Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rimvydas Valatka: A.Butkevičiaus laivas – lėtai į niekur?

Vargais negalais sudurstyta A.Butkevičiaus Vyriausybės garlaivis pukši jau antrą mėnesį. Bet jei kas imtų ir pasakytų, kad šis kabinetas atrodo taip lyg būtų kokio šimto ar daugiau metų, vargiai rastum kaip tokį teiginį atremti.

Ir iš tiesų, palyginti su A.Kubiliaus kabineto bravūra, dabartinio nariai jei kuo ir spėjo pasižymėti, tai tik seniokišku baikštumu. Nors tai vienur, tai kitur vis pasigirsta bambėjimas, kad viskas, ką darė ankstesnė ir amžiumi gerokai jaunesnė Vyriausybė, yra tik blogai. Bet ar galėtume iš to bambėjimo nustatyti A.Butkevičiaus laivo kryptį?

Taip, padidinta minimali alga. Bet ją, kad ir ką sakytų opozicija, po rinkimų būtų didinusi bet kuri Vyriausybė, todėl tai kaip ir nesiskaito.

Net ir praėjus mėnesiui nuo naujojo ministrų kabineto starto, regis, nė pats A.Butkevičius nežino, ar statys Lietuva atominę elektrinę, ar ne. Atrodo, naujasis premjeras norėtų ir tautos valią gerbti, ir prezidentei paklusti, bet tokio varianto gamtoje nėra, todėl ir tempia gumą.

Gumos tempimas po referendumo jau atrodo tragikomiškai, nes, nepaisant to, ar esi „už“, ar „prieš“ atominę, tai yra tarptautinis projektas, į kurį įpainiotos ne tik Latvija bei Estija, bet ir tokia pasaulinė korporacija kaip „Hitachi“.  

Bet kažką Vyriausybė juk veikia? Taip. A.Butkevičius kasdien per radiją grasina pribaigti A.Kubiliaus jau apipešiotą vidurinę klasę progresiniais mokesčiais. Premjeras kaip šimtmečio darbą dar pristatė Ministro pirmininko tarnybos reorganizavimą atgal į buvusią Vyriausybės kanceliariją.

Ką tai reiškia ir kam to reikia? Vienas Dievas težino. Atrodo, kad premjeras turės gal 70 tiesioginių pavaldinių daugiau nei jo pirmtakas, bet svarbiausia, matyt, tai, kad bus sugrįžta į „senus gerus“ laikus. 

Lėtai į vakar arba į niekur?

Ne vienas ministras vis dar primena artojų čempioną, kurį apsinešęs visagalis oligarchas paskyrė savo naujojo „Boeing“ pirmuoju pilotu.

Sprendžiant iš tipiško trečiojo dešimtmečio lietuviško marksisto V.Andriukaičio (o toks yra sveikatos apsaugos ministras) užmojo neleisti ligoniams turėti alternatyvą – privačių gydymo įstaigų paslaugas ir jo naujo šūkio, kad gydymo įstaigos privalo teikti tik tas paslaugas, kurių reikia, o ne kurių nori, būtent tokia ir bus viena iš krypčių.

Bet ar pagrindinė ir vienintelė? Regis, tai – keblus klausimas net ir kai kuriems Seimo socialdemokratams.

Ne vienas ministras vis dar primena artojų čempioną, kurį apsinešęs visagalis oligarchas paskyrė savo naujojo „Boeing“ pirmuoju pilotu. Parodytas dėmesys kutena savimeilę, jie vis dar šiepiasi iki ausų, tik ką daryti su ta daugybe prietaisų prieš akis?  

B.Vėsaitė net ir baigiantis ministeriškam medaus mėnesiui ne visada galėjo tiksliai pasakyti, ar ji vadovauja Ūkio, ar Energetikos ministerijai.

Iš dailiųjų amatų į socialinius ir darbo reikalus permesta A.Pabedinskienė ne tik suprato, kad darbo biržos blogos, bet  – su anekdotais apie blondines tai, žinoma, nieko bendro neturi – išrėžė, jog būtina įvesti lygias kvotas vyrams ir moterims valdant bendroves.  

Štai taip, „Maximos“ ir „MG Baltic“ kapitalistai, baigėsi jūsų hegemonija, valdyti pusės kapitalo ateina ne karikatūrinis paleckinis rotfrontas, o konkrečios blondinės.

Priešingai A.Pabedinskienei, D.Barakauskas blaškosi tarp R.Pakso imperatyvo „tvarka bus“ ir švento „tvarkdario“ įsitikinimo, kad kalta yra aplinka, suprask, moterys, todėl specialiąsias tarnybas užvertė prašymais patikrinti pavaldinių lojalumą. O kad visi žinotų, kas valdo, sėdo į sraigtasparnį, nulėkė į Šilutę ir, supykęs, kad rajono merė nenori su juo kirkintis aukštybėse, pareiškė tuoj pat ją atleisiąs iš darbo.

Švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis, priešingai, nei D.Barakauskas, medituoja iš principo, net viceministrų netvirtina. Tol, kol jo žmonos nenuteis.

L.Linkevičius, kaip ir dera buvusiam komsomolo centro komiteto instruktoriui, susirūpino mūsų diplomatų užsienyje sielovada. Greit turėsim ne tik karo kapelionų, bet ir kunigų, tituluojamų ambasadoriais, ministrais ir atašė.

Kita vertus, o kas jam lieka? Prezidentei išspyrus V.Ušacką ir paskelbus, kad Lietuva nebendraus nei su JAV, nei su Lenkija, nei su Vakarais, nei su Rytais, o tik su tolima šiaure, kuri su mumis bendrauti, atrodo, neturi nė mažiausio noro, užsienio reikalų ministrui tik sielovada ir lieka.  

O gal ir gerai, kad taip iš lėto ir kaip voverės rate – mažiau malkų priskaldys?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius