Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 12

Lietuvos keliuose daugėja greičio matuoklių

Eismo saugai Lietuvos keliuose gerinti įrengiama vis daugiau greičio matuoklių. Mobiliaisiais greičio matuokliais aprūpinami policijos automobiliai, avaringiausiuose kelių ruožuose leistino greičio viršijimą fiksuoja nauji stacionarūs greičio matuokliai, praneša Susisiekimo ministerija.
Greičio matuoklis Klaipėdoje
Greičio matuoklis Klaipėdoje / Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr.

Pasak ministerijos pranešimo, šiuo metu jau vienuolika policijos automobilių yra aprūpinti mobiliaisiais greičio matuokliais. Jų duomenys mobiliu ryšiu perduodami į Vilniuje įrengtą duomenų apdorojimo centrą, o vairuotojai apie pažeidimus bus informuoti paštu.

Nuo 2008 m. rugpjūčio mėnesio Lietuvos keliuose įrengiami vokiški įmonės „Robot“ stacionarūs greičio matuokliai, nustatantys iki 250 km/val. važiuojančių transporto priemonių greitį. Šiame etape įrengti penki pirmieji prietaisai jau fiksuoja pažeidėjus ir perduoda duomenis į duomenų apdorojimo centrą. Taip pat nutiesti elektros kabeliai į kitų 75 matuoklių įrengimo vietas. Planuojama, kad jie pradės veikti iki šių metų rugpjūčio.

Ankstesniame matuoklių įrengimo etape, iki praėjusių metų rugpjūčio, šalies keliuose buvo sumontuota 12 stacionarių greičio matuoklių. Tai vokiški „Vitronic“ lazeriniai prietaisai, gebantys fiksuoti iki 250 km/val. važiuojančių transporto priemonių greitį. Iki šių metų kovo mėnesio jie nustatė daugiau kaip 10 tūkst. leistino greičio viršijimo atvejų, pažeidėjams paskirta per milijoną litų baudų.

Stacionarūs greičio matuokliai įrengiami avaringiausiose vietose – ten, kur yra susiformavusios „juodosios dėmės“ bei padidinto avaringumo ruožuose. Matuoklių įrengimo vietos parinktos bendradarbiaujant su VĮ Transporto ir kelių tyrimo institutu, suderintos su Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnyba bei kelius prižiūrinčiomis valstybinėmis įmonėmis.

Vykdydama Saugaus eismo gerinimo keliuose programą, greičio matuoklių įrengimu rūpinasi Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) prie Susisiekimo ministerijos. Greičio matuokliai įrengiami etapais, juos montuoja LAKD skelbtus atvirus tarptautinius konkursus laimėjusios bendrovės.

Pirmieji du stacionarūs greičio matuokliai Lietuvos valstybinės reikšmės keliuose buvo įrengti 2005 metais. Per dvejus metus jais buvo užfiksuota beveik 17,5 tūkst. leistino greičio viršijimo atvejų, o matuoklių įrengimo vietose jų veikimo laikotarpiu neįvyko nė vieno eismo įvykio, kuriame būtų sužaloti ar žuvę žmonės.

Remiantis Vakarų Europos valstybių patirtimi, automatizuotos greičio kontrolės sistemos yra viena iš efektyviausių leistino greičio viršijimo prevencijos priemonių pavojinguose kelių ruožuose.

15min.lt nusprendė atnaujinti Lietuvos miestuose ir užmiesčio keliuose įrengtų greičio matuoklių žemėlapį. Žemiau pateikiame interaktyvų žemėlapį, kuris buvo sudarytas su skaitytojų pagalba.


Žiūrėti didesnį žemėlapio vaizdą

15min.lt kviečia skaitytojus, kad jie vėl padėtų atnaujinti turimus duomenimis. Jei žinote, kur stovi stacionarus greičio matuoklis, tačiau jo nėra šiame žemėlapyje, praneškite mums apie tai elektroniniu paštu 15min@15min.lt.

Savo laiške, jei įmanoma, kaip galima tiksliau nurodykite vietą, kurioje stovi greičio matuoklis, į kurią pusę jis nukreiptas (kuria kryptimi važiuojančių automobilių greitį matuoja) ir koks leistinas greitis toje vietoje. Redakcija įsipareigoja, gavusi skaitytojų informacijos, žemėlapį nuolat atnaujinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius