-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Profesionalų statinė su Pagojaus šaukštu

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis stebėtinai greitai ir sklandžiai suformavo savo profesionalų Vyriausybę. Prezidentė Dalia Grybauskaitė, neišbrokavusi nė vieno S.Skvernelio pasirinkto (o gal savo parinkto?) ministro, antradienį patvirtino naująjį Ministrų kabinetą. Netgi su strimgalviais surastu teisingumo ministru socialdemokratu Juliumi Pagojumi, su kuriuo tą patį antradienio rytą susitiko.
Raimundas Celencevičius
Raimundas Celencevičius / 15min.lt nuotr.

Ironiška, bet paskutinis į Ministrų kabineto traukinį įšokęs pats jauniausias šios Vyriausybės ministras 28 metų J.Pagojus gali tapti deguto šaukštu iki šiol daugybės teigiamų įvertinimų sulaukusioje S.Skvernelio komandoje.

Valstiečiai ir žalieji, dėl praeityje buvusių tėvo ryšių su prieštaringos reputacijos ne kartą teistu Tauragės verslininku Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius, privertę atsitraukti socialdemokratų kandidatą į teisingumo ministrus Darių Petrošių, patys išbrokavo kitą socialdemokratų kandidatą – Seimo narį Julių Sabatauską: per senas ir ne veržlus, o įkyrus.

O štai trečiasis socialdemokratų kandidatas J.Pagojus praslydo kaip per sviestą, nepaisant net to, kad iki šiol nėra padėtas taškas aiškinantis, ar jis ne padedamas nematomos rankos su raudonos rožės tatuiruote rugpjūtį laimėjo konkursą ir teisingumo viceministro kėdę iškeitė į Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus postą.

Dabar galima tik pagirti jauną politiką už įžvalgumą: socialdemokratai prapylė Seimo rinkimus, ir jam nebuvo jokių šansų išsilaikyti savo kėdėje, juolab turint tokią nuodėmę, apie kurią žinojo tik jis, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, na, ir dar kai kas, kas net socialdemokratų lyderiui A.Butkevičiui nepasakys.

Įsivaizduokite: bet kuris paprastas policininkas, jau nė nekalbant apie viršininką, ar laisvės atėmimo vietų pareigūnas, pavaldus Teisingumo ministerijai, vairuodamas įkliūva neblaivus. Pabaiga aiški: iš darbo su vilko bilietu. Bet ko negali paprastas policininkas ar kalinių prižiūrėtojas, gali teisingumo viceministras.

2015 m. pavasarį Nidoje neblaivus prie vairo įkliuvęs teisingumo viceministras J.Pagojus išlipo sausas iš balos, nes žiniasklaida šį įvykį pražiopsojo, o teisingumo ministras J.Bernatonis nutarė, kad čia ne tas įvykis, apie kurį reikėtų žinoti visuomenei ar bent socialdemokratų vadovybei. Geras vaikas, ką čia skandinsi.

Priminsiu apie ką kalba: 2015 metų gegužės 31 dieną Neringoje sustabdytam J.Pagojui buvo nustatytas lengvas 0,67 promilės girtumas. 2016 metų vasario 23 dieną teismas paskyrė J.Pagojui 289 eurų baudą ir 12 mėnesių atėmė teisę vairuoti. Politikas šį nuosprendį apskundė, tačiau gegužės 2 dieną Klaipėdos apygardos teismas skundo netenkino. Teisė vairuoti jam atimta iki 2017 metų vasario.

Apie tai, kad J.Pagojus yra baustas už tai, kad vairavo neblaivus, ir vis dar negali vairuoti, visuomenei nesiteikė pranešti nei kartais saikingai išgeriantis paskirtasis premjeras S.Skvernelis, be gailesčio už tai vijęs iš darbo policininkus, kai buvo policijos vadovas, nei nė karto gyvenime neišgėręs valstiečių ir žaliųjų lyderis R.Karbauskis, nors abu žinojo.

Tik po to, kai ylą iš maišo ištraukė naujienų agentūra BNS, prabilo ir S.Skvernelis su R.Karbauskiu. Pasirodo, kad jie labai geri vyrai: negalima gi jauno perspektyvaus žmogaus gniuždyti, žlugdyti jo karjeros, reikia leisti pasitaisyti, jis padarė klaidą, suprato ir dabar ją ištaisys – pasistengs, kad būtų uždrausta visiems nors lašą išgėrusiems vairuotojams sėsti prie vairo.

Net ašarą gali išspausti tas S.Skvernelio ir R.Karbauskio atlaidumas, bet nusišluostykim tą vandenėlį ir pagalvokim blaiviai. Apie kokį gniuždymą ir žlugdymą kalbama? Juk dirba jaunuolis Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriumi. Sako, neblogai dirba. Vieta šilta, nenervinga. Na taip, paslydo, bet tai buvo kitoje darbovietėje, Teisingumo ministerijoje.

Taip, teisingumo. Dabar teisingumo ministru paskirtas politikas, kuris nubaustas už tai, už ką paprastas policininkas prarastų darbą. O jis tą darbą išsaugojo, nes šį įvykį nuslėpė. Ir dar buvo paaukštintas iki ministro. Švinktelėjęs toks teisingumas.

VIDEO: Juliaus Pagojaus komentaras apie nuobaudą

Dar keisčiau pasidaro, kai paskaitai Klaipėdos miesto apylinkės teismo, išnagrinėjusio J.Pagojaus administracinio teisės pažeidimo bylą, nutarimą. Ten – įprastas įkliuvusio neblaivaus prie vairo džentelmeno komplektas.

Į alkotesterį 0,67 promilės (lengvas girtumo laipsnis) pripūtęs J.Pagojus aiškinosi tądien negėręs, tik išvakarėse išlenkęs dvi taures vyno. Nesutikęs su alkotesterio parodymais vyko duoti kraujo. Bet ne per valandą (kiek leidžiama), o daugiau nei po dviejų valandų (per tiek laiko alkoholio likučiai galėjo natūraliai palikti viceministro kūną). Pasirinko ne čia pat esančias dvi Klaipėdos ligonines, o Kretingos ligoninę, kurios medikai kraujo paimti gali, bet alkotesterio neturi.

J.Pagojus aiškina, kad vienos ligoninės negalėjo pasirinkti, nes joje dirba jo tėvai medikai, o kitoje buvo pusvalandžio eilė. Pasirinko už 25 km esančią Kretingą, kurios ligoninėje eilės nebuvo. Labai įdomus pasirinkimas. Jei jau taip skubėjo, galėjo lėkti greitkeliu į Gargždus, kurie vos 17 km nuo Klaipėdos. Gal net ir alkotesterį turi.

Teismo nutarime užfiksuota, kad ekspertui kilo abejonių dėl to, jog buvo paimta mažiau kraujo nei privaloma, be to, buvo nurodyta kita kraujo paėmimo data. Tačiau kadangi buvo patikinta, jog kita data buvo užrašyta per klaidą, teismas šios aplinkybės rimtai nevertino.

Žinoma, Kretingos ligoninėje J.Pagojaus kraujyje alkoholio nebuvo rasta, todėl jis išnaudojo visas teisines priemones, kad tik išvengtų bausmės. Nepasisekė. Tuomet J.Pagojus ir J.Bernatonis sukišo galvas į smėlį – o gal niekas nesužinos. Nesužinojo.

Ir tik dabar paaiškėjo, kaip teisingumo ministras J.Bernatonis supranta teisingumą ir teisę. 15min paklaustas, kaip vertina tai, jog viceministrą J.Pagojų teismai pripažino vairavus neblaiviam, J.Bernatonis nesutriko.

„Ne jis buvo teistas už tai, kad yra neblaivus, jūs ne taip traktuojate. Jis buvo sustabdytas, kai vairavo Neringoje, kiek pamenu. Kadangi buvo parodymai alkotesterio virš 0,4 trupučiuką, jis su tuo nesutiko, kadangi jis buvo blaivas, ir jis darė kraujo tyrimus. Bet kadangi jam reikėjo persikelti keltu į Klaipėdą daryti tyrimus, praėjo keletas valandų, ir teismas priėmė sprendimą, kad praėjus tam tikram laikui galėjo išnykti (girtumas – aut.). O kraujyje nebuvo rasta. Aš nemanau, kad jis buvo išgėręs apskritai“, – 15min sakė teisingumo ministras.

Teisingumo ministru paskirtas politikas, kuris nubaustas už tai, už ką paprastas policininkas prarastų darbą. O jis tą darbą išsaugojo, nes šį įvykį nuslėpė. Ir dar buvo paaukštintas iki ministro. Švinktelėjęs toks teisingumas.

Paklaustas, ar tokia istorija neturėjo atsiliepti viceministro karjerai, ministras tikino, kad ne. „Aš nemanau, kad jis šioje situacijoje buvo kaltas. Aš labiau pasitikiu kraujo tyrimu, negu alkotesterio parodymais. Bet toks buvo teismo sprendimas, teismo sprendimą mes gerbiame“, – aiškino jis.

J.Bernatonis pridūrė, kad nevalia žmogaus du kartus teisti už tą patį. „Būtų baudimas už tą patį įvykį, teisinėje valstybėje tai neįmanoma, bet jeigu reikia skandalo jums, galit daug ką prisigalvoti“, – kalbėjo socialdemokratas.

Citata ilgoka, bet verta dėmesio, nes parodo, kad J.Bernatonis yra geras dėdė, bet ypatingai blogas teisingumo ministras. Nes viešai, gindamas savo partijos ir komandos narį, abejoja teismų sprendimais. Ir siunčia žinią visuomenei – venkite teisingumo visais įmanomais būdais. O jei nepavyko išvengti, slėpkite savo nuodėmes, gal niekas nesužinos ir jums nereikės prisiimti atsakomybės.

Tokią pat žinią visuomenei siunčia ir dar nepradėjusios dirbti Vyriausybės vadovas S.Skvernelis bei jo prievaizdas Seime „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis. Visuomenės lūkesčių statinė, išpampusi nuo pažadų apie permainas, valdžią, kuri dirba žmonėms, o ne sau, teisingumą, viltį, netgi kovą už blaivybę, sugadinta vienu Pagojaus šaukštu, kuriame esą telpa dvi vakarykščio vyno taurės.

Nors, kita vertus, ko čia putotis: rinkimų svaigulys baigėsi, prasideda blaivi realybė, kurioje teisingumas dažnai tėra tik ministerijos pavadinime.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paskirtasis teisingumo ministras J.Pagojus nubaustas už tai, kad vairavo neblaivus, ir dar neatgavo teisių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius