaltinama permokanti už savo dangoraižio nuomą taip siekdama paremti savo įmonę – Vilniaus vystymo kompaniją.
Vilniaus mero kabinetas 19-ame savivaldybės pastato aukšte vilioja politikus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Per pastaruosius ketverius metus Vilnius turėjo tris merus. Pirmą kadencijos dalį sostinę valdė „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Juozas Imbrasas, o prieš dvejus metus į valdžią atėjo dabar sostinę valdanti koalicija su konservatoriais priešakyje. Meru tapo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Vilius Navickas, kurį pernai gruodį iš šio posto išmetė jo paties bendrapartiečiai. Jo vietą užėmė Raimundas Alekna, vedantis TS-LKD į būsimus savivaldos rinkimus ir neslepiantis, kad mielai šiame poste liktų ir po rinkimų.

Taryba vietoj Europos Parlamento?

Tačiau situacija po rinkimų sostinėje gali kardinaliai pasikeisti. Į Vilniaus mero postą žvalgosi ne vienas ir ne du politikai. Tarp jų – net trys dabartiniai Europos Parlamento nariai. Du iš jų sostinės taryboje niekada nedirbo, tačiau trečiasis – J.Imbrasas – turi ne tik tarybos nario, bet ir mero patirties. „Tvarkiečiai“ pasiryžę susigrąžinti pozicijas sostinėje ir savo tikslo siekia aršiai kritikuodami dabartinius valdančiuosius.

Jau esame įpratę būti viliojami garsiomis pavardėmis ir žinomais veidais.

 

 

Viktoras Uspaskichas ir jo vadovaujama Darbo partija Vilniaus valdyme niekada nedalyvavo, tačiau dabar šis politikas garsiai paskelbė atsisakysiąs šiltos vietos Europos Parlamente, jeigu taptų sostinės meru. Tačiau vargu ar daug rinkėjų tuo tiki – jau esame įpratę būti viliojami garsiomis pavardėmis ir žinomais veidais.

Maža vilties, kad vietoj Europos parlamento Vilniaus tarybą rinksis ir Lenkų rinkimų akcijos bei Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ lyderis V.Tomaševskis. Tačiau neabejotina, kad šis tarp lenkų tautinės mažumos atstovų populiarus politikas prie urnų atves nemažai šią politinę jėgą ištikimai palaikančių vilniečių. Ir šios kadencijos taryboje Lenkų rinkimų akcija nebuvo paskutinė – jų frakcijoje buvo net 7 nariai.

Susitarti nebus lengva

Apie grįžimą prie Vilniaus vairo garsiai svajoja ilgai sostinei vadovavęs Artūras Zuokas. Ketinęs kandidatuoti kaip savarankiškas kandidatas, A.Zuokas vis dėlto rinkimuose dalyvaus su savo politine jėga, nors ji ir vadinama A.Zuoko ir Vilniaus koalicija. Žadėdamas Vilniui grąžinti buvusį optimizmą A.Zuokas su bendražygiais svajoja net apie keliolika miesto tarybos mandatų.

Tačiau vargu ar A.Zuokui bus labai lengva užimti mero kėdę. Sąjungininkų jam rasti gali būti sunkoka. Buvusi jo partija – Liberalų ir centro sąjunga –  taip pat Liberalų sąjūdis ne kartą pabrėžė su A.Zuoku dirbti neketinantys. O ir šių partijų sąrašų Vilniuje lyderiai Gintautas Babravičius bei Arūnas Štaras mero posto neatsisakytų, tačiau kažin ar šios politinės jėgos surinks tiek vilniečių balsų, kad galėtų diktuoti sąlygas kitoms valdančiąją koaliciją sudarysiančioms frakcijoms.

Ambicijų vadovauti Vilniui neslepia ir socialdemokratai. Ši partija jau senokai neturėjo galimybių užimti mero posto (tik 2003 metais meras buvo Gediminas Paviržis), todėl sąrašo lyderis Romas Adomavičius dabar užimamą vicemero postą prieš rinkimus puikiai išnaudoja skambioms kalboms apie būsimus darbus. Tiesa, neatsakydamas, kodėl jų negalėjo atlikti iki šiol. Jis vienas iš nedaugelio rinkimų kampanijai panaudojo ir asmeninį gyvenimą – bent jau taip atrodė jo pasakojimas apie jauną gyvenimo draugę ir vos kelių mėnesių dukrytę, apie kurią iki šiol vengė atvirai kalbėti.

Ir buvę pretendentai į prezidentus, ir pramogų verslo žvaigždės

Į merus taikosi ir po paskutinių Seimo rinkimų politikos užribyje atsidūrę buvę kandidatai į šalies prezidentus Artūras Paulauskas bei Kazimira Danutė Prunskienė. Jie Vilniaus taryboje niekada nedirbo, todėl apie jų sėkmę šiuose rinkimuose galima tik spėlioti.

Valdyti Vilniaus veržiasi ir „Socialistinio liaudies frontas“ su lyderiu Algirdu Paleckiu, ir kiek netikėtai Krikščionių partijos sąrašo lyderiu tapęs Mečys Laurinkus, ir dar kelios mažiau girdėtos partijos.

 

Tapęs Natalijos Zvonkės mylimuoju ir būsimo kūdikio tėvu neišpopuliarėti Danielius Bunkus tiesiog negalėjo.

 

Lietuvos rusų sąjunga itin originali – gavusi valdžią žada Vilnių papuošti žymaus rusų aktoriaus ir bardo Vladimiro Vysockio skulptūra. Nors vargu ar ši politinė jėga turės daug vietų taryboje, jai pavyksta rasti bendrą kalbą su bet kokios politinės pakraipos valdančiaisiais – šios sąjungos frakcija beveik visada įeina į Vilnių valdančios koalicijos sudėtį.

 

Vilniaus taryboje tikisi įsitvirtinti ir nepriklausomi kandidatai, tarp kurių – buvęs savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas, neseniai nuteistas už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, ir buvęs „Vilniaus vandenų“ vadovas Darius Norkus, įtariamas kyšio ėmimu.

Tarp nepriklausomų kandidatų – ir Danielius Bunkus, kurio vos prieš pusmetį niekas nei pažinojo, nei buvo matęs. Tačiau dabar tai yra vienas populiariausių pramogų pasaulio žmonių. Juk tapęs Natalijos Zvonkės mylimuoju ir būsimo kūdikio tėvu neišpopuliarėti jis tiesiog negalėjo.

Kam savo balsus atiduos vilniečiai, paaiškės sekmadienį. Pasirinkimas milžiniškas – į 51 tarybos nario mandatą pretenduoja 1 082 kandidatai! Gal todėl dar prieš rinkimus neabejojama, kad Vilniaus taryba bus marga kaip niekad, o tai tik sunkins miesto politikų darbą. Laimės greičiausiai tie, kurių ištikimiausi, visada balsuoti einantys rinkėjai. Per praeitus tarybų rinkimus 2007 metais prie urnų atėjo tik apie 40 proc. Vilniaus gyventojų. Abejojama, ar didesnis rinkėjų aktyvumas bus ir šių metų vasario 27-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius