Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mažvydas Karalius: Iš Lietuvos nutautėjimas emigruos. Pamatysite

Nepatinka būti lietuviu? Puiku, tuomet šie įspėjimai pravers. Jie, žinoma, skirti ne tik skaitytojams. Galbūt ir keletas politikų į juos pažvelgs ir susiims. Nes nutautėjimas slypi už kiekvieno daugiabučio namo kampo, darbe, sporto salėje – visur. Net ir ten, kur dabar sėdite, ponas nutautėjimas glaudžiasi šalia ir baksnodamas smiliumi su savo juoku pripildo visą patalpą blogio, su kuriuo reikia kovoti acto smilkalais. Kalbu be jokios ironijos. Be i-ro-ni-jos.
Mažvydas Karalius
Mažvydas Karalius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

O nutautėti galima labai paprastai. Šis procesas jau vyksta. Po to, kai užsieniečiai pradėjo pirkti Lietuvoje žemes, nutautėjo jau daug žmonių. Niekas skaičių neskelbia, bet daug. O daug tai yra maždaug Radviliškyje gyvenančių žmonių skaičius. Arba Šakių. Bet daug.

Nepastebėjote?

Po to, kai Vilniaus teismas paskelbė, kad raidė „w“ turi būti įrašyta santuokos liudijime, nes tokia raidė yra asmens pavardėje, nutautėjo Vilnius. Visas Vilnius nutautėjo akimirksniu – eini gatve ir matai, kad šlaistosi vien nutautėjusios sielos: nutautėjęs vadybininkas, nutautėjęs valstybės tarnautojas, nutautėjęs mokytojas ir t.t.

Vėl nepastebėjote?

Jums reikėtų atidžiau į viską pažvelgti, nes nutautėjimo dabar visur daug. Blogiausia – kad su laiku jo daugės.

Jei bus referendumas dėl dvigubos pilietybės, tuomet nutautėjimas dar ir emigruos. Įsivaizduojate, kokią globalią krizę sukels nutautėję lietuviai? Niekas to negali įsivaizduoti, bet išties būtų blogai. Labai blogai.

Bet taip bus, nes vyriausybė pritaria referendumo dėl dvigubos pilietybės idėjai.

O kas tuomet, jei ir vardus asmens dokumentuose leisime užsieniečiams rašyti su „w“, „x“ ir kitais išsireiškimais, kurie skleidžia nutautėjimą?

Nesinori spėlioti, bet tuomet nutautėjimas iš Vilniaus persikels į kitus Lietuvos kraštus, o tada beliks tik užsirakinti namuose, iš šprotų žaisti kortomis ir laukti, kada nutautėjimas išnyks kartu su visa valstybe.

Kalbu be jokios ironijos. Be i-ro-ni-jos.

Pagaliau, jūs suprantate, kas mūsų laukia?

O dabar tikrai be ironijos.

Turiu prisipažinti. Aš to nepaprastai laukiu. Noriu kuo greičiau išvysti, kada ši nutautėjimo epidemija slinks per šalį.

Kodėl?

Nes noriu matyti, kaip niekas nepasikeis, o politiniai patriotai tyliai šliauš krūmų link verkdami, kad negavo politinių taškų. Vienintelė artimiausiu metu mus ištiksianti neganda yra ta, kad žiema jau ne už kalnų, bet čia su nutautėjimu nieko bendro nėra.

Politinė Lietuvos ir Lenkijos kova anksčiau ar vėliau baigsis. Nustos politikai matuotis savo kardų ilgius ir nurims – ras bendrą sprendimą, kuris tenkins ne tik mūsų šalyje gyvenančius lenkus ir kitas tautines mažumas, bet ir į Lietuvą ateityje atvyksiančius užsieniečius.

Visas Vilnius nutautėjo akimirksniu – eini gatve ir matai, kad šlaistosi vien nutautėjusios sielos.

Žinoma, tada Valdemaras Tomaševskis plos atsistojęs – skambi jo ir Lenkijos politinė pergalė! Ne, tiesiog mes V.Tomaševskiui parodysime duris, pro kurias į politikos užmarštį išeina muziejų verti eksponatai, o tuomet ramiai ištarsime – žengiame dar vieną žingsnį modernios šalies link.

Kalbant apie prigimtines žmogaus teises politikai ir politiniams taškams vietos nėra. Čia ne šeštadienio realybės šou, žiūrovai telefoniniu balsavimu bobausių nepaliks toliau skleisti išpuvusių grybų kvapo.

Dar šiek tiek palaukime. Šios opios raidžių nutautėjimo iliuzijos neliks. Emigrantai galės turėti dvi pilietybes, o vardus ir pavardes rašysime taip, kaip norime. Ir nieko mūsų tautiškumui nenutiks.

Pamatysite.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mažvydas Karalius: Prasideda homofobų medžioklė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius