Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 10

10 priežasčių, kodėl jaunimas turi savanoriauti

Retai baigęs mokyklą, neapsisprendęs, kur stoti, ar tiesiog savęs dar neatrandantis jaunuolis pagalvoja apie savanorystę. Net išgirdus tokį pasiūlymą ne retam iškyla klausimas – kodėl turėtų savo brangų laiką skirti savanoriškai veiklai? Itin dažnai pabrėžiama dvasinė neatlygintos veiklos nauda, tačiau savanorystė naudinga ir profesine, ekonomine bei socialine prasme. Kokie gi tie pliusai?
Savanorystė
Savanorystė / 123rf.com

Patirtis. Vienas iš pagrindinių barjerų jaunimui susirasti norimą darbą – darbdavio reikalavimas turėti patirties. Iš dažno jauno žmogaus gali išgirsti paprastą ir iš pažiūros logišką klausimą – iš kur jos gauti. Taigi atsakymas yra toks pats paprastas, kaip ir klausimas. Nedirbančiam ir nesimokančiam jaunimui skirtas projektas „Atrask save“ siūlo net 470 savanorius priimančių organizacijų, kurios siūlo pačių įvairiausių veiklų.

Rasti artimiausią svajonei paprasta, kaip ir prisijungti prie projekto. Įsitraukusiam į neatlygintiną veiklą jaunuoliui yra suteikiamos visos galimybės, kaip ir dirbančiam žmogui – patalpos, įranga, technika. Taigi jaunuolis gali ne tik išbandyti naują veiklą, įgauti reikiamos patirties, bet net ir atsakyti į klausimą – ar tai tikrai jam skirta veikla.

Jaunuolis gali ne tik išbandyti naują veiklą, įgauti reikiamos patirties, bet net ir atsakyti į klausimą – ar tai tikrai jam skirta veikla.

Mentorius. Mokytis naujos srities subtilybių vienam, savaime aišku, nėra lengva. Būtent todėl kiekvienam savanoriui yra skiriamas mentorius. Jis pasirengęs atsakyti į jaunuoliui kylančius klausimus ir padėti įveikti kylančias kliūtis. Dirbant samdomą darbą už kiekvieną klaidą ir nesklandumą privalu atsakyti. Kol nesi įgudęs vienoje ar kitoje srityje, dirbti be priekaištų, natūralu, neįmanoma. O savanorystė ir yra viena iš tų sričių, kuriose galima mokytis nepatiriant streso.

Laisvė planuoti laiką. Vienas dažniausiai savanoriavimo patirties jau turinčių jaunuolių įvardijamų privalumų – laisvai derinamas laikas. Pasirengęs prisijungti prie neatlygintinos veiklos jaunuolis, aišku, privalo prisiimti ir tam tikrus įsipareigojimus, tačiau laikas – kada ir kiek savanoriaujama, derinamas pagal kiekvieno poreikius.

Socialinės garantijos. Visiems neatlygintina veikla užsiimti nusprendusiems jaunuoliams yra kompensuojamas privalomasis sveikatos draudimas. Kitaip tariant, savanoriams užtikrinamas nemokamas sveikatos priežiūros paslaugų teikimas, išlaidų už suteiktas paslaugas, vaistus ir medicinos pagalbos priemones kompensavimas.

123rf.com/Savanoris
123rf.com/Savanoris

Išlaidų kompensavimas. Manantiems, kad savanorystė gali nuvesti „į minusą“, būtina žinoti apie išlaidų kompensavimą. Natūralu, kad vykdamas į reikiamą vietą jaunuolis naudojasi transportu, kelionė kainuoja, galiausiai – būtina ir maitintis, o visa tai – išlaidos. Jos, beje, net ir būsto nuoma, savanoriaujant kitame mieste, – yra kompensuojama.

Visiems neatlygintina veikla užsiimti nusprendusiems jaunuoliams yra kompensuojamas privalomasis sveikatos draudimas.

Pinigų krepšelis. Be PSD, kelionių, maisto ir būsto kompensacijų savanoriai gali pretenduoti ir į „pinigų krepšelį“, kurį gali išleisti savanorystės veiklai būtinoms priemonėms įsigyti.

Papildomi stojimo balai. Neatlygintina veikla neabejotinai suteikia matomos ir apčiuopiamos naudos. Aktyviau savanorystės galimybėmis turėtų domėtis planuojantieji studijuoti ar trumpas studijas atidėję, nes neapsisprendžiantys dėl krypties ar vietos. Neatlygintina veikla gali ne tik padėti pasirinkti kryptį, bet ir kilstelėti stojamąjį balą. Ilgiau nei 3 mėn. savanoriavusiems jaunuoliams pridedama 0,25 papildomo balo stojant į aukštąją mokyklą.

Sertifikatas. Pasibaigus numatytam savanoriavimo laikui, jaunuolio įgytos kompetencijos ir pasiekimai nugula jam įteikiamame sertifikate.

Geresnė savijauta. Savanorystės veiklų spektras – itin platus. Jis leidžia įgyti viešojo kalbėjimo įgūdžių, išmėginti tiek individualų, tiek komandinį darbą, galiausiai – pagerinti fizinį pasirengimą ar išmokti kalbų. Įgydamas vis naujų įgūdžių žmogus įgauna vis daugiau pasitikėjimo savimi, tampa atsparesnis stresinėms situacijoms, kas neabejotinai nulemia geresnę jo savijautą.

Bendruomeniškesnė visuomenė. Pravartu prisiminti, kad kiekviena savanorystė – savotiška pagalba kitam – neįgaliam žmogui, seneliui, gyvūnui ar laipiojimo centro darbuotojui. Tai – savotiški mainai, skatinimasis dalintis, kas kurią pridėtinę vertę ne tik pačiam žmogui, bet ir visai aplinkai, visuomenei.

Projekto „Atrask save“ tikslas – mažinti 15 iki 29 m. nedirbančių ir nesimokančių jaunuolių skaičių Lietuvoje. Lietuvos darbo biržos ir Jaunimo reikalų departamento vykdomas projektas finansuojamas Europos socialinio fondo ir Jaunimo užimtumo iniciatyvos lėšomis. Daugiau informacijos apie projektą čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius