Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 10

A.Kubilius: reikia galvoti apie papildomas mokestines pajamas

Premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad situacija nėra tiek gera, jog būtų galima pamiršti griežtą finansų politiką, tačiau užtikrino, kad Tarptautinio valiutos fondo (TVF) siūlymas apmokestinti pensijas Lietuvoje nesvarstomas.
Premjeras A.Kubilius su valstybės sekretore H.Clinton
Premjeras A.Kubilius su JAV valstybės sekretore H.Clinton / MPT spaudos tarnybos nuotr.

„Aš tikrai džiaugiuosi ekonomikos skaičiais, parametrais, ekspertų vertinimais, kad ekonomika stabilizuojasi, galima įžvelgti augimo perspektyvą. Bet dėl biudžeto, viešųjų finansų reikalų mes tikrai turėsime dar nemažai iššūkių. 8 proc. deficitas, kiek šiais metais numatoma, dar tikrai neleis mums ramiai žiūrėti į gyvenimą, kad mums nieko jau nereikės daryti. Įvairios pasigirstančios nuotaikos, kad ekonomika atsigauna, tad galima taikyti kokias mokesčių lengvatas, tikrai yra ne tas požiūris į ateities perspektyvą. Perspektyva lieka tokia, kad reikalaus iš mūsų ir toliau įgyvendinti gerai apgalvotus sprendimus“,  – entuziazmą šaldė premjeras ir priminė, jog kitąmet bus siekiama biudžeto deficitą sumažinti iki 5 proc. bendrojo vidaus produkto. Todėl esą reikia ieškoti papildomų būdų ne kaip padidinti biudžeto išlaidas, bet pajamas.  

Jeigu mes norime ateityje išvengti tokių problemų, su kuriomis susiduria su Graikija, turime ir toliau laikytis griežtos finansų politikos.„Jeigu mes norime ateityje išvengti tokių problemų, su kuriomis susiduria su Graikija, jeigu norime išvengti neramių nuotaikų tarptautinėse finansų rinkose įtakos mums, turime ir toliau laikytis griežtos finansų politikos. Mane labiau jaudina klausimas, kaip mes nuo 8 proc. deficito pereisime prie 5 proc. Tai savaime reikalauja galvoti ne apie mokesčių mažinimą, o apie tai, ar nereikia ieškoti papildomų mokesčių pavidalu gaunamų pajamų, ar kokias išlaidas reikia mažinti, negu manyti, jog galime atsipalaiduoti, atleisti diržą ir gyventi linksmai, laimingai“,  – kalbėjo neseniai iš JAV grįžęs premjeras.

Tačiau Vyriausybės vadovas neigė, kad šiuo metu svarstoma kitais metais dar karpyti pensijas ar socialines išmokas: „To nesvarstome.“ Šnekėdamas apie papildomus mokesčius jis užsiminė, jog „turėsime tai svarstyti“. 
 

Koalicija gali plėstis

Ministras pirmininkas pripažino, kad ekonomikos perspektyvos „neblogos“, tačiau esą norint jomis pasinaudoti teks tęsti griežtą finansų politiką, kokia buvo vykdoma iki šiol. Jis užsiminė, kad Vyriausybės darbus gali paremti platesnė nei dabar aritmetinės daugumos Seime neturinti koalicija: „Mano įsitikinimu, garsiai skelbtos iniciatyvos kurti alternatyvią koaliciją yra pasibaigusios, todėl yra labai neblogos perspektyvos tartis dėl koalicijos išplėtimo.“

Tiesa, premjeras tvirtino, jog kol kas Vyriausybė nesvarsto galimybės apmokestinti pensijas, kaip siūlo TVF. Tačiau jis jis pabrėžė, kad Lietuva, kuri priėmė skausmingus biudžeto karpymo sprendimus savarankiškai, išvengė situacijos, kai TVF rekomendacijos taptų privalomomis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius