-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 18

15min paaiškina: kokį pavojų acto garai kelia organizmui?

Pirmadienį Šalčininkų rajono Jašiūnų miestelyje įsikūrusioje gamykloje nutiko nelaimė: trys darbuotojai apsinuodijo koncentruotais acto garais. Šiais garais apsinuodyti įmanoma ir namų sąlygomis, o toks apsinuodijimas gali turėti sunkių padarinių sveikatai, 15min sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro apsinuodijimų informacijos biuro vedėja Laima Gruzdytė.
Nuodai
Nuodai / Vida Press nuotr.

L.Gruzdytės teigimu, kalbant apie actą svarbu aiškiai atskirti įprastą maistinį actą, kurio koncentracija yra iki 10 proc. ir kuris pavojų sveikatai gali sukelti tik vartojamas ypatingai dideliais kiekiais, ir acto esenciją, kurios koncentracija siekia 70 proc. ir kuri yra labai chemiškai aktyvi medžiaga, kelianti pavojų sveikatai.

„Jei acto esencijos koncentracija didelė, gali užtekti vieno įkvėpimo, kad prasidėtų dusulys. Tokios acto esencijos pagrindinis poveikis yra dirginantis. Jos garai dirgina gleivines, gali sukelti seilių tekėjimą, gerklės graužimą, kosulį. Taip pat ji gali pabloginti sveikatos būklę turintiems lėtinių kvėpavimo ligų. Viskas priklauso nuo rūgšties koncentracijos ir laiko, praleisto kvėpuojant garais“, – 15min sakė L.Gruzdytė.

Google maps. nuotr./Akcinė bendrovė „Actas“
Google maps. nuotr./Akcinė bendrovė „Actas“

L.Gruzdytė pažymėjo, kad nepaisant keliamos grėsmės sveikatai acto esencija vis dar kartais naudojama buityje, todėl pasitaiko apsinuodijimų.

„Pasitaiko, kad moterys, norėdamos būti ekologiškos, ta acto esencija valo vonias ir tualetus. Užsidarius uždaroje patalpoje ir naudojant esenciją, poveikis gali atsirasti greitai. Atsiranda dusulys, seilėtekis, dirginama nosies gleivinė, burna, gerklė. Jei viskas trunka trumpą laiko tarpą, sunkesnio poveikio paprastai nebūna, tačiau pasitaiko ir sunkesnių apsinuodijimų“, – sako L.Gruzdytė.

Atsiranda dusulys, seilėtekis, dirginama nosies gleivinė, burna, gerklė. Jei viskas trunka trumpą laiko tarpą, sunkesnio poveikio paprastai nebūna, tačiau pasitaiko ir sunkesnių apsinuodijimų.

Specialistė pabrėžia, kad acto esencijos buityje reikėtų vengti. Jei jau būtinai norima ją naudoti, ji pataria tai daryti pirmiau esenciją sumaišius su vandeniu ir elgiantis labai atsargiai. Be to, ji pataria būtinai esenciją laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje ir ne kartu su maisto produktais.

„Esame turėję net mirtinų atvejų, kuomet sumaišius tokią esenciją su vandeniu keli netyčia išgerti gurkšniai nudegindavo visą virškinimo traktą. Tai labai pavojinga. Tuo tarpu paprastas maistinis actas nieko blogo nepadarys: jo reikia labai didelį kiekį išgerti, kad jis padarytų rimtesnį poveikį“, – teigia L.Gruzdytė.

Acto esencija nuo praėjusių metų lapkričio, įsigaliojus teisės aktų pakeitimams, nebegali būti pardavinėjama mažmeninės prekybos centruose, bet jos įsigyti vis dar įmanoma kitose parduotuvėse.

Pirmadienio rytą Šalčininkų rajone esančiame Jašiūnų miestelyje akcinės bendrovės „Actas“ gamykloje acto rezervuare apsinuodijo trys žmonės – dvi moterys ir vyras.

Vienai moteriai, vandeniu plovusiai acto rezervuaro cisterną, pasidarė bloga, kiti darbuotojai bandė jai padėti, tačiau garai palaužė ir juos. Cisterną tvarkiusi darbuotoja buvo be apsauginių priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius