Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 01 /12:31

Ilgai slėptos Viešojo saugumo tarnybos bėdos išgąsdino šalies vadovus

Viešojo saugumo tarnybos (VST) naujojo vado Ričardo Pociaus atskleista skandalinga situacija tarnyboje sujudino politikus. Premjeras Algirdas Butkevičius padėtį VST pavedė ištirti Valstybės saugumo departamentui, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pats imsis tyrimo.
Palanga gėrė ir mušėsi iki ryto
Palanga gėrė ir mušėsi iki ryto / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

A.Butkevičius pavedė VSD ištirti situaciją VST

Premjeras Algirdas Butkevičius pavedė Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovui kartu su vidaus reikalų ministru atlikti išsamų tyrimą dėl problemų Viešojo saugumo tarnyboje.

Antradienį interviu naujienų portalui delfi.lt Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovas Ričardas Pocius paskelbė, kad Viešojo saugumo tarnyboje dirba Lietuvos valstybei nelojalių žmonių.

„Publikacijoje išdėstytos problemos yra labai rimtos ir turi būti išsamiai išnagrinėtos, o informacijai pasitvirtinus turi būti skubiai ieškoma priemonių esamai situacijai gerinti. Todėl pavedu Valstybės saugumo departamento vadovui ir vidaus reikalų ministrui atlikti išsamų tyrimą“, – Vyriausybės pranešime spaudai cituojamas premjeras.

Pasak jo, saugumui šalyje skiriamas padidintas dėmesys, todėl į bet kokius nuogąstavimus privaloma atsižvelgti rimtai, išsamiai išnagrinėti ir parengti priemones, kaip gerinti padėtį.

Seimo komitetas puolė aiškintis

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas pavadino skandalinga, bet sako anksčiau neturėjęs signalų dėl galimų pažeidimų.

Komitetas trečiadienį norėdamas išsiaiškinti paskelbtas tarnybos įsisenėjusias problemas kviečiasi vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, VST vadovą bei Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorių D.Jauniškį.

„Tie faktai, kurie šiandien buvo žiniasklaidoje, mūsų nuomone, yra skandalingi, ir viską reikia patikrinti ir išsiaiškinti“, – BNS sakė A.Paulauskas.

Jis patvirtino, kad NSGK buvo žinoma apie VST darbuotojus, keliančius klausimus dėl jų lojalumo valstybei, bet pabrėžė, kad tokių žmonių buvo nedaug – iki dešimt, o jų yra ir kitose struktūrose, pvz., policijoje.

„Naujas vadas problemas kelia atvirai, ir tai yra teisinga, bet, mano manymu, jis daro tam tikrus apibendrinimus, nes tie  faktai, kad kai kurie kariai pasirodydavo su rusiška simbolika, dalyvaudavo tokiuose abejotiniuose žaidimuose kaip šratasvydis, apie tai žinojo ir Valstybės saugumo departamentas, apie tai buvo informuotas ir naujasis vadas, kariuomenės vadas, tokių buvo elementų, bet tai vienetai, keli žmonės, galima iki dešimt suskaičiuoti, bet visai tarnybai uždėti nelojalumo antspaudą nesinorėtų“, – kalbėjo A.Paulauskas.

VST nuotr./Specialusis parengimas – pastato šturmas
VST nuotr./Specialusis parengimas – pastato šturmas

Bet jis pabrėžė, kad tai „atskiri žmonės, kaip ir policijoje yra“, o kitokių signalų apie galimus pažeidimus tvirtino negavęs.

„Kad buvo giminystės ryšiai ir visa kita, iškilo tik tuomet, kai išėjo buvęs vadas. Mes tokių signalų (apie galimus pažeidimus) neturėjom“, – sakė NSGK vadovas. Jis svarstė, jog tokia situacija galėjo susiklostyti ir dėl to, kad VST yra pakankamai autonomiška ir „ne visi ministrai gilinosi, kokia ten padėtis“.

Jis priminė, kad buvo iniciatyvų reorganizuoti VST ir jungti prie policijos sistemos, bet toks projektas nesulaukė pritarimo Seime. „Taip ir liko jie atskira tarnyba, ir, kiek suprantu, signalų, kad ten kažkas blogai, ar kad turtas vagiamas, nebuvo. Bet tiek ministerija, tiek STT (turėjo aiškintis), čia jau jų (darbo) laukas“, – sakė A.Paulauskas.

Prieš penkis mėnesius vadovavimą VST perėmęs naujasis vadovas Ričardas Pocius antradienį publikuotame interviu naujienų portalui delfi.lt sakė, kad tarnyboje buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos, o kai kurie VST pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius.

Naujasis vadovas sakė, kad VST du dešimtmečius buvo sustingusi stagnacijoje, čia viskas buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, kelis dešimtmečius nebuvo vykdomos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietiniu mastymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė. Pasak neseniai vadovavimą iš ilgamečio vadovo Sergejaus Madalovo perėmusio R.Pociaus, dalis medžiagos apie iššvaistytas lėšas šiuo metu jau perduota teisėsaugai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Sergejus Madalovas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Sergejus Madalovas

Anot jo, VST kolektyvas, kuriame yra per tūkstantį žmonių, neblogas, yra tikrai išmanančių savo darbą, atsakingai ir pareigingai vykdančių savo pareigą pareigūnų, bet taip pat ir nelojalių tarnybai ir valstybei žmonių, dėl to šiuo metu glaudžiai bendradarbiaujama su Valstybės saugumo departamentu. Pasak naujojo vadovo, situacija keisis, jau kitąmet įsigalios nauja tarnybos struktūra, pradės veikti ir Imuniteto tarnyba, kurios iki šiol VST neturėjo.

Prezidentė apdovanojo S.Madalovą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, jog buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus.

VTEK tyrė vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio kreipimąsi. Ministerija VTEK nurodė, kad pastaruosius trejus metus S. Madalovas nenusišalino spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos klausimus – priiminėjo savo dukrai, anūkui, žentui, žento seseriai, dukterėčiai, dukterėčios dukrai ir dukterėčios sūnui palankius sprendimus: skyrė jiems premijas, suteikė aukštesnes kvalifikacines kategorijas bei tarnybos laipsnius, perkėlė į kitas pareigas.

S.Madalovas šiuo metu nebedirba VST. Etikos sargams jau pradėjus tyrimą dėl S.Madalovo interesų, prezidentė Dalia Grybauskaitė jam įteikė valstybės apdovanojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius