-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 28

A.Skaisgirytė: Lietuva išplėtė savo įsipareigojimus Ukrainos taikos derybose

Lietuva išplėtė savo įsipareigojimus Ukrainos taikos derybose, patvirtino šeštadienį Maltoje vykstančiame trečiajame Ukrainos taikos derybų rate dalyvaujanti prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė.
Asta Skaisgirytė
Asta Skaisgirytė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Taikos formulė padalinta į dešimt žingsnių ir buvo pristatyta, kaip įgyvendinamas kiekvienas žingsnis. Lietuva dalyvauja dviejuose žingsniuose, energetinio saugumo ir teisingumo atstatymo, šiandien turėjau garbę paskelbti, kad Lietuva jungiasi prie trečiojo žingsnio, Rusijos kariuomenės išvedimo iš Ukrainos teritorijos ir karinių veiksmų nutraukimo“, – šeštadienį BNS telefonu iš Maltos sakė A.Skaisgirytė.

Pasak jos, Lietuvai paskelbus, kad įsipareigoja padėti Ukrainai siekiant Rusijos kariuomenės išvedimo, šalies institucijos, daugiausiai ši užduotis teks Krašto apsaugos ministerijai, turės dar labiau sutelkti pajėgas siekiant karo pabaigos.

„Tai yra ir ginkluotės teikimas, ir mokymai Ukrainos kariškiams, ir kiti dalykai. Ta praktinė parama, kurią mes ir taip teikiame, bus šio žingsnio sudedamoji dalis“, – sakė A.Skaisgirytė.

Pasak šalies vadovo patarėjos, Lietuvai prisijungti prie taikos derybų ir šiuo aspektu pasiūlė ukrainiečiai, prezidento G.Nausėdos pastarojo vizito Kyjive metu.

„Jį pasiūlė patys ukrainiečiai, kai prezidentas paskutinį kartą buvo Kyjive, kad Lietuva prisidėtų prie šito žingsnio. Su institucijomis tarėmės, ar galime imtis šito žingsnio, kita vertus, kas gi, jei ne mes, ir čia ukrainiečiams galėtume padėti“, – pažymėjo patarėja.

Ji pažymėjo, kad Lietuva taip pat padeda Ukrainai siekti energetinio saugumo bei teisingumo, siekiant patraukti baudžiamojon atsakomybėn atsakingus už Rusijos karo prieš Ukrainą nusikaltimus.

„Kiekvienas žingsnis reikalauja ir žinių, ir valios dalyvauti, (...) reikia norėti ir turėti, kuo prisidėti, įgyvendinant konkretų žingsnį, tai stiprioji Lietuvos pusė yra energetika, energetinis saugumas, kitas žingsnis yra teisingumo atstatymas, tai Lietuvos remiama idėja dėl specialaus tribunolo ir Rusijos atsakomybės už šitą karą, ir tą įdirbį galima toliau tęsti“, – kalbėjo patarėja.

Maltoje šeštadienį vyksta naujas Ukrainos taikos derybų ratas, kuriame dalyvauja šalies vadovų patarėjai. Panašūs susitikimai anksčiau šiais metais birželį vyko Kopenhagoje, o rugpjūtį – Saudo Arabijos Džidos mieste.

Saudo Arabijoje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame nebuvo priimta galutinė deklaracija, dalyvavo maždaug 40 šalių, įskaitant Kiniją, Indiją, Jungtines Valstijas ir Ukrainą, atstovai.

2022 metų rudenį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė dešimties žingsnių taikos planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius