Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 07 /16:08

Premjeras apie „Panamos popierių“ pamokas: bankai turėtų aktyviau dalintis informacija su teisėsauga

Lietuvos komerciniai bankai turėtų aktyviau dalintis informacija su teisėsauga, sako premjeras. Padėtį po vadinamųjų „Panamos popierių“ nutekinimo Algirdas Butkevičius žada aptarti su komerciniais bankais ir mokesčių administratoriais. Jo manymu, ofšorinėse kompanijose esančios lėšos turėtų būti apmokestinamos, ir tai turėtų būti įtvirtinta įstatymuose.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šitoje srityje reikia daugiau bendradarbiavimo komercinių bankų su, pavyzdžiui, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, daug greičiau turėtų būti sureaguota ir perimta informacija tarp bankininkystės ir atsiskaitymuose, nes į ofšorines kompanijas dažnai yra pravedami pinigai ne iš karto iš įmonės į tam tikrą ofšorinę kompaniją, bet tie pinigai keliauja per keletą įvairiose valstybėse esančių komercinių bankų, kol pasiekia tam tikras taip vadinamas salas, kur tos bendrovės yra įsteigtos“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą pareiškė A.Butkevičius.

Pasak jo, planuojamas susitikimas su komercinių bankų vadovais aptarti susidariusią situaciją.

„Bus suorganizuotas pasitarimas su komercinių bankų vadovais, su Finansų ministerija, Mokesčių inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba pasižiūrėti, kaip atrodo Lietuva šitame paveiksle“, – žadėjo premjeras.

Jis BNS nepasakė, kada toks susitikimas galėtų įvykti.

„Kol kas informacijos (apie Lietuvos asmenis „Panamos popierių“ bylose – BNS) Vyriausybė neturi jokios, bet laikui bėgant, jeigu gausime, padarysime tam tikras išvadas“, – parlamentarams teigė jis.

A.Butkevičius sakė manantis, kad „turėtų būti daug griežčiau“ vertinami pinigų pervedimai į ofšorines zonas ir jų apmokestinimas.

„Daug griežčiau nacionaliniu lygiu turėtų būti priimami įstatymai, kad ofšorinėse kompanijose esančios lėšos turėtų būti apmokestinamos“, – teigė A.Butkevičius.

Tikisi, kad sumažės mokesčių vengimo atvejų

„Aš vertinu, kad tai (ofšorinių bendrovių steigimas, siekiant išvengti mokesčių mokėjimo – BNS) yra labai neigiamas dalykas. (...) Šitą informaciją, kuri yra atskleista, aš vertinu labai teigiamai. Aš manau, kad tokių mokesčių vengimų atvejų žymiai sumažės“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Ministro pirmininko manymu, tarptautiniu lygiu turėtų būti įvesta tvarka, kad mokesčiai turėtų būti mokami ir nuo ofšorinių kompanijų, kuriose yra apskaitomos pajamos.

A.Butkevičius pripažino, kad sukontroliuoti ofšorinių kompanijų veiklą nėra lengva.

„Nesuprantu, kaip gali būti sukuriamos sistemos, kad dalis žmonių galėtų pasislėpti ofšorinėse kompanijose ir įmonės ar fiziniai asmenys vengtų mokesčių mokėjimo. Aš manau, kad tai yra tam tikras nusikaltimas“, – kalbėjo premjeras.

„Būtų labai gerai, kad komercinių bankų vadovai jautriau reaguotų į pinigų pervedimus, kad laiku informuotų kontroliuojančias institucijas. Tai, aš manau, gal ne visiškai padėtų suvaldyti situaciją, bet tokių nelegalių pinigų legalizavimą tikrai būtų galima ženkliai pažaboti ir pristabdyti“, – sakė premjeras.

„Panamos popieriais“ pramintas bene didžiausias visų laikų konfidencialios informacijos nutekinimas. Daugiau negu 100 žiniasklaidos grupių vykdytas tyrimas, apimantis 40 metų kauptus finansinius dokumentus, elektroninius laiškus ir pasų duomenis, rodo, kad kai kurie įtakingiausi pasaulio veikėjai slėpė savo pinigus ofšorinėse struktūrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius