Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 20

R.Palaitis: policijos pareigūnų atleidimų neišvengsime (papildyta 15.41 val.)

Prezidentės nuomone, net ir sunkmečio sąlygomis turi būti garantuojamas piliečių saugumas. Tai ji pareiškė susitikusi su vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu.
Raimundas Palaitis – vidaus reikalų ministras
Raimundas Palaitis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak Dalios Grybauskaitės atstovo spaudai Lino Balsio, šalies vadovė pasisako už visos vidaus reikalų sistemos optimizavimą. Esą reikėtų mažinti kabinetinių, o ne dirbančių gatvėse darbuotojų skaičių.

Pinigų trūksta benzinui

Prieš susitikdamas su prezidente, R.Palaitis lankėsi Finansų ministerijoje. Su ministre Ingrida Šimonyte buvo derinami ateinančių metų asignavimai vidaus reikalų sistemai. Pasak ministro, kol kas konkretūs skaičiai nėra žinomi, tačiau taupymas neišvengiamas.

„Šiuo metu pagrindinė įtampa policijos biudžete yra dėl benzino. Techninėmis, ryšio, transporto priemonėmis yra pakankamai aprūpinama, bet tam, kad viskas veiktų, reikia pinigų. Visiškai išvengti atleidimų nepavyks, tai reikia konstatuoti“, – kalbėjo R.Palaitis.

Jis tikino, kad bandys išsaugoti kuo didesnį vidaus reikalų sistemos finansavimą, tačiau didelių vilčių neteikia: esą viskas priklausys nuo Vyriausybės sprendimų ir kaip bus sudėlioti prioritetai. Planuojama kitais metais vien Policijos departamentui skiriamas lėšas sumažinti 116 mln. Lt.  Policijos atstovai savo ruožtu prašo, kad asignavimai mažėtų ne daugiau nei 80 mln. Lt.Šiuo metu pagrindinė įtampa policijos biudžete yra dėl benzino, – tikino ministras.

Atsisakys vyresnio amžiaus pareigūnų

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas ketvirtadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, jog kitais metais planuojama atleisti per 900 policijos pareigūnų.

Ministras tikina, kad atleistųjų skaičius bus mažesnis. Etatai bus mažinami keliais būdais: nebebus pratęsiamas tarnybos amžius to prašantiems pareigūnams, reorganizuojami specializuoti skyriai, tokie kaip logistikos ar finansų.

„Kasdien tenka pasirašyti 2–3 prašymus pratęsti tarnybos laiką dėl amžiaus. Jei nustosime pratęsti, vien dėl natūralios kadrų kaitos žmonių skaičius mažės“, – kalbėjo vidaus reikalų ministras.

Situacija dar nėra kritinė

Jo duomenimis, šiuo metu 100 tūkst. Lietuvos piliečių tenka 373 policijos pareigūnai. Palyginti su kitomis ES šalimis, šie skaičiai nėra nei pernelyg maži, nei per dideli. Esą Estijoje 100 tūkst. gyventojų tenka 256 pareigūnai, o Lenkijoje – 312 policininkų.

Ministras R.Palaitis pabrėžė, kad šiuo metu kriminogeninė situacija Lietuvoje nėra prasta: sumažėjo avaringumas, inicidentų kelyje, viešosios tvarkos pažeidimų kiekis. Nors nusikaltimumas išaugo 6 proc., ministras įsitikinęs, kad tai sunkmečio, o ne prasto policijos darbo padariniai. Esą daugėja turtinių nusikaltimų: vagysčių, sukčiavimo atvejų.

Papildyta 15.41 val.:  D.Grybauskaitė tikina, kad 1000 policininkų niekas neatleis

„Tikrai niekas tūkstančio neatsisakys ir to būti negali“, – ketvirtadienį popiet paklausta, ką mano apie tai, kad ketinama atleisti beveik tūkstantį policininkų, sakė prezidentė. Jos teigimu, negalima taupyti sąskaita tų pareigūnų, kurie dirba gatvėse ir saugo mus visus.

Vis dėlto, ji patikino, kad taupyti teks. „Rezervo ieškoti visoms valstybinėms įstaigoms reikės, kur galima sutaupyti ir kaip“, – sakė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius