Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 07 30

100 Remigijaus Šimašiaus dienų Vilniaus mero kėdėje įvertinimas: nuo absoliutaus nulio iki aštuoneto

Liepos 30 dieną sueina šimtas dienų, kai prisiekė Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir naujoji taryba. Meras savo darbus pristato ketvirtadienį. Šimtadienio išvakarėse 15min.lt kalbinti mero kolegos iš valdančiosios koalicijos pabrėžė visos daugumos darbą, o oponentai kritikuoja už griovimą.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vertinimai – įvairūs. Kolegos iš kitų valdančiosios daugumos frakcijų buvo merui atlaidūs ir jo bei visos koalicijos darbą vertino teigiamai. Opozicija pasirodė kur kas griežtesnė, vieni valdančiųjų darbą vertino vos patenkinamai, kiti rašė ir nulį.

Ž.Šilgalis: „Keturi su minusu“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Žilvinas Šilgalis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Žilvinas Šilgalis

Žilvinas Šilgalis, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas: Šimtą mero dienų vertinti kaip ir atėjo laikas, bet mes tą vertinimą pasiliekame vasaros pabaigai. Kol kas meras ir valdančioji koalicija pasižymėjo tik griovimu. Tikrai galima įvertinti mero ir koalicijos veiklą kaip griaunančią. Ar po to griovimo seks racionalūs žingsniai, kuriais bus kažkas kuriama, bandoma kažką statyti, matysime.

Kol kas aš tam pagrindo nematau, griauti visada yra labai paprasta ir nesudėtinga, o statyti kur kas sudėtingiau. Kol kas aš tokių statančių, kuriančių, vienijančių veiksmų pasigendu.

Ar po to griovimo seks racionalūs žingsniai, kuriais bus kažkas kuriama, bandoma kažką statyti, matysime.

Aš negaliu pasakyti, kad nėra dedamos pastangos ir viskas daroma blogai. Žinoma, nėra lengva atėjus naujiems žmonėms, neturintiems patirties, juo labiau kad tarybos dauguma sudaryta didžiąja dalimi iš naujokų, tai reikia laiko suprasti, suvokti procesus ir nukreipti veiksmus reikalinga linkme. Negaliu pasakyti, kad viskas yra blogai, bet vertinčiau patenkinamai – turbūt keturiems su minusu.

M.Majauskas: „Aštuonetas „su dviem geležinkeliais“

Mykolas Majauskas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas: Turime žiūrėti į bendrą koalicijos darbą, nes meras, administracijos direktorė yra sudedamoji miesto savivaldos dalis. Tie keli mėnesiai buvo nelengvi, nes teko gesinti gaisrus ne vienoje srityje, bet permainos vyksta. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mykolas Majauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Mykolas Majauskas

Pažymėčiau kelis svarbius momentus: pertvarkos įmonėse ir įmonių valdyme, yra suformuotos ekspertų grupės, nepriklausomos valdybos su nepriklausomais nariais, ne politikų, o profesionalų atėjimas tų įmonių veiklą turėtų padaryti skaidresnę. Tai yra vienas svarbiausių darbų, priešintasi tam labai aktyviai.

Baigiama mokyklų pertvarka, sulaukusi daug pasipriešinimo, nes tie darbai buvo labai uždelsti. Yra ir smulkesnių darbų – dviračių takų sutvarkymas ir pan.

Didžiausi darbai laukia ateityje – vienas svarbiausių bus gyventojų ir administratorių santykių pokyčiai. Reikia padaryti taip, kad gyventojai jaustųsi tikrieji šeimininkai savo namuose, turime padėti gyventojams įkurti bendrijas ir patiems rūpintis savo namų priežiūra, kad jie realiai galėtų kontroliuoti tuos administratorius. Šiandien tos kontrolės nėra, didžiąją dalį rinkos turi viena verslo grupė, kurią puikiai visi žinome, ji perka paslaugas iš savęs, skaidrumo nėra ir už tai moka visi gyventojai.

Reikia padaryti taip, kad gyventojai jaustųsi tikrieji šeimininkai savo namuose.

Nenorėčiau vertinti atskirai mero ir koalicijos, nes darbas yra bendras. Rašyčiau aštuonetą su dviem geležinkeliais, kaip mėgdavo sakyti mokytojai. Bet tai su tam tikru avansu, nes kol kas per anksti spręsti apie realius darbus.

G.Paluckas: „Rašau tvirtą septynetą“

Gintautas Paluckas, vicemeras, Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas: Tas 100 dienų, viena vertus, yra neilgas laikas, bet ir per 100 dienų gali šį bei tą nuveikti, tai aš manau, kad mes šį bei tą konkretaus nuveikėme. Žinoma, galbūt labiausiai matosi tie dalykai, kurie sulaukia žiniasklaidos ažiotažo – Žaliojo tilto skulptūros, 100 eurų ikimokyklinuko krepšelis, įmonių pertvarka, bet lygiai taip pat pradėti rimti darbai ir kitose srityse.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas

Čia kalbu apie vaikų globos įstaigų darbą: tai yra sudėtingas darbas, kurio pradžia yra dabar, o realizuoti jį reikės visos kadencijos. Taip pat apie psichikos sveikatos prevencijos programas, orientuotas į jaunimą. Sudėtingi darbai, ilgai nesulaukę politinio prioriteto. Kalbame ir apie integracines romų programas, kurios paskui sklandžiai pereis į imigrantų, kuriuos mes priimsime, programas.

Iš didžiųjų darbų, kurie laukia, yra finansinės situacijos stabilizavimas, nes per tris mėnesius jos stipriai pakeisti nepavyko. Pajamas pavyktų gerokai padidinti tik iš gyventojų pajamų mokesčio, tai susiję su nacionaliniu biudžetu, o nereikalingas išlaidas apkarpyti pavyko. Tai vienas iš pasiekimų.

Labiausiai matosi tie dalykai, kurie sulaukia žiniasklaidos ažiotažo – Žaliojo tilto skulptūros, 100 eurų ikimokyklinuko krepšelis, įmonių pertvarka.

Žiūrint į ateitį mūsų laukia sudėtingi darbai su sveikatos priežiūros įstaigų tinklo gerinimu ar koordinavimu, tai susiję su eilių valdymu tiek pirminiame, tiek antriniame lygmenyje, švietimo kokybės gerinimo darbai. Baigėme tinklo reorganizaciją, tai, ką turėjome padaryti prieš 10 metų. O dabar bus kreipiamas dėmesys kokybei, kad galima būtų įvertinti, kuri mokykla geriau dirba.

Didieji darbas, kuriuos visi turėjo savo rinkimų programose, yra darželių trūkumo klausimas ir mažiau savivaldybės įtakos sferoje esantis, bet ne mažiau svarbus, šildymo kainos. Tai labai sudėtinga, nes pagal teisinę bazę savivaldybė turi tik ribotą įtaką tiems dalykams. Bet turime perimti tinkamai turtą, nuspręsti, kaip veikti toje sistemoje, kuri yra formuojama aplink „Lietuvos energiją“. Tai irgi reikės savivaldybei spręsti.

J.Kaminskis: „Artėjimas prie nulio“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jaroslavas Kaminskis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jaroslavas Kaminskis

Jaroslavas Kaminskis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas: Yra toks matematinis terminas – artėjimas prie nulio. Tik tiek. Galbūt jūs galėtumėte įvardinti kokius nors darbus, kurie jau yra padaryti. Mano nuomone, nieko nėra padaryta ir tai naudinga dabartinei valdančiajai daugumai: nieko nedaryti ir gyventi revanšizmo nuotaikomis, ieškoti kažkokių kabliukų, tik viešinant, ką galbūt, jų manymu, darė blogai buvusi taryba. Ir su tokiomis nuostatomis nuvažiuoti iki Seimo rinkimų.

Konkrečių jokių darbų nesimato. Yra kai kurių projektų stabdymas, iniciatyvų nėra. Keletas kontroversiškų sprendimų ir tiek.

Jeigu žmonės žino, ką nori padaryti, tai trys mėnesiai yra pakankamas laikas. Jeigu yra sutrikę, tarsi kokie statistiniai vienetai, tai ir ketverių metų būtų per mažai

A.Maldeikienė: bendrauti lengva

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Aušra Maldeikienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Aušra Maldeikienė

Aušra Maldeikienė, Lietuvos sąrašo frakcijos atstovė: Visada, kai esi naujoje vietoje, gali kilti problemų. Visiškai akivaizdu, kad ponia Alma Vaitkunskienė (Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė – red.past.) dirba dienom naktim ir kartais jai tikrai sudėtinga. 

Bet dėl to šimto dienų galiu pasakyti, kad yra labai lengva bendrauti. Jeigu yra kokia problema, pas merą patekti užtrunka lygiai tris minutes – nueini ir jis priima, jeigu gali, arba pasako laiką. Tai man labai patinka, aš keletą kartų savo iniciatyva nuėjau, matydama problemą.

Aš galėčiau asmeniškai pasakyti, kad darbo yra daugiau, nei galima įsivaizduoti. Tokio dydžio mieste kaip Vilnius su tiek problemų tarybos nariai praktiškai niekada nebūna visuomenininkai. O dabar mums ar Pagėgiai, ar Vilnius yra tas pats. Man truputėlį tas buvo netikėta, išsiaiškinau, kad, tarkim, Norvegijoje tokie tarybos nariai yra samdomi. Lietuvoje žmonės įsivaizduoja, kad nuo gyventojų skaičiaus viskas priklauso, tai gal reikėtų tarybos narių skaičių didinti. Bet juk norima net Seimo narių skaičių mažinti.

Jeigu yra kokia problema, pas merą patekti užtrunka lygiai tris minutes – nueini ir jis priima, jeigu gali, arba pasako laiką.

Jeigu žiūrėtume į turinį, tai vien šitam posėdžiui atsinešiau apie 2 tūkst. puslapių. Pirmadienį vyko Ekonomikos ir finansų komiteto posėdis, kuriam pirmininkavau, tai visą savaitgalį nuo ryto iki vakaro skaičiau dokumentus, radau daug klaidų. Administracijoje dalis personalo, man atrodo, nėra pakankamai kompetentingi arba atsakingi. Viename puslapyje rašoma, kad pinigų nereikia, kitame – tai kainuos 4 mln. Dėl to tuos dokumentus reikia skaityti.

O tarybos nariai yra renkami ne pagal tai, skaitys jie dokumentus ar ne, o pagal kitus kriterijus – kartais pagal grožį, jaunystę, įdomius pasisakymus facebukuose ir pan. Bet jeigu turėčiau pasakyti keliais žodžiais apie merą, tai pasakyčiau, kad man labai lengva ir paprasta dirbti, nes manęs visada klausosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius