Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 17 /13:42

Seime – A.Anušausko ir L.Kasčiūno „muštynės“

Dviejų įtakingų konservatorių – buvusio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir jį šiame poste pakeitusio Lauryno Kasčiūno jau ilgą laiką įtempti santykiai po permainų Vyriausybėje dar labiau įkaito. Šie politikai komendantūrų klausimą trečiadienį svarsčiusiame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete susikirto taip, kad juos teko raminti net naujajam komiteto pirmininkui Arvydui Pociui.

Komendantūrų kūrimą taikos metu komitete pristatęs L.Kasčiūnas sulaukė A.Anušausko, kuris kritikavo šią idėją, klausimo, kiek tai kainuos. L.Kasčiūnas atsakydamas pažėrė priekaištų buvusiam ministrui, kad tai nebuvo padaryta anksčiau.

A.Anušauskas skolingas neliko ir reikalavo atsakymo, priminęs L.Kasčiūnui, kad šis jau ministras, todėl turi pateikti atsakymą į Seimo nario klausimą.

Partijos kolegų įkarštį ėmė raminti komiteto pirmininkas A.Pocius, o Krašto apsaugos ministerijos atstovas ir komiteto Narys Dainius Gaižauskas šį apsižodžiavimą vadino muštynėmis ir boksu.

„Komendantūros, kaip koncepcija, iki šiol buvo numatytos tik karo atvejui. Be abejo, jos ir aktyvuosis tik karo atveju, viskas teisinis režimas toks ir bus. Bet ruoštis reikia taikos metu. Tą indikavo mums ir Ukrainos pamokos (...)“ – sakė L.Kasčiūnas.

Anot jo, komendantinį vienetą sudarys keturi ramsčiai: dalis krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų kuopų užsiims mokymu. Taip pat į pratybas, anot jo, reikės kviesti parengtąjį rezervą (apie 80 tūkst. žmonių), bet tam reikės dar įstatymų bazės. L.Kasčiūnas žadėjo, kad Vyriausybėje šie įstatymų projektai dabar judės greičiau. Taip pat bus šaulių ramstis bei žmonės, kurie turi įgūdžių naudotis ginklu.

Anot jo, kad tai pradėtų veikti, reikia dar sutvarkyti įstatymus.

A.Anušauskas itin atidžiai klausėsi L.Kasčiūno, kuris pristatymą darė iš automobilio, kuriuo buvo vežamas.

Po pristatymo A.Anušauskas pareiškė turįs klausimą, į kurį ir antradienį negavęs atsakymo. Jis pirmiausia priminė, kad komendantūros karo metu kuriamos pirmiausia dėl to, kad karo metu pagrindiniai resursai būtų skiriami kariuomenei. Jis teigė, kad pagal įstatymų projektus matyti, kad tai pareikalaus papildomų resursų: „Todėl būtų gerai žinoti, kiek.“

A.Anušauskas taip pat sakė, kad karo komplektacijos centrus pavadinti komendantūromis yra vienos dienos klausimas, tačiau priminė, jog centrų darbas yra atrinkti žmones į profesinę karo tarnybą. „Skiriant papildomus darbus, kiek tai pareikalaus papildomų pastangų, žmonių, resursų. Gal vis dėlto yra kokie nors skaičiavimai“, – klausė jis.

L.Kasčiūnas jo klausėsi jau sėdėdamas kabinete ir nenustygo kėdėje.

„Gerbiamas Arvydai, viskas būtų daug paprasčiau, jei būtume įgyvendinę šį sprendimą bent prieš dvejus metus, kai Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas tai siūlė. Dabar jau būtų tie visi klausimai atsakyti ir būtų struktūros persitvarkiusios, ir panašiai“, – greitakalbe atsakinėjo L.Kasčiūnas.

A.Anušauskas pertraukė ministrą: „Tai jūs jau nesate Seimo narys, dėl to, prašau, atsakykite į klausimus.“

„Dėl taikos metu, gerbiamas Arvydai. Didžiausia klaida galvoti, kad karo metu šita struktūra galės veikti taip, kaip ji turėtų veikti. Ukrainiečiai aiškiai sako, kad prireikė trijų mėnesių tam, kad susiformuotų karinė civilinė administracija, – dėstė L.Kasčiūnas. – Mes nesiūlome aktyvuoti komendantūrų taikos metu, mes siūlome struktūriškai pasiruošti jų veikimui. Ir tai yra visuotinės gynybos principas ir jo įgyvendinimas. Labai gaila, kad tik dabar verčiame šitą puslapį, nors galėjome tą padaryti daug anksčiau.“

Anot L.Kasčiūno, kaštai bus tokie, jog „nereikės peržiūrėti jokio kito biudžeto, jokio pirkinio, visa tai yra sistemos rėmuose. Kol kas aš skaičių jums negaliu pasakyti, bet skaičiai yra visiškai minimalistiniai“.

L.Kasčiūnas kritikavo, kad iki šiol viena didžiausių problemų buvo tai, kad žmonės nežinojo konkrečiai, kaip jie galėtų prisidėti ir ką veiktų karo atveju, išgirsdavo tik, kad „mes su jumis susisieksime“. „Tai neteisinga“ sakė ministras. „Turime turėti aiškų algoritmą, kur jis gali kreiptis. Ir dabar tas algoritmas atsiranda“, – kalbėjo ministras.

Šį ginčą vis labiau susidomėjęs stebėjo opozicinių „valstiečių“ atstovas komitete Dainius Gaižauskas bei komiteto pirmininkas A.Pocius.

Videokadras/Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdis
Videokadras/Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdis

L.Kasčiūno monologą A.Anušauskas pertraukė: „Gal kariuomenė galėtų atsakyti į klausimą, nes aš taip ir neišgirdau atsakymo.“ Į A.Anušausko klausimą ėmėsi atsakyti kariuomenės vado padėjėjas pulkininkas leitenantas Andrius Jagminas. Jis atsakymą pradėjo taip: „Nesiveliant į šitas muštynes...“

VIDEO: 2024-04-17 Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdis

Po jo atsakymo vėl norėjusį prabilti ministrą nutraukė komiteto pirmininkas A.Pocius: „Gerbiami Arvydai Anušauskai ir Laurynai Kasčiūnai, ministre ir buvęs ministre. Aš noriu paprašyti, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje jūs savo asmeninių santykių mums čia nedemonstruotumėt. (tuo metu opozicijos atstovai D.Gaižauskas ir Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis negalėjo suvaldyti šypsenų, – red. past.). Galite dviese kur nors susėsti ir išsiaiškinti. Tai nesišpaguokite, nes posėdis yra viešas ir prašau, būkite protingi bei supraskite šią situaciją.“

Gavęs teisę paklausti D.Gaižauskas šypsojosi: „Nestabdykite, bokso varžybos įdomios visada. Tik daugiau dėmesio pritraukia. Aš matau, kad bus vis dėlto antras raundas...“. „Bušido, ne boksas“ – pertraukė A.Pocius. „Nei bušido, nei aikido. Boksas, – neatlyžo D.Gaižauskas. – Aš tai skatinčiau tai daryti, nes toje kovoje gimsta kažkas vertingo. Būtent per tą kovą mes ir turime komendantūras.“

Po šių pastabų komiteto posėdis tęsėsi, bet A.Anušausko ir L.Kasčiūno dvikova jau prarado aštrumą.

Kas bus tos komendantūros?

Krašto apsaugos ministerija (KAM) kviečia žmones jungtis prie komendantūrų, visiškas jų parengimas planuojamas 2025 metais.

Registracija norintiesiems prasidės nuo gegužės ir tęsis iki rugpjūčio pabaigos. Nuo spalio bus pradėtas jų karinis rengimas.

Lietuvoje planuojama įsteigti 27 komendantūras. Jos apims parengtojo rezervo karius, šaulius, pilietiškus žmones ir Krašto apsaugos savanorių pajėgas (KASP). Komendantūros veiks tiek taikos, tiek karo metu.

„Steigsime šešias apygardų komendantūras – dideles komendantūras, kurios bus didžiuosiuose miestuose, įskaitant sostinę, 21 dar steigsime atskiruose rajonuose“, – sakė kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Pasak generolo, vėliau bus vertinama, ar komendantūrų reikia daugiau.

Iš viso numatyta, kad komendantūrose bus 10,6 tūkst. parengtojo rezervo karių, apie 2 tūkst. šaulių, 800 KASP savanorių. Ministras tikisi, kad į kvietimą atsilieps ir apie kelis tūkstančius aktyvių piliečių.

Komendantiniam vienetui yra numatytos šios funkcijos: kova su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis, svarbių objektų ir infrastruktūros apsauga, kontrolės postų įrengimas ir evakuacijos procesų užtikrinimas, informacinės aplinkos stebėsena.

Komendantūras komplektuoti ketinama pradėti nuo spalio. Krašto apsaugos ministerija nurodo, kad kol kas papildomo finansavimo šiam projektui nereikės, jis bus vykdomas iš vidinių resursų.

Komendantūrų įteisinimas šiuo metu svarstomas Seime. Karo padėties atveju komendantai taptų jungtimi tarp šalies ginkluotųjų pajėgų ir valstybę ginklu galinčių ginti piliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius