-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Bilotaitė šiemet daugiau dėmesio žada sienos su Rusija apsaugos stiprinimui

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad sustiprinus sieną su Baltarusija šiemet bus skiriama daugiau dėmesio sienos su Rusija, įskaitant jūrinę, stiprinimui.
BFL/VSAT nuotr. Pakrančių apsauga
Laivai

„Šių metų prioritetas yra stiprinti sieną su Rusijos federacija. Turime fizinį barjerą, turime stebėjimo sistemą. Kalbame apie atnaujinimą infrastruktūros, stebėjimo sistemų, dronų, pareigūnų skaičiaus didinimą“, – Klaipėdoje žurnalistams sakė A.Bilotaitė, ketvirtadienį Klaipėdoje dalyvaudama atkurtos Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apaugos rinktinės pristatyme.

Ji taip pat teigia, kad vien šiemet VSAT ketinama įdarbinti per 240 naujų pareigūnų.

Anot ministrės, atsižvelgiant į specifiką, hibridines grėsmes, dėmesį svarbu telkti stiprinant jūrinės sienos apsaugą. Su tuo susijęs ir Pakrančių rinktinės atkūrimas, nes jūrinės sienos saugojimas reikalauja atitinkamos technikos, laivų, katerių, atitinkamo pareigūnų pasirengimo, visai kitokios sienos stebėjimo sistemos.

„Tai leis sustiprinti bendradarbiavimą, pirmiausia, su kariuomene, užtikrinti dar didesnį mūsų strateginių objektų apsaugos standartą, turime SGD terminalą ir viena sąlygų buvo tai, kad pakrančių rinktinė su savo laivais, pareigūnais, įsitrauktų į apsaugos algoritmus. Tas padaryta, tai labai svarbu“, – teigė A.Bilotaitė.

VSAT vado Rustamo Liubajevo teigimu, ši rinktinė užtikrins sienos apsaugą jūroje ir vandenyse, tiek Kuršių mariose, tiek Nemuno deltoje.

„Labai atsakingas ruožas. Jei vertinsime iš bendros statistikos valstybės sienos pažeidimų, kitų fiksuojamų nusikaltimų, galbūt tai nėra aktualiausias sienos ruožas. Tačiau žinome, kokia situacija regione, matome kokie agresyvūs veiksmai autoritarinių režimų, bet kada galima tikėtis provokacijų, bet kada galime tikėtis labai rimtų problemų prie sienos, jau dabar stipriai reikia ruoštis“, – kalbėjo generolas.

Rinktinės vadu paskirtas Juozas Rinkevičius teigia, kad jau prieš metus buvo atnaujinta techninių stebėjimo priemonių sistema, vadinamoji elektroninė akis, padedanti užtikrinti jūrinės dalies ir pakrantės apsaugą.

Anot jo, šiuo metu planuojama atnaujinti turimą plaukimo priemonių bazę, sudaryta darbo grupė vertina naujo laivo ant oro pagalvės įsigijimą. J.Rinkevičiaus teigimu, toks laivas reikalingas apsaugai Kuršių mariose, žmonių paieškai ir gelbėjimui, ypač žiemos metu, kai ant ledo telkiasi žvejai. Šiuo metu pasieniečių turimas laivas nebeatitinka reikalavimų, yra pasenęs.

Pakrančių apsaugos rinktinė VSAT veikė iki 2020-ųjų pradžios. Tuomet ji buvo sujungta su Pagėgių rinktine. Atkurti šią rinktinę nuspręsta, reaguojant į išaugusią Rusijos grėsmę.

Lietuva su šia šalimi turi 255 kilometrų sausumos sieną, Kuršių mariomis – 18 kilometrų, Baltijos jūra – 22 kilometrus.

Anot ministerijos, rinktinė veiks pasienio ruože prie valstybės sienos su Rusija ir Latvija, teritorinėje jūroje, jos priekrantėje, jūrų uostuose ir veiklos teritorijoje esančiuose oro uostuose, Kuršių mariose.

Atkurta rinktinė užtikrins efektyvesnę kovą su kontrabanda bei neteisėta migracija – numatyti migracijos ir kriminalinės žvalgybos padaliniai.

Sausumos sieną su Rusija saugos Pagėgių pasienio rinktinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius