-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 07

24 jaunuoliai išlydėti į Sibirą tvarkyti tautiečių kapų

Ketvirtadienio pavakarę Vilniaus geležinkelio stotyje išlydėtos dvi projekto „Misija Sibiras“ ekspedicijos – 24 jaunuoliai iškeliaus tvarkyti lietuvių tremtinių kapų.
„Misija Sibiras“ dalyviai
„Misija Sibiras“ dalyviai / LiJOT nuotr.

Šeštus metus rengiamo projekto didesnioji komanda, sudaroma 16 jaunuolių, išvyks į Rusijos Tomsko sritį, likę aštuoni – į Tadžikistaną.

Keliaujantieji į Tadžikistaną turės ypatingą užduotį – pastatyti paminklą čia kalėjusiems tautiečiams atminti. Ekspedicijai skirtą paminklą projektavo ekspedicijos vadovas architektas Algis Vyšniūnas.

„Mūsų uždaviniai konkretūs – turime aplankyti ir sutvarkyti kapus, kuriuos žinome. Paskui bandysime padaryti paminklą“, – spaudos konferencijoje sakė A.Vyšniūnas.

Tuo metu į Tomsko sritį Rusijoje vyksianti ekspedicija lankys lietuvių tremties vietas: tvarkys lietuvių kapines, susitiks su tose vietovėse tebegyvenančiais tautiečiais. Ekspedicijos į Tomską dalyviai vešis simbolinę Lietuvos vėliavą su žinutėmis, skirtomis Sibire likusiems tautiečiams, statys medinius kryžius negrįžusiems lietuviams atminti.

Pasak Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT), 20–30 kilometrų žygius pėstute nešant sunkias kuprines apsunkins tai, kad kelios numatytos aplankyti apleistos kapinaitės glūdi giliai taigoje, kur nebėra patogaus priėjimo prie jų.

LiJOT organizuoja projektą „Misija Sibiras“ nuo 2006 metų, jau sutvarkyta beveik šimtas lietuvių kapinių.

Tokiu būdu siekiama jaunimą skatinti domėtis savo šalies istorija, išlaikyti kartų dialogą bei tarpusavio supratimą ir parodyti visuomenei, kad Lietuvos jaunimas yra pilietiškas ir patriotiškas.

1940–1953 metais iš Lietuvos buvo ištremta per 130 tūkst. žmonių. Tremiamų asmenų sąrašuose buvo ne tik darbingi žmonės, bet ir senoliai, ligoniai, neįgalieji, nėščios moterys, vaikai ir kūdikiai. Kelyje į tremtį ir tremtyje žuvo apie 5 tūkst Lietuvos vaikų. Tremtyje žuvo apie 28 tūkst. tremtinių. Dar 23 tūkst. lietuvių buvo sušaudyta ar mirė sovietiniuose lageriuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius