-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 16 /11:13

„Aš tos rokiruotės atsisakiau“: A.Anušauskas prisipažino gavęs netikėtą I.Šimonytės pasiūlymą

Atsistatydinantis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas šeštadienį susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda ir pakomentavo savo pasitraukimo priežastis. Ministras atskleidė penktadienį sulaukęs netikėto premjerės Ingridos Šimonytės pasiūlymo.

Ministras žurnalistams teigė penktadienį sulaukęs premjerės pasiūlymo trauktis iš ministro pareigų ir užimti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pareigas.

Šiam komitetui vadovauja irgi konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

„Vakar darbo dienos pabaigoje gavau premjerės pasiūlymą užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui ir pačiam užimti jo komiteto pirmininko vietą Seime. Jokių priekaištų dėl kokių nors neįgyvendintų Vyriausybės programos punktų man nebuvo išsakyta. Tai buvo netikėtas pasiūlymas. Aš tos rokiruotės atsisakiau“, – pabrėžė A.Anušauskas.

„Tačiau paklausęs premjerės, ar iš tikrųjų ji nori, kad atsistatydinčiau, ir gavęs tokį patvirtinimą bei pasiūlymą tai padaryti nuo kitos savaitės, suprasdamas, kad šiuo sudėtingu laikotarpiu tolimesniam Krašto apsaugos ministerijos darbui ir kariuomenės stiprinimui, nemažėjant grėsmėms, priimamiems sprendimams reikalingas premjerės politinis palaikymas, atsistatydinimo pareiškimą parašiau ir perdaviau premjerės biurui“, – kalbėjo jis.

Ministras tai sakė po šeštadienį kiek daugiau nei pusvalandį trukusio susitikimo su prezidentu G.Nausėda.

Pasak A.Anušausko, be premjerės I.Šimonytės palaikymo būtų tik gaištamas laikas „problemoms spręsti“.

A.Anušauskas taip pat sakė nesijaučiantis, jog padarė klaidų, kurios galėjo lemti premjerės pasiūlymą jam trauktis iš pareigų.

Baigdamas savo kalbą ministras sakė, kad „visuomenei reikia ne institucinių kovų, ne įkyraus tarškėjimo apie pasaulio pabaigos geopolitiką, bet realių veiksmų stiprinant mūsų valstybės gynybinę galią, ta pačią kariuomenę“.

„Aš paprašiau“

Paklaustas, ar prezidentas G.Nausėda sutinka su jo atsistatydinimu, jis atsakė: „Aš paprašiau“.

Kokia yra prezidento pozicija, neatskleidė ir jo vyriausiasis patarėjas nacionaliniam saugumui Kęstutis Budrys.

„Prezidentas akcentavo poreikį užtikrinti krašto apsaugos sistemos funkcionalumą ir vykdomų darbų tęstinumą, jų greitį“, – žurnalistams sakė K.Budrys.

VIDEO: G.Nausėda apie Šimonytės sprendimą dėl ministro: Vyriausybę ištikęs emocinis nestabilumas kelia nerimą
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kęstutis Budrys ir Arvydas Anušauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kęstutis Budrys ir Arvydas Anušauskas

Jis pabrėžė, kad „visi būsimi sprendimai“ bus priimti kitą savaitę po susitikimo su premjere I.Šimonyte.

Prezidentūra oficialaus premjerės I.Šimonytės teikimo dėl ministro atleidimo dar nėra gavusi, tai 15min patvirtino prezidento atstovas Frederikas Jansonas.

Kas neįtiko premjerei?

I.Šimonytė šeštadienio rytą po kilusios kritikos bangos dėl chaotiškos komunikacijos pasisakė dėl A.Anušausko atsistatydinimo.

„Tai nėra susiję su kaip nors staiga pakitusia Lietuvos nacionalinio saugumo būkle, pasikeitusiomis grėsmėmis ar kokiomis nors neigiamomis žiniomis apie ministerijos veiklą. Veikiau susiję su lūkesčiu per Vyriausybei likusios kadencijos laikotarpį padaryti dar daugiau ir greičiau, nei buvo daroma iki šiol, kad Lietuva jaustųsi saugi“, – feisbuke rašė Vyriausybės vadovė.

„Padaryta tikrai nemažai, bet likę devyni mėnesiai yra netrumpas laikas, o ši Seimo sesija itin svarbi sprendimų, kur reikia maksimalaus įsitraukimo, priėmimui“, – pridūrė ji.

Ministrė pirmininkė savo įraše neužsiminė apie A.Anušauskui pateiktą pasiūlymą užimti NSGK pirmininko vietą mainais į ministro portfelį.

Mįslingos įmonės

Komentuodamas savo pasitraukimo priežastis krašto apsaugos ministras taip pat užsiminė, kad per savo kadenciją „užtrenkė duris“ bendrovėms, kurios bandė kyšiais paveikti krašto apsaugos sistemos darbuotojus, tačiau vėliau tos įmonės „rado atviras duris pas kitus politikus“.

„Į krašto apsaugą atėjau su papildoma antikorupcine darbotvarke (...) Taip, man teko užtrenkti duris kompanijoms, kurios mėgino neteisėtu atlygiu papirkinėti krašto apsaugos darbuotojus, bet jos rado atviras duris pas kitus politikos, o Krašto apsaugos ministerija gavo politikų laiškus ir pasiūlymus daugiau kalbėtis“, – pasakojo A.Anušauskas.

Jis tvirtino, kad su kai kuriais „ypač grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus“ atvejais supažindino Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), o kai kuriuos konkursus „dėl užkeltų kainų“ tiesiog nutraukti.

Pasak A.Anušausko, šią jo antikorupcinę politiką premjerė palaikė. Jis neatsakė, kokios tai įmonės, kurios siūlė kyšius krašto apsaugos sistemos darbuotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius