Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Politiniai klounai pasakys viską, ką norite išgirsti

Moksleivės nužudymas Panevėžio rajone bei Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės Europos čempionate iškovoti sidabro medaliai – du dirgikliai, kurie gerokai apsvaigino ne tik politikos rėksnius, bet ir šalies vadovus.
Raimundas Celencevičius (380)
Raimundas Celencevičius / 15min.lt nuotr.

Seimo pirmininkas V.Gedvilas, per apkaltą pašalintas prezidentas europarlamentaras R.Paksas, buvęs Seimo pirmininkas, laikinai pareigas ėjęs prezidentas, o dabar Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas ir Darbo partijos pretendentas kandidatuoti į prezidentus A.Paulauskas visai rimtai kalba, kad Lietuvoje reikia grąžinti mirties bausmę. Gal jiems pritartų ir premjeras A.Butkevičius, bet, ačiūdie, niekas jo nepaklausė.

Cinikai turi gerą klausą

Mirties bausmės sugrąžinimas prieštarauja Lietuvos tarptautiniams įsipareigojimams ir šalies Konstitucijai, bet ponams į tai nusišvilpt. Jie žino, ką galvoja didžioji dalis tautos, todėl unisonu pritaria: reikia grąžinti mirties bausmę. Kaip sakoma, prieš vėją nepapūsi: kas nešokinės, kas nešokinės, tas... gražulis?

O jei surengtume reprezentacinę visuomenės apklausą ir paaiškėtų, kad didžioji dalis respondentų pasisako už linčo teismą nepilnametės žudikams, be jokio tyrimo ir teismo? Ponai Gedvilas, Paksas ir Paulauskas irgi tam pritartų? Ar jų populizmo gumytė taip smarkiai nesitampo?

Neseniai į didžiąją politiką įsisukęs V.Gedvilas gal „nespėjo susipažinti“, bet A.Paulauskas su R.Paksu turėtų prisiminti, kad Seimas 1998 m. gruodžio 21 d. mirties bausmę panaikino ne dėl to, kad Lietuvoje nebeliko žudikų ir prievartautojų ar baigėsi žiaurūs nusikaltimai, šiurpinę visuomenę.

Mirties bausmė panaikinta dėl to, kad Lietuva ratifikavo Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos protokolą dėl mirties bausmės panaikinimo, o Konstitucinis Teismas išaiškino, kad tokia bausmė prieštarauja Konstitucijai. Mirties bausmė uždrausta visose Europos Sąjungos, kuriai šį pusmetį pirmininkauja Lietuva, valstybėse. Nepaisant to, V.Gedvilas, R.Paksas ir A.Paulauskas nepraleidžia progos patylėti.

O jei didžioji dalis visuomenės pasisakytų už linčo teismą nepilnametės žudikams, be jokio tyrimo? Ponai Gedvilas, Paksas ir Paulauskas irgi tam pritartų? Ar jų populizmo gumytė taip smarkiai nesitampo?

Akivaizdu, kad apie įsipareigojimų laikymąsi, konvencijas, įstatymus, civilizaciją su šiais politikais nėra ko kalbėtis – nesupras. Su jais reikia kalbėtis jų kalba, kurią geriausiai moka gražuliai.

Bene tiksliausiai politikų kalbas apie mirties bausmės sugrąžinimą apibūdino viešumos nebijantis Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas A.Cininas, socialiniame tinkle parašęs: „Jei man pasiūlytų išrinkti labiausiai cinišką ir niekingą šių metų politinę manipuliaciją žmonių tragedija ir rinkėjų jausmais, be jokios abejonės, tai būtų siūlymas grąžinti mirties bausmę. Ir dar iš aukščiausių valstybės pareigūnų lūpų. Siaubas.“

Rašydamas šias eilutes teisėjas tikriausiai buvo neskaitęs dar vieno R.Pakso pranešimo spaudai. Poną Paksą iki širdies gelmių sujaudino neteisybė, kad prezidentė D.Grybauskaitė negalėjo įteikti valstybinių apdovanojimų Lietuvos garbę Europos krepšinio čempionate gynusiems broliams Lavrinovičiams. „Kodėl turime priminti praeities klaidas, už kurias Lavrinovičiai jau yra atlikę bausmes ir ne kartą įrodę, kad gailisi ir yra pasikeitę?“ – piktinasi R.Paksas.

Jis apdairiai (juk viešumoje verda aistros dėl Panevėžyje išprievartautos ir sudegintos moksleivės) neprimena, kokios tos Lavrinovičių klaidos. Broliai buvo nuteisti penkerius metus kalėti už grupinį išprievartavimą. Nuo gresiančios bausmės bandė atsipirkti pinigais ir fiktyviomis vedybomis. R.Paksas siūlo baigti šitą neteisybę, pakeisti įstatymus, kad praeityje teistus, bet pasitaisiusius asmenis būtų galima apdovanoti valstybės apdovanojimais. Tikėkimės, kad R.Paksas turi galvoje ne tik prievartautojus, bet ir kyšininkus ar net žudikus. Visi nusipelno atlaidumo, ne tik krepšininkai.

Kas barakauskų jėgoms?

Politikų reakcija į moksleivės nužudymą Panevėžio rajone atskleidė į neviltį varančią tiesą: jie – beviltiški.

Pasklidus žiniai, kad išprievartauta ir vėliau gyva sudeginta moksleivė mobiliuoju telefonu šaukėsi pagalbos, bet Bendrojo pagalbos centro (BPC) darbuotojai neturėjo galimybės nustatyti jos buvimo vietos, politikai it varnai puolė BPC vadovus – kodėl šie išleido tiek milijonų, o iki šiol nesukūrė sistemos, kad bet kuriuo atveju būtų galima nustatyti, kur yra skambinantysis.

Balsai tų, kurie bandė kalbėti, kad tikslios vietos nustatyti bet kuriuo atveju neįmanoma, paskendo pasipiktinimo lavinoje: nubausti, atleisti, priversti vykdyti.

Gerai, nubaus, atleis, privers vykdyti. Ir kas bus, kai BPC operatorius metro tikslumo nustatys nelaimės ištikto žmogaus vietą, pavyzdžiui, neseniai taip pat žiauriu nusikaltimu pagarsėjusių Biržų rajono pakrašty? Kada pas tą žmogų atlėks policija, jei mieste dėl pinigų ir pareigūnų stygiaus tėra vienas ekipažas? Ką tuomet atleisime? Policijos generalinį komisarą, o gal kartu ir vidaus reikalų ministrą?

Politikų reakcija į tragediją Panevėžio rajone parodo, kad iš jų nėra ko tikėtis. Jie tiesiog neįgalūs rimtai spręsti vis labiau akis badančių visuomenės problemų.

O jei iš Grybų šventės Varėnoje, kurios ligoninėje trūksta ir specialistų, ir aparatūros, mirs į Vilnių vežamas koks nors (neduok, Dieve) garsus politikas? Ką tada atleisime? Sveikatos apsaugos ministrą? O gal kartu ir finansų ministrą, nes pinigų neduoda? O jei finansų ministrą, gal ir – premjerą, nes jis už viską atsakingas?

Politikų reakcija į tragediją Panevėžio rajone parodo, kad iš jų nėra ko tikėtis. Jie tiesiog neįgalūs rimtai spręsti vis labiau akis badančių visuomenės problemų. Jie gali tik vaizduoti, jog užgesino gaisrą (atleido PBC vadovą).

Kantrybę praradusio policijos vadovo S.Skvernelio portalui 15min.lt išdėstytos tikrosios nužudymo Panevėžio rajone ir kitų itin žiaurių nusikaltimų priežastys politikų smegenims per daug sudėtingos, kad jie imtųsi ieškoti išeičių. Anot policijos vadovo, reikia ne bausmes griežtinti, o siekti, kad žmogus Lietuvoje jaustųsi saugus. Ne tik fizine prasme.

„Tas jausmas priklauso ne tik nuo policininko buvimo gatvėje, svarbu, ar žmogus turi pragyvenimo šaltinį, gali leisti vaiką į būrelį, oriai atostogauti, nueiti į kiną ar teatrą. Pagrindinis dalykas – socialinis pamatas šalyje. Kol problemų nemato tie, kurie turi jas matyti, o tik užsiima populizmu ir žemina teisėsaugą, tol receptų nebus“, – teigė S.Skvernelis.

Kuris iš tragedijos Panevėžyje ar brolių Lavrinovičių apdovanojimų populiarumo balus renkantis politikas šiuos žodžius išgirdo? Ir kuris pajėgus juos suprasti? Kol kas neatsišaukė nė vienas. Visi užsiėmę BPC, SIM, IMEI ir panašiomis didelėmis problemomis, kurias gali išspręsti bet kuris dailis alfonsas barakauskas, – užtenka tik pareikalauti ir atleisti. O tada ramiai pasiimti daugiatūkstantinį atlyginimą.

Darbas padarytas. Visuomenė išgelbėta. Iki kitos tragedijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius