TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2008 12 20

Šeštadienio gimdymas – nauja ministerija

Šiandien iš ankstaus ryto į posėdį susirinkę seimūnai kibo į naujos Energetikos ministerijos steigimo reikalus. Valdantieji vieningai balsavo už naują biurokratinį aparatą. Tik suabejota , ar pavyks jį įsteigti jau nuo sausio 1-osios.
Seimas nori, kad šalyje padaugėtų biurokratų.
Seimas nori, kad šalyje padaugėtų biurokratų. / „Scanpix“ nuotr.

Įstatymui dėl naujos ministerijos steigimo pritarta po svarstymo. Kai kurie seimūnai žadėjo teikti kitus pasiūlymus dėl steigimo datos – kad ji būtų įkurta ne nuo sausio, bet nuo vasario arba nuo kovo 1-osios.

Kaltino išlaidavimu

Opozicija prieš naują ministeriją stojo piestu. „Aš manau, tai yra pinigų švaistymas“, – pareiškė „tvarkietis“ Petras Gražulis. Jo teigimu, kai Prancūzijoje trečdaliu mažinamas valdininkų skaičius, kai Lenkija ir kitos šalys taip pat masiškai juos atleidžia, Lietuva išlaidauja, steigdama naują ministeriją ir pertvarkydama kitas.

„Nė vienoje Europos Sąjungos valstybėje atskiros Energetikos ministerijos nėra. Tik Rusijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, – sakė „tvarkietis“ Julius Veselka. Premjeras Andrius Kubilius atšovė, jog tokia ministerija yra Danijoje.

Pasak J.Veselkos, atskyrus energetiką, Ūkio ministerija nebeturės ką veikti.  J.Veselka stebėjosi, kaip naujo biurokratinio aparato steigimo pritaria liberalai ir Tautos prisikėlimo partijos atstovai, kurie prieš rinkimus  žadėjo mažinti valdininkų skaičių.

„Kaip jūs skaičiuojate, kad nereikės papildomų lėšų, – stebėjosi J.Veselka. –  Bus du ministrai,  jų padėjėjai“. Jei jau taip, J,Veselka jis siūlė  Vilniuje steigti kelias savivaldybes – vieną kairiojo kranto, kitą – dešiniojo ar dar kokią.

Ragino atsipeikėti

Socdemė Birutė Vėsaitė sakė patikrinsianti, ar Seimo darbuotojams, kurie vien dėl paskubomis steigiamos naujos ministerijos susirinko į darbą, bus apmokama už darbą savaitgalį. „Jeigu šitos ministerijos nesteigtume, tiktai užtektų lėšų ir vaikų maitinimui, ir vaiko pinigams,“ – sakė B.Vėsaitė.

Kęstutis Daukšys taip pat tikino, jog nė vienos ministerijos steigimas dar neįvyko be pinigų. Jis priminė apie išeitines kompensacijas atleidžiamiems darbuotojams, atlyginimus ir automobilius dviem ministrams, kitas išlaidas.

Socdemas Rimantas Sinkevičius sakė sutinkąs, kad energetika lems, kaip artimiausiu metu gyvens Lietuva. Jis priminė apie atominės elektrinės uždarymą, naujų energetikos jungčių statybą. Tačiau, pasak jo, Ūkio ministerija galėtų sėkmingai rūpintis visais energetikos reikalais.

Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius stebėjosi, kodėl Seimo nariai taip kalba.  „Kokius interesus paliečiam tuo, kad steigiam štai šią ministeriją“? – įtariai klausė A.Kubilius.

Valdantieji A.Kubiliaus kalbą palydėjo plojimais, o kovingai kalbėjusius opozicijos atstovus konservatoriai mokė mandagumo.

Pinigai jau numatyti

Socdemas Juozas Olekas ragino atidžiau pasiskaityti 2009 metų biudžetą, kur jau numatyta 70 mln. naujos ministerijos steigimui.
 

„Tai, ką mes darom pratęstuose posėdžiuose ir naktimis, tikrai nėra pats geriausias darbas,“ – sakė socdemas Česlovas Juršėnas. Jo teigimu, jei ministerija bus įsteigta nuo sausio, teks laužyti rankas ne tik Seimo darbuotojams, bet ir pačiam prezidentui. Č.Juršėnas siūlė ministerijos steigimą nukelti  bent jau mėnesiui.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius