-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 30

A.Bilotaitė su Austrijos kolega aptarė pagalbą Ukrainai, migracijos tendencijas

Vienoje su Austrijos kolega susitikusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė aptarė saugumo situaciją regione, pagalbą Ukrainai bei migracijos tendencijas.
VRM nuotr.
Agnė Bilotaitė

Kaip pranešė ministerija, su Gerhardu Karneriu ministrė taip pat aptarė civilinės saugos klausimus, specialiųjų pajėgų valdymo praktiką, dvišalio ir regioninio bendradarbiavimo galimybes.

A.Bilotaitė padėkojo Austrijai už neteisėtos migracijos krizės įkarštyje suteiktą pagalbą: Lietuvos pasieniečiams talkino 21 specialiųjų policijos pajėgų EKO Cobra pareigūnas. Austrija migrantų apgyvendinimui taip pat suteikė 50 modulinių namelių ir daug humanitarinės paramos, kuri, pasak ministerijos, reikšmingai prisidėjo prie migracijos krizės valdymo ir sienų saugumo užtikrinimo.

Šiuo metu Austrija palaiko Lietuvos siekius įtvirtinti ES teisėje veiksmingus įrankius intrumentalizuotai migracijai valdyti.

„Austrija labai gerai supranta mums tenkančius iššūkius, kurie kyla dėl nenuspėjamos Baltarusijos ir Rusijos kaimynystės. Austrijos Vyriausybė ne tik kalba apie solidarumo svarbą, tačiau realiai teikia paramą, – sako ministrė. – Karas Ukrainoje, instrumentalizuota migracija, išpuoliai prieš ES šalių infrastruktūrą, branduolinės grėsmės ir informacinės atakos tampa naujais iššūkiais visų šalių teisėsaugos darbui ir verčia ES šalis ieškoti naujų bendradarbiavimo formų, regioninio atsako galimybių.“

A.Bilotaitė pristatė Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Norvegijos, Suomijos ir Ukrainos vidaus reikalų ministrų bendradarbiavimo formatą, leidžiantį operatyviai keistis informacija, organizuoti regionines konsultacijas dėl bendro atsako hibridinėms grėsmėms, vykdyti bendras pratybas, užtikrinti didesnį svarbių infrastruktūros objektų saugumą.

Pasak ministerijos, nauja instrumentalizuotos migracijos banga ties Suomijos – Rusijos siena, verčia regiono šalis ieškoti papildomų europinių saugumo priemonių. Suomija siūlo ES lygmens mechanizmą, kuris susidūrus su instrumentalizuota migracija leistų visai stabdyti prieglobsčio prašymų priėmimą. Austrija siūlo prieglobsčio procedūras atlikti ne ES, o trečiosiose šalyse.

„Lietuva palaiko abu šiuos sprendimus. Taip pat labai svarbu, kad kuo greičiau būtų pasiekti susitarimai dėl Migracijos ir prieglobsčio pakto ir Šengeno sienų kodekso pakeitimų“, – teigiama pranešime.

Ministrai taip pat aptarė antrinės neteisėtos migracijos problemą, kuri, pasak ministerijos, tampa vis aktualesnė. Neteisėta migracija prie rytinių ES sienų paveikė ir Austriją, nes neteisėtų migrantų tikslas dažniausiai yra Vokietija ir Austrija, o Lietuva yra tik tranzito šalis.

Ministerijos duomenimis, šiemet Lietuvoje sulaikyta daugiau kaip 1 tūkst. per Latviją atvykusių migrantų. Dėl antrinės migracijos 11 Šengeno valstybių yra atkūrusios vidaus sienų kontrolę.

Kaip skelbia VRM, Austrija palaiko ES išorės sienos apsaugos stiprinimo priemones, nes tai reiškia ir mažesnę antrinę migraciją į Austriją. Šioje šalyje šiemet prieglobsčio pasiprašė 50 tūkst. neteisėtų migrantų – tai 50 proc. mažiau nei pernai.

Lietuvos ir Austrijos ministrai taip pat aptarė specializuotų pajėgų valdymo patirtis, tarnybų sąveiką reaguojant į hibridines grėsmes, neramumų malšinimo praktiką.

A.Bilotaitė apsilankė Austrijos policijos specialiajame dalinyje EKO Cobra ir kartu su Policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla apdovanojo Lietuvai per migracijos krizę talkinusius pareigūnus. EKO Cobra yra Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ atitikmuo.

Ministrai taip pat aptarė policijos pajėgų integravimo svarbą atremiant hibridines grėsmes.

Kaip nurodoma pranešime, siekdama užtikrinti vieningą pajėgų valdymą ir mažindama administravimo išlaidas, Austrija dar 2005 metais žandarmerijos pajėgas prijungė prie policijos. Pasak ministerijos, Austrijos vidaus reikalų ministras tvirtino, kad šis sprendimas yra sėkmės pavyzdys, nes neliko kompetencijų konkurencijos ir užtikrintas vieningas pajėgų valdymas.

Lietuva šiuo metu taip pat įgyvendina sprendimus dėl didesnės statutinių įstaigų integracijos. Seimas netrukus svarstys Policijos įstatymo pataisas, kuriomis siekiama į policijos sistemą integruoti Viešojo saugumo tarnybą.

Anot ministrės ,laikmečio iššūkiai reikalauja didesnės tarnybų integracijos ir šiuo keliu eina dauguma ES šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius