Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūnas Karbauskis: Didžiausia mano kaltė – kad rusiškos šaškės dabar vadinamos paprastosiomis (atsakymas M.Laurinavičiui)

Pagaliau sulaukiau. Politinių oponentų nervai nebeišlaikė ir įvyko tai, ką nesunku buvo prognozuoti. Į šmeižto akciją buvo mestas mano brolio Mindaugo vardas.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Atsakau tiems, kurie springsta neapykanta man, – ir informuoju tuos, kuriems kyla klausimai. Mano brolis Mindaugas Karbauskis gimė Naisių kaime, baigė Šiaulių Juliaus Janonio mokyklą, įgijo aktoriaus specialybę Teatro ir muzikos akademijoje Vilniuje. Jo mokytoja Eglė Gabrėnaitė pastebėjo Mindaugo talentą ir rekomendavo studijuoti režisūrą Rusijos teatro meno akademijoje.

Nuo 2001 metų iki dabar brolis laimėjo visas žinomiausias teatrines premijas: Sidabrinę ir Krištolinę Turandot, Stanislavskio premiją, triskart apdovanotas Auksine kauke ir t.t. 2011 metais Maskvos Majakovskio teatro aktorių prašymu jis paskirtas šio teatro meno vadovu. Ši informacija viešai prieinama, tad interpretacijos, jog tai neva nepelnytas paskyrimas, yra melas.

Brolis tapo vieno didžiausių Maskvos teatrų meno vadovu, nes jo profesionalumas ir talentas buvo visuotinai pripažintas bei įvertintas. Man gėda prieš brolį, kad dėl mano dalyvavimo Seimo rinkimuose yra suabejota jo patriotiškumu Lietuvai.

Mindaugas Maskvoje pastatė spektaklį pagal žydų kilmės lietuvių rašytojo, Lietuvos Nacionalinės premijos laureato Icchoko Mero romaną „Lygiosios trunka akimirką“ – apie Vilniaus žydų getą, du spektaklius pagal dramaturgo Mariaus Ivaškevičiaus pjeses „Kantas“ ir „Rusiškas romanas“, kuriame pateikiama Levo Tolstojaus šeimos istorija, ir Tomo Mano romaną „Budenbrokai“. Šiuo metu brolis stato trečią Mariaus Ivaškevičiaus pjesę. Tai vyksta ne Vilniuje ar Kaune, o Maskvoje. Didžiuojuosi savo broliu ir jo žemaitišku charakteriu, kuris padeda daryti darbus, vertus Lietuvos pripažinimo, o ne žeminimo.

Dabar pašnekėkime apie nesibaigiančius bandymus mane daryti „prorusišku“. Man jau pabodo kartoti, jog dar dirbdamas Seime 2004 metais balsavau už stojimą į NATO.

Nėra ir negali būti nei vieno mano pasisakymo prieš NATO. Buvusio Vilniaus universiteto rektoriaus, profesoriaus Rolando Pavilionio 2002 metais inicijuotas referendumas nebuvo nukreiptas prieš NATO, jame buvo norima pasiūlyti stojimo į NATO klausimą spręsti ne Seime, o Tautos referendume. Neabejoju, jog referendume tauta būtų balsavusi už stojimą į NATO, kaip balsavo dėl stojimo į Europos Sąjungą.

Aš niekada nepasisakiau prieš stojimą į Europos Sąjungą, o viešai šnekėjau apie būtinybę kietai derėtis dėl stojimo sąlygų. Nepasisakiau prieš eurą, tik abejojau jo skubotu įvedimu Lietuvoje, bijodamas galimo prekių brangimo nepasirūpinant žmonių pajamų didinimu. Buvau teisus, kiekvienas žmogus pajuto po euro įvedimo padidėjusias kainas. Dabar nesiūlau atsisakyti euro, o nenustodamas kartoju, jog reikia rūpintis žmonių pajamų didinimu. Vietoj to Seimas priėmė naują Darbo kodeksą, kuris į emigraciją išvarys dar ne vieną dešimtį tūkstančių žmonių.

Buvau teisus, kiekvienas žmogus pajuto po euro įvedimo padidėjusias kainas. Dabar nesiūlau atsisakyti euro, o nenustodamas kartoju, jog reikia rūpintis žmonių pajamų didinimu.

Atsibodo kartoti, jog skalūninių dujų išgavimo hidraulinio skaldymo būdu technologijos naudojimas yra uždraustas Vokietijoje, Prancūzijoje, kitose Europos Sąjungos šalyse. Visada palaikiau dujų terminalo statybą, todėl nesuprantu, kaip gamtai kenksmingos technologijos nenaudojimas Lietuvoje ir energetinės nepriklausomybės stiprinimas per dujų terminalo pastatymą, gali būti traktuojamas kaip „prorusiška“ pozicija.

Teiginys, jog mes pasisakome prieš ES ir JAV laisvos prekybos sutartį, yra netiesa. Mes pasisakome prieš genetiškai modifikuotų augalų auginimą Europoje. Žinome, jog JAV išgirdo Europos žaliųjų balsą, tad tos problemos neliko. Sutarčiai prieštarauja Prancūzija, tad nebereikėtų tuo kaltinti R.Karbauskio.

Apibendrinamas galiu pasakyti, jog geriausias atsakymas į visus bandymus mane apšmeižti yra mano padaryti darbai, apie kuriuos oponentai, aišku, stengiasi nutylėti.

Informacija dėl mano verslo. Mes, keturi žemės ūkio akademijos antro kurso studentai, savo verslą pradėjome 1990 metais įkurdami UAB „Agrovadyba“, 1993 metais buvo įregistruota UAB „Agrokoncernas“. Mano prisiminimuose paminėto „seno armėno“ pavardė buvo Grigorian, kuris pasiūlė ne „daryti biznį“, o sukurti bendrą Lietuvos-Vokietijos-Rusijos įmonę Kaune, kuri A.Mapu gatvėje, buvusioje parduotuvėje, prekiavo iš Vokietijos atvežamais rūbais ir batais. Taigi, KGB metodais ir įtakomis čia nekvepėjo.

Vėliau prasidėjusi prekyba trąšomis jau nieko bendro neturėjo su minėta bendra įmone, kaip ir su jokiais privačiais asmenimis, nes „Acron“ tuo laiku dar nebuvo privatizuota. Nei UAB “Agrokoncernas“, nei šimtai kitų Lietuvos ir Europos Sąjungos šalių įmonių neturi jokios informacijos, jog kažkuris Rusijos, Lenkijos, Suomijos, Baltarusijos ar Lietuvos trąšų gamintojas yra susijęs su kokia nors nusikalstama grupuote ar užsienio žvalgybomis.

Jei mūsų ar kuri nors kita Lietuvos įmonė gaus informaciją apie draudimą prekes įsigyti vienoje ar kitoje pasaulio įmonėje, galiu užtikrinti – tokio draudimo bus griežtai laikomasi. KGB analitikams norisi pranešti, jog Europos žemės ūkiui būtinos kalio ir fosforo trąšų žaliavos išgaunamos tik Rusijoje ir Baltarusijoje, todėl teiginius apie galimą KGB įtaką panorėjus galima klijuoti visoms Europos Sąjungoje trąšomis prekiaujančioms įmonėms. Deja, tokios prielaidos taikomos tik mano atžvilgiu. To priežastis suprantama – rinkimai.

Jei aš esu toks, kokį mane bando piešti oponentai, tada nesuprantu: ką du dešimtmečius veikia Lietuvos saugumas?

Baigdamas noriu pasakyti, jog analitiku save vadinančio Mariaus Laurinavičiaus straipsnis „Ar turėtų R.Karbauskis deklaruoti savo santykius su V.Putino Rusiją mylinčiu broliu?“ yra absoliutaus neprofesionalumo pavyzdys. Faktų interpretacijos, citatos vengiant konteksto, subjektyvūs vertinimai, juos pristatinėjant kaip rimtus argumentus ir akivaizdus siekis, išvengiant teisinės atsakomybės, suduoti smūgį mano ir mano artimųjų reputacijai likus kelioms dienoms iki Seimo rinkimų antrojo turo.

Gaila, kad mūsų politiniai oponentai nedrįsta į akis pasakyti savo abejonių ar kaltinimų, o naudojasi žmogaus, dirbančio JAV, paslaugomis. Pone Mariau, mano šeima jūsų į teismą nepadavinės tik todėl, kad mes teisme jau turėjome progą visus jums rūpimus klausimus išsiaiškinti su Andriumi Kubiliumi, kuris po to niekada nebeužsiminė apie tariamą mano „prorusiškumą“. Žinau, jog jūs esate geras A.Kubiliaus bičiulis, tad bylos medžiagą jis jums susipažinimui tikrai paskolins.

Ir visai pabaigai. Jei aš esu toks, kokį mane bando piešti oponentai, tada nesuprantu: ką du dešimtmečius veikia Lietuvos saugumas? Tuo pačiu norėtųsi, kad būtų išsiaiškinta, kodėl rusiškos šaškės buvo pervadintos į paprastąsias – nes mano biografiją lukštenantiems oponentams kliūva ir tai!

O jei nėra ką man prikišti, tada būkite mieli, garbingai priimkite pralaimėjimą ir suvokimą, jog esate didžiausia priežastis to, jog Lietuvą per du dešimtmečius turėjo palikti iki milijono lietuvių. Jums dar mažai???

Ramūnas Karbauskis yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius