-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Sviklas: Politinė kritika užpuolė ir Vilniaus aplinkkelį

Vilniaus vairuotojai turi progą džiaugtis. Tiksliau, daug progų turėjo vien šiais metais. Miesto centre vasarą rekonstruotas ne vienas kilometras iki šiol tragiškomis buvusių gatvių, vėliau atidarytas viadukas ir naujas kelias į oro uostą prie prekybos centro „IKEA“, o rudens pabaigoje – antroji Vakarinio aplinkkelio atkarpa. Fantastika. Retame Europos mieste per metus būna rekonstruojama tiek daug senų kelių ir pastatoma naujų.

Taip Vilniuje dar tvirčiau įsigalėjo frazė „Be automobilio – nė iš vietos“. Kad ir kiek būtų viešojo transporto reformų, susisiekimas automobiliu čia yra patogiausias ir greičiausias būdas nuvykti iš taško A į tašką B. Kuo toliau, tuo labiau šis būdas tampa patogesnis.

Patogumas po naujos aplinkkelio atkarpos atidarymo ypač juntamas Lazdynų ir Karoliniškių gyventojams – nekalbu apie dalies eismo srauto iš centro nukreipimą, kas aktualu visam Vilniui. Pagrindinėje minėtų rajonų gatvėje – Laisvės prospekte – eismo srautas pastarosiomis savaitėmis gerokai sumažėjo. Statistika pasiremti dar negaliu, nes jokių eismo srauto tyrimų Laisvės prospekte po aplinkkelio atidarymo nėra atlikta, bet vizualiai tai akivaizdu. 

Nėra keista, kad tuo yra patenkinti ne visi. Kaip ir žiemą, kai vieni įžiūri slidinėjimo malonumus, o kiti – tik sąskaitas už šilumą, taip ir naujos statybos vieniems atneša džiaugsmą, o kitiems – progą kritikuoti pasitelkiant logikai prieštaraujančius argumentus.

Pagrindinė naujai susidariusių spūsčių problema – vėlyvas ruduo.

Kalbu apie Seimo nario Algio Strelčiūno komentarą, pasirodžiusį praėjusią savaitę – jį galite perskaityti paspaudę čia.

Konservatorius rašo, kad po antros Vakarinio aplinkkelio atkarpos atidarymo gaunama gyventojų skundų, kad transporto eismas nesureguliuotas ir susidaro spūstys Lazdynuose ir Lazdynėliuose. Ką?

Pats gyvenu Lazdynėliuose ir iš čia į Vilniaus centrą važinėju kiekvieną dieną. Pravažiuoju „didelių spūsčių sukaustytas“ Bukčių ir Šiltnamių gatves. Kokios dar spūstys? Aplinkkelis su šiomis gatvėmis neturi nieko bendro. Kaip gali padidėti spūstys, jei prie buvusių dviejų kelių iš šių rajonų į centrą (Laisvės pr. ir Geležinio vilko g.) pridėtas dar vienas?

Antra, eismo srautas pastaruoju metu juda lėčiau nei rugsėjį. Automobiliai apauti žieminėmis padangomis, sukibimas su keliu yra mažesnis, dažniau lyja ir matomumas yra blogesnis.

Vairuotojai važiuoja atsargiau ir lėčiau. Natūralu, kad vidutinis eismo srauto greitis sumažėjęs ir būtent dėl to kai kuriose vietose gali susidaryti spūstys. Aplinkkelį apkaltinti spūstimis, kurios susidaro dėl sezono ypatumų, yra kvaila labiau nei krepšininkus kaltinti dėl prastų futbolo rinktinės pasirodymų.

Krepšininkai dėl prastų futbolo rinktinės pasiekimų nėra kalti, kaip ir aplinkkelis – dėl spūsčių.

Kita, ne mažiau juokinga Seimo nario įvardinta priežastis – gyventojų nusiskundimai dėl triukšmo.

Įdomu, kiek tokių buvo gauta – penki? Naujausiomis technologijomis ir netaupant nei lito statytas aplinkkelis yra įkastas į žemę, o kai kurių netoli aplinkkelio esančių butų Architektų gatvėje langai netgi buvo pakeisti į atsparesnius triukšmui.

Nemanau, kad nusiskundimai dėl „triukšmo“ yra rimtesni nei neturinčių ką veikti piliečių keverzonės. 

Gali pasirodyti, tarsi prieš 40 metų pagal sovietinį išmanumą statyti Lazdynai su Laisvės pr. jokio triukšmo gyventojams nesukelia – „Eurosojūzas“ vėl pristatė niekam nereikalingų ir triukšmą keliančių nesąmonių. „Siemens“ arena, remiantis tokiais absurdiškais argumentais, irgi blogis – juk koncertuoti atvažiuoja žymūs atlikėjai ir į areną susirenka tūkstančiai žmonių. Kokios spūstys, kiek daug triukšmo!

Po kiekvieno naujo ir 95 proc. žmonių patinkančio projekto atsiras 5 proc. kritikų. Ir tegul – taip gamtos sutverta. Tik kai ta kritika atsiranda dėl politinių motyvų, ji skamba ne tik kvailai, bet ir labai neskaniai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius