-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žilvinas Pekarskas: Ekstrasensų mūšis. Ministras Vytenis Andriukaitis – prieš šarlatanus

Kiekvienas naujosios Vyriausybės, gyvuojančios jau metus, ministras turi savą arkliuką. Vieni žada žūklės rojų, kiti – sveikatos rojų valstybinėse gydymo įstaigose. Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, ne kartą gelbėjęs pacientų ar net gatvės praeivių gyvybes kaip medikas, nuo šios kadencijos bus tituluojamas dar ir kovotoju – su privatininkais ir velniais angelų kailyje.
Žilvinas Pekarskas (130)
Žilvinas Pekarskas (130) / BFL nuotr.

Vytenis Povilas Andriukaitis ne juokais užsimojo prieš alkoholio reklamą (visur, išskyrus TV), alkoholio prekybą (bent jau baruose aplink ministeriją), rūkymą, privačias medicinos įstaigas (neva atimančias mokesčių mokėtojų pinigus iš bankrutuojančių valstybinių ligoninių ir poliklinikų). Toks ministro siautėjimas baigėsi interpeliacija, kurią atlaikęs, V.Andriukaitis pakilo kaip Feniksas iš pelenų ir užsimojo dar ir prieš netradicinę mediciną.

Kitaip tariant, chirurgas Vytenis tuoj nupjaus visus karminius šniūrus (populiarus šarlatanų terminas) ir taip prašveis mums visiems čakras, kad burtininkus amžiams pamiršime. Nebus lengva ministrui. Ypač turint omeny, kad įstatymo ruošimo darbo grupėje dirba ir Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų (LSNR) Gydymo augalais komiteto pirmininkas Juozas Ruolia, pagal kurio receptūrą paruoštas multifunkcines žolelių užpiltines (ne mažiau 40 laipsnių stiprumo) siurbčioja visa Lietuva.

Chirurgas Vytenis tuoj nupjaus visus karminius šniūrus ir taip prašveis mums visiems čakras, kad burtininkus amžiams pamiršime.

Juolab, kad kai kurios netradicinės medicinos šakos – refleksoterapija, hirudoterapija, homeopatija – yra moksliškai patvirtintos ir plačiai paplitusios. Tiesa, aktyvią kampaniją pradėjo dar ir šunimis vedini kaniterapijos (šunų terapija) propaguotojai su Neringa iš „Tele Bim Bam“ priešaky.

Tačiau ministerijai ne „bim bam“. Anot V.Andriukaičio, iki šių metų pabaigos jau turėsime apmatus, koncepciją, pagrindinius principus. Jais remiantis ekstrasensai, bioenergetikai ir netgi pranašai bus licencijuojami ir akredituojami. Taip Lietuvos žmonės bus apsaugoti nuo šarlatanų.

„Yra dalykų, kurie aiškūs, yra dalykų, kurie vis tik yra šarlatanizmas – vilioja pinigus iš žmonių, naudojasi žmonių lengvabūdiškumu ir po to atneša gana liūdnų rezultatų“, – sako ministras.

Negali pykti ant ministro, nes šarlatanų industrija Lietuvoje – aršiau Darbo partijos juodosios buhalterijos. Nors akivaizdu, kad pranašai įklimpę iki ausų į melo ir sukčiavimo tinklą, kol kas kaltų nėra. Kaltas liekas nebent tas, kuris jais tiki ir pinigus moka.

„Šviesos darbuotojai“ ir dieviškieji tarpininkai

Lietuvoje ekstrasensų ir kitais vardais save vadinančių netradicinių gydytojų, ginkluotų ryškiomis raidėmis surašytais „šventais“ diplomais, yra dešimtys. Jie gydo faktiškai viską: depresiją, stuburo skausmus, galvą, sielą.

Kai kurie „šviesos darbuotojais“ save vadinantys daktarėliai teigia, kad juose gyvena Jėzus Kristus, suteikiantis galimybę bendrauti su angelais. O jau šie ir gydo. Jei kartais nepavyksta – gydytojas nekaltas. Juk jis tik dieviškasis tarpininkas.

Negali pykti ant ministro, nes šarlatanų industrija Lietuvoje – aršiau Darbo partijos juodosios buhalterijos.

Pasiklausęs tokių Jėzaus pasiuntinių išvedžiojimų, tikrai gali suabejoti savo protiniais sugebėjimais. Norisi net į ranką įsižnybti.

Bet toliau – dar geriau. Lietuvos „ekstrasensai“ ir retkarčiais užklystantys supermagai iš Rusijos žada ir tokius stebuklus: nužiūrėjimų, energetinio vampyrizmo šalinimas (tik 200-300 Lt, dirbama ir per atstumą), dieviškoji magija visokeriopai sėkmei, kojų ilginimas (suvienodinimas) ir pan. Taip pat visiškai sustabdomas organizmo senėjimas, laikas netgi pasukamas atgal. Suteikiama galimybė gyventi iki 200 metų... Pasirodo, tokias neribotas galimybes suteikia stebukladarių pirštų galiukuose esantys šviesos kristalai, uždedantys apsaugas nuo visų įmanomų užkeikimų, ir iš kitų planetų siurbiama energija.

Šie „daktarai“ kuria savo tinklapius, spausdina reklamas laikraščiuose ir nesigėdija viešai skelbti net kainoraščių.

Gydytojui – bausmė, šarlatanui – lengvas pelnas

Visiški kliedesiai? Tikrai taip. Gal todėl psichoterapeutai yra suabejoję ne tik ministro Vytenio Andriukaičio psichine sveikata (jis ir proto sveikatos specialistams negaili spontaniškų instrukcijų), tačiau siūlę patikrinti ir visus, save ekstrasensais vadinančius. Kažin, ar jie tikrai gali vairuoti automobilį ir gauti leidimą ginklui? Tai ar gali toks burtininkas atsakyti už savo veiklos pasekmes? Jei pinigus ima, tai ir garantiją  privalėtų suteikti?

Psichoterapeutai yra suabejoję ne tik ministro Vytenio Andriukaičio psichine sveikata, tačiau siūlę patikrinti ir visus, save ekstrasensais vadinančius.

Žalos pacientui atlyginimo tvarka mūsų šalyje gana reglamentuota: ligoniui pakenkęs gydytojas rizikuoja ne tik reputacija ir licencija, bet gali atsidurti ir kalėjime.  Bet alternatyvioji medicina nėra sveikatos apsaugos sistemos dalis, todėl šių paslaugų kokybės jokia inspekcija nekontroliuoja. Nukentėjęs pacientas gali kaltinti tik pats save, niekas jo interesų neapgins. Nebent kreiptųsi į teismą, bandydamas įrodyti, kad šarlatanas pinigus pasisavino sukčiavimo būdu. Tačiau sveikatos tai negrąžins.

Sumokėjo 10 tūkst. litų

Žiniasklaidoje neseniai nuskambėjo istorija, kai šeima Šakių miškuose gyvenančiai stebukladarei sumokėjo 10 tūkst. litų. Pusę šios sumos – už tai, kad miškinė pagydytų sunkiai sergančią močiutę. Kai senolė mirė, šeima paprašė manipuliatorės žmonių skausmu gražinti pinigus. Kaip manote, ką jie gavo? Riestainio skylutę, aišku savaime.

Bet, ką bedarytų ministras, žmonės vis tiek tiki ir tikės gražiomis pasakomis. Ir priežasčių čia ne viena. Didžiausia – pačių V.Andriukaičio kolegų ir pavaldinių kaltė.

Žmogus (pacientas) pirmiausia nori, kad gydytojas su juo kalbėtų, o ne burbėtų. Kad išklausytų, o ne popierius rašytų.

Pamenu, kai Agnė Zuokienė ir Laima Paksienė viena per kitą ėmė kalbėti apie krūties vėžio profilaktiką. Paklausiusios raginimų, pas mamologus apsilankė ir mano šeimos moterys, kolegės. Daugelis iš jų buvo pasitiktos nepatenkintų medikų bambėjimu: „ir ko jūs visos čia dabar lendate su savo papais?“. Belieka, kad dar ginekologai panašią giesmelę užgiedotų, tuomet onkologams darbo tikrai padaugėtų.

Išvada labai paprasta. Žmogus (pacientas) pirmiausia nori, kad gydytojas su juo kalbėtų, o ne burbėtų. Kad išklausytų, o ne popierius rašytų. Deja, apsilankę pas valdiškos poliklinikos gydytoją, dažniausiai ir jaučiamės „valdiškai“. Kaip rakštis sėdimojoje, o ne kaip mokantis mokesčius pacientas.

O ką daro netradicinės medicinos atstovai? Daugelis tų, kuriuos teko sutikti, arba neįtikėtinai švelnūs, arba, kaip A.Kašpirovskis, savo autoritetą kuria pasisakymais per TV ir kumščiais. Tai – labai svarbu. Kad būtų aiškiau, kodėl net ir apsišaukėlių metodai kartais gali paveikti mus teigiamai, pasižiūrėkime, kaip veikia placebas (netikras vaistas, naudojamas naujų medikamentų bandymų metu).

Gydo ir saldainiai

Mūsų patiriamos emocijos ir organizmo reakcija į placebą susijusios tiesiogiai.

„Gydytojo tikėjimas gydymo būdu ir paciento pasitikėjimas gydytoju sustiprina poveikį; to rezultatas yra veiklus vaistas, beveik visada užtikrinantis pagerėjimą, o kartais ir pagydantis“, – apie placebo poveikį taikliai rašoma mokslininkų P.Skrabanek ir J.McCormick knygoje „Kvailystės ir suklydimai medicinoje“.

Pažvelkite į šiuos skaičius, ir jums paaiškės, kodėl po vadinamųjų ekstrasensų paglostymų trumpam pasijuntate geriau. Esant pooperaciniam skausmui, teigiama reakcija po pirmojo placebo pavartojimo nustatyta 83 proc. pacientų, po antrojo ir trečiojo pavartojimo – 40 proc., o po ketvirtojo pavartojimo – jau tik 15 proc. pacientų!

Esant pooperaciniam skausmui, teigiama reakcija po pirmojo placebo pavartojimo nustatyta 83 proc. pacientų...

Vaisto ir placebo poveikiui turi įtakos gydytojo autoritetas, vaisto ir placebo forma, vartojimo būdas. Pavyzdžiui, nemigos atveju geriant placebo tablečių, poveikis gautas 49 proc. pacientų, geriant tirpalo – 69 proc., raudonų želatinos kapsulių – 81 proc. pacientų.   

Ministerijos prašoma jau kelerius metus

Kita vertus, kova su šarlatanais nėra  viena iš spontaniškų Vytenio Andriukaičio kovų. Ir už tai šį ministrą reikėtų pagirti. Gal atsiras vilties, jog pagaliau bus aišku, kur pelai, o kur grūdai.

Medikai-profesionalai jau keletą metų kovoja, kad alternatyvių gydymo metodų taikymas būtų teisiškai reglamentuotas. Iki šiol SAM sudarinėjo darbo grupes, kurios vis pamiršdavo susirinkti.

Pasak spaudimą ministerijai dariusio kardiochirurgo akademiko Jurgio Brėdikio, žmonės, taikantys alternatyvius gydymo metodus, neprivalo turėti nei licencijos, nei specialaus išsilavinimo. Tik keleto sričių, pavyzdžiui, akupunktūros, refleksoterapijos specialistai turi baigti kursus universitetuose ir gauti išsilavinimą patvirtinančius dokumentus.

Milijonai ir milijardai – į balą

O masteliai dideli. Sunku pasakyti, kiek pinigo žmonės išmeta į balą, o kiek tikslingai panaudoja gydydamiesi pas netradicinės medicinos specialistus Lietuvoje.

JAV gyventojai už alternatyviosios medicinos paslaugas 2007 m. sumokėjo maždaug 34 mlrd. dolerių.

Bet JAV nacionalinis sveikatos apsaugos centras paskelbė, jog šios šalies gyventojai už alternatyviosios medicinos paslaugas 2007 m. sumokėjo maždaug 34 mlrd. dolerių (81 mlrd. litų), o tai beveik trečdalis sumos, išleidžiamos oficialioms gydymo paslaugoms. Panašius skaičiavimus 2002 metais atliko britai – alternatyviam gydymui jie išleido 125 mln. svarų sterlingų (625 mln. litų).

Užuodę greitus pinigus, Maskvos ekstrasensai ir žiniuoniai įkūrė profsąjungą. Suskaičiuota, kad Rusijoje yra net 800 tūkst. gydytojų, užsiimančių netradiciniais gydymo metodais ir tam neturinčių licencijos.

Metų pabaiga jau nebetoli. Pažiūrėsime, ko verta ši Vytenio Andriukaičio kova: ar jis liks tik kovotojas su vėjo malūnais (nes žmonės sunkios ligos akivaizdoje vis tiek tikės burtininkais), ar visa griaunantis reformatorius (holivudinis „Demolition man“), ar Rembo, išgelbėjęs planetą nuo Trečiojo pasaulinio karo. Bet kuriuo atveju, išgirdę ministro ir jo komandos pasvarstymus apie šarlatanus, pacientai gal bent pagalvos, kad placebo (mėtinių žirnelių, želatino rutuliukų) galima nusipirkti ir vos už kelis litus maksimoje prie kasos. Nebūtina už tai kloti sunkiai sutaupytų tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius