Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 04

A.Anušausko ir R.Karoblio žodžių mūšis atvėrė kariuomenės žaizdas

Dabartinis krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir jo pirmtakas Raimundas Karoblis, kuris šiuo metu yra Europos Sąjungos delegacijos Tadžikistane vadovas, socialinėje erdvėje pasidalijo emocingais įrašais, kuriuose ginčijamasi, kas ką padarė ar nepadarė finansuojant kariuomenę ir ją plėtojant.
Raimundas Karoblis ir Arvydas Anušauskas
Raimundas Karoblis ir Arvydas Anušauskas / 15min montažas

Ginčą įplieskė atviras laiškas

Aistras įplieskė penktadienį išplatintas ir Prezidentui, Seimo pirmininkei bei Vyriausybės vadovei adresuotas atviras laiškas „Dėl Lietuvos gynybos situacijos“, kurį pasirašė Lietuvos kariuomenės kūrėjai savanoriai, turintys Laisvės gynėjo, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Apsaugos skyriaus pareigūno teisinį statusą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Artūras Skučas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Artūras Skučas

Jie kvietė imtis „būtinų ir neatidėliotinų pokyčių Lietuvos Krašto apsaugos sistemoje“.

Laiške teigiama, kad Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenės vadovybės veikia neatsakingai ir iš dalies ignoruoja „akivaizdžius karybos ir technologijų pokyčius bei jų poreikį modernaus karo atveju“.

Susirūpinimą kelia akivaizdūs gynybos priemonių prioritetų ignoravimas, vertinat būtinybę kurį laiką gintis, galimai nesant NATO partnerių teikiamos gynybinės pagalbos. Nepakankamos oro gynybos, toliašaudės artilerijos ir jos šaudmenų atsargų, prioritetą teikiant brangioms ir, kaip rodo karo Ukrainoje pamokos, šiuolaikiniame kare nelabai efektyvioms karo priemonėms, taip pat nepakankamas efektyvių, įvairių nepilotuojamų karo priemonių įsigijimas ir/ar gamyba, kurie padėtų išsaugoti daugiau gyvybių, bei nepakankamas robotikos vystymas yra neįžvalgūs ir nepateisinami.

Lygiai taip pat nepateisinamas aukšto rango NATO ekspertų siūlymų bei rekomendacijų ignoravimas ar atmetimas, o abejingumas visuomenės iniciatyvoms (šauliai, rezervo rengimas, rengimasis galimai rezistencijai) kuria itin nepalankią pilietinę atmosferą“, – rašoma laiške.

Šį laišką pasirašė buvęs Aukščiausiosios tarybos apsaugos skyriaus vadovas Artūras Skučas, Jonas Užusienis, Saulius Tulevičius, buvęs buvęs Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų vadas atsargos pulkininkas Saulius Guzevičius, Raimondas Bučys, Andrius Pečkys ir kiti.

A.Anušausko atsakas: kariuomenės sandėliai buvo tušti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius