-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 09

15min.lt konferencijoje Darbo partijos atstovai Vytautas Gapšys ir Valdas Skrabalius diskutavo apie nedarbą, emigraciją ir jaunimą

15min.lt redakcijoje vykusioje tiesioginėje vaizdo konferencijoje apie nedarbą, emigraciją, jaunimo politiką ir galimus Darbo partijos veiksmus gavus valdžią po Seimo rinkimų ir formuojant Vyriausybę diskutavo ir į skaitytojų klausimus atsakinėjo Darbo partijos pirmininko pavaduotojas, Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas ir opozicijos lyderis Vytautas Gapšys bei Darbo partijos kandidatas į Seimą sostinės Karoliniškių rinkimų apygardoje Valdas Skarbalius.
Konferencijos akimirka
Konferencijos akimirka

Konferenciją politikai pradėjo pristatydami savo partijos politiką atsižvelgiant į diskusijos temą. V.Gapšys atkreipė dėmesį, jog šiuo metu aktyviausiai šalį palieka jaunimas – žmonės, kurie yra pati stipriausia darbo jėga Lietuvoje. Būtent tai turi didelę neigiamą įtaką šalies funkcionavimui, mat visos jos struktūros paremtos tam pritaikyta sistema, tad jaunimo migraciją stabdyti būtina. Vis dėlto V.Gapšys tikino pasisakantis už specialistų užsieniui paruošimą bei specialistų paruošimą užsienyje, tačiau siekia išvengti protų nutekėjimo ir susigrąžinti išsilavinusius ekspertus į Lietuvą.

Visų pirma V.Gapšys sakėsi norįs gerinti darbo sąlygas jaunimui – kalbėti su darbdaviais, užtikrinti socialines garantijas, ugdyti jų pačių motyvaciją. Tačiau išskirti jaunimo kaip atskiros grupės ir ją privilegijuoti politikas tikino nenorįs. „Mes pasisakome už tai, kad bendras Lietuvos ūkio konkurencingumas būtų didinamas, t.y. kad Lietuvos įmonės galėtų gaminti produkciją, kuri gali kurti eksportą“, – sakė V.Gapšys, pateikęs pavyzdžius iš asmeninės patirties.

Savo ruožtu 15min.lt skaitytojai, uždavę klausimus politikams, prisiminė Darbo partijos pirmininko pažadą „sumažinti nedarbą iki nulio“. Skaitytojai klausė pašnekovų, ar tokie pažadai realūs ir kaip galima tai pasiekti. „Nė vienoje pasaulio valstybėje nėra nulinio nedarbo. Ką reiškia „panaikinti nedarbą“, visi ekspertai supras, yra toks nedarbo lygis, kai yra du ar penki procentai“, – taisyti kolegos klaidas puolė V.Gapšys. Jis pabrėžė, kad darbo vietas kuria verslas, kam politikai nori sudaryti sąlygas imdamiesi aplinkybių gerinimo. Esą visus Darbo partijos planus šiuo klausimu galima sužinoti partijos programoje o pagrindinis partijos tikslas suteikti galimybę kiekvienam, norinčiam turėti darbą, eiti ir dirbti.

V.Gapšys pabrėžė, kad patirties valdant valstybę semiasi iš Vakarų valstybių pavyzdžių, ko esą trūksta dabartinei valdžiai, priimančiai ilgai įgyvendinamus sprendimus. „Tradicinis verslas turi būti skatinamas. Dabartinė valdžia į jį numojo ranka ir pažiūrėjo pro pirštus“, – pareiškė V.Gapšys. Savo ruožtu papildyti politiką panoręs V.Skarbalius tikino, jog Darbo partijos išskirtinumas – profesionali komanda, kurioje susivienijo savo sritis išmanantys ekspertai. Ėmęs demonstruoti Darbo partijos rezultatus atspindinčias kreives V.Skrabalius tikino, jog Darbo partija tikrai „žino kaip“, ir apie tai byloja jos narių kompetencija.

15min.lt skaitytojai taip pat domėjosi, kokią Lietuvą politikai įsivaizduoja po dvidešimties metų. V.Gapšys išreiškė viltį matyti darbo konkurencingumą ir didelį eksportą bei mažą bedarbystę ir užtikrintas socialines garantijas. „Tai bus tokia Lietuva, kur gyventi žmogui bus malonu, kur jis norės likti ir kurti šeimą“, – sakė V.Gapšys. Po tokio pasisakymo V.Skrabalius prisipažino nė neturįs, ką pridurti.

Diskusijai pakrypus minimalaus uždarbio tema, V.Gapšys ėmė vardinti, kokių veiksmų siekdama pakelti žmonių algas ėmėsi Darbo partija. Dėl savo nesėkmės atstovas kaltę sužėrė šiuo metu Seime dominuojančiai valdančiajai daugumai ir išreškė viltį, jog jei Darbo partija laimėtų rinkimus, užmokestį pavyktų pakelti, taip pat ėmėsi vardinti savo veiksmų planą.

Bene įdomiausias skaitytojo klausimas palietė kompiuterinių technologijų ir balsavimo internetu temą. „Ar nebijote, jog įteisinus balsavimą internetu balsuoti ims labiau išsilavinę žmonės, o ne bedarbiai, ir jūsų partija praras balsus“, – klausė skaitytojas. V.Gapšiui tai sukėlė šypseną – papasakojęs žiūrovams apie savo draugus „Facebook“ tinkle ir kelionę į Estiją nuosavomis lėšomis politikas tikino visiškai nesijaudinąs dėl tokios skaitytojo įžvelgtos galimybės. Politikas pabrėžė, kad šiuo atveju reikia rūpintis ne vienos partijos sėkme, o balsų patikimumu.

Daugiau V.Skrabaliaus ir V.Gapšio atsakymų į 15min.lt skaitytojų klausimus galite išgirsti prisegtame vaizdo įraše.

VIDEO: Konferencijoje Darbo partijos kandidatai į Seimą -- Vytautas Gapšys ir Valdas Skarbalius

 
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius