Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Psichologė S.Grudienė apie verslo pradžią: pasitikėkite savimi!

Pradėti verslą ir sėkmingai jį vystyti gali tiek aktyvūs ir drąsūs, nebijantys rizikuoti, tiek atsargūs ir viską paskaičiuojantys žmonės. Svarbiausia: pasitikėti, būti orientuotam į rezultatą ir niekada neprarasti sveiko proto, įsitikinusi verslo konsultacijų bendrovės „Primum Esse“ direktorė, psichologė Solveiga Grudienė.
S.Grudienė
S.Grudienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Verslas

 

Gegužės 27 − 28 dienomis Vilniuje, parodų centre „Litexpo“ vyks renginys „Versli Lietuva“. Patyrę verslininkai ir dar tik svarstantys pradėti dirbti sau, įvairių institucijų ir socialinių partnerių atstovai, o taip pat visi besidomintys verslo subtilybėmis turės progą  plėsti akiratį, įgyti naujų žinių bei dalytis patirtimi. Čia taip pat bus galima sužinoti informacijos apie finansavimo galimybes jaunam arba jau augančiam verslui iš 2007-2013 metų Europos Sąjungos struktūrinių fonrdų lėšų.

„Versli Lietuva“ metu paskaitą „Lyderio savyje beieškant. Kaip pakeisti mąstymą“ skaitys ir psichologė S.Grudienė. Prieš renginį specialistė „15min“ teigė, kad svarbiausia yra pasitikėti savimi, o savybių, kurios būtinos siekiant verslo aukštumų, galima išmokti.

–  Kokie žmonės dažniausiai ryžtasi rizikuoti: mesti turimą darbą ir pradėti savo verslą?

– Verslus pradeda ir sėkmingai vysto tiek aktyvūs ir drąsūs, nebijantys rizikuoti, tiek atsargūs, viską paskaičiuojantys. Vieniems kyla gera idėja, kiti nusprendžia išbandyti save savarankiškame, o ne samdomame darbe, kitus pakviečia draugai, dar kiti savo turimą hobį paverčia verslu. Aš būčiau linkusi savo verslo pradžią sieti ne su tuo, KOKIE žmonės, o KOKIA situacija ir KOKIA motyvacija savam verslui.

– Ar norint būti vadovu, pradėti savo verslą reikia turėti kokių nors ypatingų savybių?

– Yra kelios svarbios savybės, be kurių sunku būti sėkmingam ar bent efektyviam savam versle. Tai visų pirma ORIENTACIJA Į REZULTATĄ – jeigu būdamas samdiniu kažkas ir sugeba gauti algą už atėjimą į darbą, tai savam versle be rezultato – nė iš vietos.

Kita svarbi savybė – SAVARANKIŠKUMAS. Ypač pradiniame etape dažniausiai teks tartis su savimi, priimti sprendimus už kurių pasekmes, kokios jos bebūtų tenka prisiimti atsakomybę pačiam.

Dažnai sėkmingi verslininkai mini kitą svarbią savybę – SVEIKĄ PROTĄ. Kažkas yra pasakęs „jeigu verslo idėja ar pasiūlymas atrodo toks puikus, kad net sunku patikėti – tai ir netikėk“. Dirbdami sau, neturėdami stipraus užnugario, mes turime ypač atidžiai vertinti situaciją, galimybes, rizikas...

Trečia svarbi savybė – PASITIKĖJIMAS IR TIKĖJIMAS SAVIMI. Neriant į nepažįstamus vandenis visada yra tam tikra dalis rizikos. Vieni rizikuoja drąsiau ir daugiau, kiti elgiasi atsargiau, bet, imantis savarankiško verslo, labai svarbu tikėti tuo, ką darai, tikėtis sėkmės ir pasitikėti savo sprendimais, o neretai – ir intuicija.

Dar vienas svarbus gebėjimas – GVYBINGUMAS. Labai svarbu mokėti atsitiesti po sunkumų ar nesėkmių, turėti būdų, kaip pasikrauti energijos, kaip ilgai būti darbingu.

– Visos šios savybės turėtų būti įgimtos ar jas galima išsiugdyti?

– Šiuolaikinė psichologija sako, kad norėdamas, žmogus gali visko išmokti. Kaip asmenybės mes formuojamės visą gyvenimą. Tam tikros savybės gal atsiskleisti, kai joms ateina palankus metas. Kitas galime išsiugdyti kryptingai to siekdami. Svarbu, kad mes pažintume save, žinotume, kokie esame, kame esame stiprūs, ko mums šiai dienai trūksta. Tada galima ieškoti, kaip tuos trūkumus pašalinti. Arba – kaip kitaip spręsti problemą. Galbūt – nesiimti verslo, kuris man asmeniškai nemielas, arba pasamdyti žmogų, kuris yra stiprus tame, kame aš nesu.

– Ar nepakankamą verslumą galima sieti su psichologinėmis problemomis ir tuo, kad būti samdomu darbuotoju kartais yra tiesiog patogiau?

– Manyčiau, kad iš dalies tai susiję su istorinėmis aplinkybėmis – dalies mūsų verslūs tėvai ar seneliai buvo išvežti į Sibirą ar emigravo. Privatus turtas buvo nacionalizuotas. Šiandieninė brandžioji karta tiesiog neturi verslumo šaknų, tradicijų. Tai nereiškia, kad sovietmečiu nebuvo verslių žmonių. Buvo! Bet tai buvo nelegalu, slapta. Galvoju, kad dėl šių aplinkybių daugumos žmonių sąmonėje žodis verslas neretai yra sinonimas vagystei ar apgavystei.

Tikiu, kad taip po truputį mes vėl atkursime verslumo dvasiąNors aplinkui turime daug puikių sėkmingo ir garbingo verslo pavyzdžių. Ir nebūtinai labai didelio masto. Kiekviename miestelyje yra jau daug metų sėkmingai veikianti maža krautuvėlė, kurio savininkė pati stove už prekystalio, pažįsta visus savo klientus ir žino jų norus. Arba ūkininkas, kurio produkciją miestiečiai paima iš namų. Panašių pavyzdžių apsidairę rastume kiekvienas.

Tiesa, šiuolaikinėje visuomenėje vyrauja tendencija kad vertinga tik tai, kas ryšku, skambu – ir geriausiais darbdaviais žmonės renkasi įmones, kurios deda daug reklamos. Todėl gal ir nevertiname tų smulkiųjų.

Priežastis, dėl ko galbūt jauni žmonės nesiima verslo – neretai mes visko norime greitai, lengvai. Vartotojiškoje visuomenėje vyrauja požiūris, kad mes viską galime gauti. O savam versle pirmiausia reikia duoti – jei ne pinigų įdėti, tai darbo, kūrybos, atsidavimo... Džiugu, kad šiandien vyresnių klasių moksleiviai, studentai bando savo jėgas įgyvendindami idėjas, kurdami verslus. Ir kad yra kas finansuoja, padeda (idėjų mugės, verslumo savaitės, kūrybiniai idėjų konkursai). Tikiu, kad taip po truputį mes vėl atkursime verslumo dvasią. Svarbu koncentruoti dėmesį į pozityvius dalykus ir imti juos pavyzdžiu. Nes ieškoti priežasčių kodėl mes kažko negalime ir kaltinti aplinką – paprasta, bet niekur neveda.

– Ką patartumėte žmogui, kuris neturi darbo ar nori mesti turimą ir pradėti savo verslą, bet baiminasi, kad jam nepasiseks?

– Pirmiausia – pasitarti su protingiausi žmogumi – savimi.

Jeigu turite verslo idėją, kuri neduoda Jums ramybės – įvertinti pliusus ir minusus, pasitikrinti motyvaciją ir galimybes. Pasidaryti mažą rinkos tyrimą – įdėmiai išanalizuoti, kokia yra situacija toje verslo srityje, kurios ketinama imtis. Pačiam ar su artimais draugais pagalvoti, kokios yra galimybės padaryti kažką kitaip, geriau.

Jeigu darote kažką, kas Jums sekasi, bet nedrįstate to paversti verslu – apsidairykite aplinkui, pasikalbėkite su panašia veikla užsiimančiais – kuo jie gyvena, su kokiais sunkumais susiduria, kuo džiaugiasi. Galbūt jų sėkmės istorijos Jus įkvėps, padrąsins.

Šiandien jau yra nemažai informacijos pradedantiems verslininkams – nuo ko pradėti, ką ir kaip daryti. Buriamasi į interesų grupes, asociacijas.

Svarbu nesitikėti labai greito rezultato. Užsibrėžkite sau tam tikrą laiko ir pinigų ribą, kiek galite sau leisti bandyti. Ir bandykite! Ir būtinai pasveikinkite save su kiekviena mažyte sėkme!

Apie finansines galimybes perspektyviam verslui daugiau sužinosite gegužės 27-28 dienomis „Litexpo“ vyskiančiame renginyje „Versli Lietuva.“

Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius