-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sigutė Limontaitė: „Brexit“ šešėlyje – britais tapę lietuviai veja imigrantus

Artėjantis referendumas dėl Jungtinės Karalystės likimo Europos Sąjungoje (ES) pastaruoju metu neramina daugelį. Emigracijoje gyvenantys lietuviai tarška, lyg antis ežere, jaučianti skaliką, bet nežinanti, kurioje jis pusėje. Kol vieni nerimauja dėl savo ateities, kiti agituoja priimti britišką pilietybę ir... išvalyti šalį nuo atėjūnų palaikant „Brexit“.
Sigutė Limontaitė
Sigutė Limontaitė / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Vasarį premjeras Davidas Cameronas pateikė savo sąlygas ES ir po ilgų derybų paskelbė, kad išstojimo referendumas vis dėlto įvyks. Tuomet ir sukruto imigrantai. Lietuviškos buhalterinės įmonės sparčiai ėmė kelti rezidento kortelei gauti reikalingų dokumentų užpildymo kainas. Letargo miego apimti tautiečiai suskubo ne tik gauti nelabai kam reikalingą rezidento dokumentą, bet ir keisti pilietybę.

Socialiniuose tinkluose pasipylė klausimai ir baimė dėl ateities. Drauge su nežinomybės kankinamais tautiečiais ir tais, kurie „viską žino“, į dienos šviesą ėmė lįsti ir teisiškai britais tapę lietuviai.

Pastarieji privertė aiktelėti iš nuostabos. Kai kurie britišką pasą turintys lietuviai pilna burna tvirtina balsuosiantys už Jungtinės Karalystės išstojimą iš ES. Daugelio motyvai naiviai panašūs: „Dakniso mane tie rumunai, gal pamažės“, „Būtinai balsuosiu už, per daug žmonių čia, perpildyta šalis“, „Aš už išstojimą, biški pravalys gal šalį“.

Letargo miego apimti tautiečiai suskubo ne tik gauti nelabai kam reikalingą rezidento dokumentą, bet ir keisti pilietybę.

Skamba tarsi aludėje kelias pintas išsiurbusio, į staktą atsirėmusio vidutinio amžiaus brito svaičiojimas prieš apsivemiant.

Regis, tam tikros dalies emigracijoje gyvenančių lietuvių atmintis lyg auksinės žuvelės – 3 sekundės. Metai, kuomet veržėsi, slapstėsi ar legaliai keliavo skalsesnio duonos kąsnio užsienin dar ranka pasiekiami, o jie jau spėjo peršokti į kitą barikadų pusę. Nelyginant Antanas Guoga, prisipažinęs, kad rinkimuose balsuos už konservatorius, tebebūdamas liberalų vedliu.

Dar visai neseniai lietuviai buvo tokie pat, kaip tie patys rumunai prieš dvejus metus ar kaip turkai dabar. Svajojo, kad galės dirbti ir gyventi Jungtinėje Karalystėje, o vos atvykę gūžėsi ir sutiktiems britams vos sugebėdavo išlementi „How do you do?“ (kai kurie to nesugeba ir po 10-ies metų emigracijoje). Štai gi dabar paukštukai apsiplunksnavo ir visai nepelnytai ėmė jaustis pranašesni.

Šiuo metu viena dalis tautiečių frazę „turiu britišką pasą“ pasako net neklausti, o jos skambumą ir galią prilygina prieš keletą dešimtmečių eskaluotai „turiu tetą Amerikoje“.

Labai panaši situacija buvo ir besipučiant pabėgėlių priėmimo kvotų ES šalims burbului. Nors emigrantai pasidalino į dvi stovyklas, visgi garsiau rėkė besipriešinantys pabėgėliams. Ne tik Jungtinėje Karalystėje, į kurią kažkada karo ar bado vejami bėgo patys, o dar seniau – jų seneliai. Bet ir Lietuvoje, kurioje jau seniai negyvena ir net neplanuoja grįžti.

Metai, kuomet veržėsi, slapstėsi ar legaliai keliavo skalsesnio duonos kąsnio užsienin dar ranka pasiekiami, o jie jau spėjo peršokti į kitą barikadų pusę.

Abiem atvejais tautiečiai greitai pamiršo savo pačių patirtį, pastangas ir dedasi užkariavę svetimą žemę. Pasą gavęs imigrantas nori neįleisti kitų imigrantų, argi ne absurdas? Daug kas pasakytų, kad tai tipiškas lietuviškas bruožas ir mestelėtų posakį apie degantį kaimyno namą.

Man regis, šis požiūris ne lietuviškas, o britiškas. Išsižadėję savo tautybės emigrantai norom nenorom gretinasi prie vietinių. Tam tikra dalis atvykėlių visą gyvenimą Jungtinėje Karalystėje jaučiasi svetimi, tiki, kad britai nemėgsta imigrantų, gal net juos niekina, daugybę metų siekia išvyti. Ne šiaip dalį naujakurių, bet visus. Galiausiai, gavę popieriuką tokie lietuviai pasijaučia savi. O juk savas turi palaikyti vyraujančią nuomonę – „Ne imigrantams!“.

Dar liūdniau, kad už „Brexit“ tik dėl imigracijos mažinimo pasisakantys britai nėra labiausiai išsilavinusio sluoksnio atstovai (neįskaičiuojant populistų politikų). Tad balso teisę gavę lietuviai, klykiantys apie perpildytą šalį ir juos erzinančius kitus iš to paties pasaulio atsibasčiusius atėjūnus, tik atskleidžia savo žinių spragas.

Žinoma, noras balsuoti už ar prieš „Brexit“ – kiekvieno piliečio asmeninis pasirinkimas, tačiau svajojantys šiuo būdu „išvalyti šalį“ smarkiai prasilenkia su logika.

Nors vietos politikai aiškiai ir tvirtai skelbia, kad dabartiniams imigrantams „Brexit“ atveju negresia deportacija ar kitos sankcijos, lietuviai, regis tai pritaiko vien sau. Įtikėję, kad mūsiškių niekas nelies, agituoja „išvaryti“ rumunus ar bulgarus, kuriems galioja lygiai tie patys įstatymai. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu.

Be kita ko, visų iki vieno imigrantų norintys nusipurtyti britai tėra užkietėję nacionalistai, kurie gal ir ne visai draugiškai, bet nori susigrąžinti senąją konservatyviąją ir savo Angliją. Tuo tarpu tas pačias idėjas skelbiantys lietuviai – paprasčiausi parsidavėliai.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Brexit“ grėsmė gąsdina Jungtinėje Karalystėje įsikūrusius žmones iš kitų ES šalių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius