-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinėje rengiama pilietinė akcija smurtui prieš gyvūnus pasmerkti

Pirmieji paskelbę visuomenei apie šuneliui Pipirui įvykdytą egzekuciją interneto svetainė 15min.lt ir laikraštis „15min” šį ketvirtadienį, lapkričio 26 dieną, inicijuoja pilietinę akciją „Smurtui prieš gyvūnus – Ne!”. 12 valandą visi, neabejingi šunelio Pipiro likimui, kviečiami ateiti su savo augintiniais prie Nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius).
Šuo medikų globoje
Šuo medikų globoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Akciją palaikyti nusiteikę ir garsūs mūsų šalies žmonės, ateisiantys su savo augintiniais, gyvūnų globos draugijų atstovai.

„Negalėjome likti abejingi visą Lietuvą sukrėtusiai ir net užsienyje atgarsio sulaukusiai istorijai, – sako „15min“ vadovas Tomas Balžekas. – Šia akcija norime parodyti, jog Lietuva nėra gyvūnų skriaudikų šalis.“

„15min“ redakcijos darbuotojų iniciatyva socialiniame tinkle „Facebook“ buvo sukurtas šuniuko Pipiro įstatymo pataisas palaikantis puslapis. Prie jo per kelias dienas prisijungė beveik 10 000 palaikančių žmonių.

Šia akcija norime parodyti, jog Lietuva nėra gyvūnų skriaudikų šalis, –sako „15min“ vadovas Tomas Balžekas.

T.Balžeko teigimu, smurtas prieš gyvūnus savo esme niekuo nesiskiria nuo smurto prieš žmones, todėl smurtautojai turi žinoti, kad už savo veiksmus bus ne tik pasmerkti visuomenės, bet ir atsakys pagal įstatymą. Dabar už tokius nusikaltimus kaip gyvūno nužudymas, sužalojimas arba kankinimas Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas numato areštą arba laisvės atėmimą iki metų.

„Tai tikrai nėra adekvačios bausmės padarytiems nusikaltimams, – įsitikinęs „15min“ vadovas. – „15min“ redakciją po šio įvykio pasiekė nemažai laiškų iš užsienio, kuriose reikalaujama griežtinti baudas.“ „15min“ dienos redaktoriaus Arūno Ivaškevičiaus iniciatyva Seimo narė Dangutė Mikutienė užregistravo Seime Baudžiamojo kodekso pataisos projektą, kuriuo būtų griežtinamos bausmės už žiaurų elgesį su gyvūnais. Projekte siūloma gyvūnų skriaudėjus bausti viešaisiais darbais arba bauda iki 26 tūkst. litų, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Daugelyje Europos Sąjungos šalių bausmės, taikomos už žiaurų elgesį su gyvūnais, yra daug didesnės. Vokietijoje numatyta laisvės atėmimo bausmė iki trejų metų, Jungtinėje Karalystėje – iki 51 savaitės ir bauda iki 20 tūkst. svarų (apie 80 tūkst. litų), Italijoje – iki trejų metų ir bauda iki 160 tūkst. eurų. Čekijoje šiuo metu taip pat svarstoma Baudžiamojo kodekso įstatymo pataisa, numatanti gyvūnų skriaudėjams laisvės atėmimą iki penkerių metų vietoj dabar skiriamų dvejų. Kai kuriose JAV valstijose, jeigu žiaurus elgesys su gyvūnais yra susijęs su kitais nusikaltimais, galima sulaukti net ir įkalinimo iki gyvos galvos.

Jeigu norite sužinoti, kodėl mes tai darome, skaitykite 15min.lt dienos redaktoriaus Arūno Ivaškevičiaus komentarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius