-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 14 /15:27

A.Tapinas paskelbė Seimo narių, kurių išlaidos brangiems pirkiniams kelia įtarimų, pavardes: ką įsigijo?

Visuomenininkas Andrius Tapinas, išnagrinėjęs šios kadencijos Seimo narių išlaidas parlamentinei veiklai, paskelbė 18 Seimo narių, kurių išlaidos brangiems pirkiniams kelia įtarimų, pavardes.

Tęsdamas akciją „Skaidrinam“ A.Tapinas su komanda išnagrinėjo šios kadencijos Seimo narių išlaidas.

Pasak A.Tapino, pradėjus nagrinėti garsiai nuskambėjusią Seimo nario Mariaus Matijošaičio pirkinių istoriją akis užkliuvo už naujausio jo pirkinio – praėjusį lapkritį už 2300 eurų nusipirkto „Samsung Fold5“ telefono. Tada kilo mintis – ar galima tokius pirkinius taškyti iki kadencijos pabaigos ir po to juos išsinešti su savimi, jeigu tavęs nebeišrenka.

Seimo valdyba yra nusprendusi, kad telefonų, kompiuterinių ir kitos parlamentinei veiklai reikalingos programinės įrangos įsigijimas galimas likus ne mažiau nei metams iki kadencijos pabaigos.

Ši kadencija baigsis 2024 lapkričio 12 arba 14 dieną, todėl 12 mėnesių iki kadencijos skaičiuojami nuo 2023 metų lapkričio 15 dienos.

A.Tapinas su komanda peržiūrėjo visų Seimo narių brangius pirkinius, kurie papuola į šitą laiko juostą: tarp 2023 rugsėjo ir lapkričio 15 dienos.

A.Tapinas skelbia apie 19 Seimo narių, tačiau paviešino tik 18 parlamentarų pavardes ir pirkinius.

Marius Matijošaitis (Laisvės partija)

Jaunasis parlamentaras lapkričio 11 dieną įsigijo „Samsung Galaxy Fold5“ telefoną su ekologišku dėklu ir rašikliu už 2317 eurų.

Seimo narys Marius Matijošaitis / stop kadras iš 15min reportažo
Seimo narys Marius Matijošaitis / stop kadras iš 15min reportažo

Andrius Mazuronis (Darbo partijos pirmininkas)

Kiek anksčiau Andrius Mazuronis parlamentinei veiklai buvo įsigijęs žaidimų kompiuterį „MSI Stealth“, o dabar, lapkričio 3 dieną, matyt, jausdamas, kad Darbo partijai ir jam pačiam šitą kadencija gali būti paskutinė, nusprendė palepinti save įspūdingu pirkiniu: „Apple MacBook Pro su 16“ įstrižainės ekranu už 2700 eurų.

Erikas Ovčarenko/BNS nuotr. Andrius Mazuronis
Erikas Ovčarenko/BNS nuotr. Andrius Mazuronis

A.Mazuronis tokį brangų kompiuterį už mūsų pinigus sau pirko ne iš „Ideal“, ne iš „Topocentro“ ar kokios kitos didelės parduotuvės, bet iš žmogaus – Daniel Lapin. Sprendžiant iš interneto adreso sąskaitoje Daniel turi mobiliųjų telefonų taisyklą Vilniuje prie CUPo, kur gali nuo 5 eurų parduoti jums kokią nors telefono dalį.

Arūnas Valinskas (TS-LKD)

Įspūdingiausią pirkinį į savo namus nukovė konservatorius Arūnas Valinskas. Jis lapkričio 11 d. nusipirko „Lenovo Legion Pro 7“ su 16 colių monitoriumi ir supergalinga „Geforce RTX 4080“ vaizdo plokšte. Už 2658 eurus.

Asmeninio albumo nuotr./Arūnas Valinskas jaunesnysis
Asmeninio albumo nuotr./Arūnas Valinskas jaunesnysis

„Nežinantiems, kas tai yra, pacituosiu pačius gamintojus: ultimate gaming machine. Kiečiausias laptopas labai rimtiems žaidėjams – esporto fanatikų svajonė“, – rašo A.Tapinas.

Prie to paties Seimo narys dar pridėjo ir „Rode NT1“. Tai yra studijinis kondensatorinis mikrofonas. „Bendra sąskaita lapkričio 11 dieną, likus keturioms dienos iki deadlaino, buvo 3016 eurų“, – teigia A.Tapinas.

Jo teigimu, A.Valinskas pripažino, jog pasielgė klaidingai, ir patvirtino, jog grąžins visus pinigus pagal šią sąskaitą į biudžetą.

Agnė Bilotaitė (TS-LKD, vidaus reikalų ministrė)

Seimo narė ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė rugsėjo 22 dieną nusipirko „Lenovo ThinkPad X1 Carbon“. Tai premium ultralight klasės laptopas už daugiau kaip 2500 eurų. A.Bilotaitė jį pirko lizingu ir padalino mokėjimus per tris mėnesius.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Agnė Bilotaitė

„Trečiasis mokėjimas jau yra gruodį ir teoriškai patenka už leistinos ribos. Teoriškai jo kanceliarija turėjo nepriimti. Arba teoriškai tiesiog įskaitė rugsėjo 22 dieną kaip viso kompiuterio pirkimo datą“, – rašo A.Tapinas.

Emanuelis Zingeris (TS-LKD)

Seimo senbuvis konservatorius Emanuelis Zingeris spalio 31 dieną nusipirko telefoną „Apple Iphone 14 Pro Max“ už 1380 eurų. O jau visai beveik paskutinę – lapkričio 12 dieną – „Apple Studio Display“ monitorių už 1799 eurus. Anot A.Tapino, E.Zingeris „paskutinę minutę“ pasitaškė beveik už 3200 eurų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Emanuelis Zingeris
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Emanuelis Zingeris

Kęstutis Masiulis (TS-LKD)

Dar vienas parlamento veteranas Kęstutis Masiulis irgi suskato apsipirkinėti paskutiniais leidžiamais mėnesiais.

Spalio 17 dieną jis nusipirko limituoto leidimo „Galaxy S23 Green Žalgiris“ telefoną už 890 eurų. Rugsėjo 18 dieną jis jau buvo pagriebęs „Samsung Galaxy S23“, tik ne „Green Žalgiris“, o „Ultra Black“. Kietesnį ir brangesnį plius dar „Samsung Watch“, nešiojamas 1TB SSD, bevielis kroviklis – už viską 1589 eurai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kęstutis Masiulis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kęstutis Masiulis

Birželio 16 dieną dar nusipirko ir tokį premium klasės laptopą kaip ir A.Bilotaitė – „Lenovo ThinkPad X1“ už 2700 mūsų eurų.

Aidas Gedvilas (Mišri grupė)

Rugpjūčio 4 d. jis nusipirko „Macbook Pro 14“ už 2634 eurus. Spalio 19 d. – naujausią „Iphone 15 Pro Max Blue Titanium“ už 1783 eurus.

Beje, įdomu pastebėti, kad A.Gedvilas tik 2022 metų gruodį baigė mūsų pinigais išsipirkti sau „Iphone 14“. Po dešimties mėnesių – „Iphone 15 Pro Max“. Ir paskutinę akimirką – lapkričio 8 dieną – jis dar pirko kompiuterio ekraną už 2070 eurų. Iš viso – 6487 eurai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aidas Gedvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aidas Gedvilas

Vytautas Gapšys (Darbo partijos frakcijos narys, šiuo metu atlieka bausmę kalėjime)

Seimo narys Vytautas Gapšys 2023 metų spalio 31 dieną spėjo nusipirkti geltoną „Iphone 13“ už 1739 eurus. Lapkričio 22 dieną jis jau atsisėdo į kalėjimą. „Klausimas – pas ką liko už mūsų pinigus pirktas „Iphonas?“, – rašo A.Tapinas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytautas Gapšys ketvirtadienį iš kalėjimo pristatytas į Seimą
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytautas Gapšys ketvirtadienį iš kalėjimo pristatytas į Seimą

Gintautas Kindurys (LVŽS)

Valstietis G.Kindurys rugsėjo 9 dieną nusipirko „Samsung Galaxy“ telefoną už 1256 eurus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Kindurys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Kindurys

Šių metų vasarį jis jau pirko sau „Samsung Galaxy S23“ telefoną. „Tai kam reikia dviejų? Primenu, kad valdybos sprendimas neleidžia Seimo nariams telefonais apipirkinėti savo patarėjų“, – pastebi A.Tapinas.

Arminas Lydeka (Liberalų sąjūdis)

Seimo narys Arminas Lydeka lapkričio 3 dieną įsigijo „Lenovo ThinkPad“ kompiuterį už 1497 eurus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arminas Lydeka
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arminas Lydeka

A.Lydeka nusipirko dar ir telefoną – tikrai paprastutį, „Samsung A546“ už 440 eurų. „Bet sorry – pirkinys yra lapkričio 20 dieną, jau po leistinos dienos. Tai reikės grąžinti“, – pastebi A.Tapinas.

Vigilijus Jukna (Darbo partija)

Darbietis Vigilijus Jukna rugsėjo 28 dieną nusipirko „Mac“ mini kompiuterį už 1950 eurų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vigilijus Jukna
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vigilijus Jukna

„Beje, prieš kelias savaites jis paskelbė, kad traukiasi iš politikos į akademinę veiklą. Su visu „Mac“ kompiuteriu. Kodėl ne, profesoriau.

Ir ne tik su juo. Prieš metus Jukna už mūsų pinigus nusipirko dar ir „MacBook Air“ su rankų darbo juodu odiniu dėklu. Už 2246 eurus“, – rašo A.Tapinas.

Dainius Gaižauskas (LVŽS)

Valstietis Dainius Gaižauskas už 1438 eurus rugsėjo 14 dieną nusipirko „Samsung Galaxy 23“ telefoną ir dar odinį dėklą už 41 eurą. O po penkių dienų dar nusipirko ir „Asus Zenbook“ laptopą už 1450 eurų.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

„Iš viso: daugiau kaip 2900 eurų į savo asmeninį balansą kadencijos pabaigoje“, – konstatuoja A.Tapinas.

Viktoras Fiodorovas (Darbo partija)

Darbietis Viktoras Fiodorovas rugsėjo 30 dieną nusipirko „Iphone 14 Pro“ už 1119 eurų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktoras Fiodorovas

Dovilė Šakalienė (LSDP)

Rugpjūtį socialdemokratė Dovilė Šakalienė nusipirko „Lenovo Legion 5 Pro“ už 1699 eurus. „Kaip rašoma, idealų nešiojamą kompiuterį didelės raiškos kompiuterinių žaidimų mėgėjams“, – pastebi A.Tapinas.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Dovilė Šakalienė
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Dovilė Šakalienė

Vilius Semeška (TS-LKD)

Buvęs krašto apsaugos viceministras, dabar Seimo narys Vilius Semeška rugsėjo 13 dieną pirko „HP Elitebook 2040“ kompiuterį už 2189 eurus. O rugpjūčio gale dar buvo sau pridėjęs ir „Sony Experia“ telefoną už 1104 eurus.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilius Semeška
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilius Semeška

Sergejus Jovaiša (TS-LKD)

Kompiuterį „HP Elitebook“ rugsėjo 12 dieną už 1993 eurus pirko Sergejus Jovaiša, bet jis turi labai įdomių ir keistų dalykų su kompiuterinės technikos nuoma. Apie tai A.Tapinas žada parašyti vėliau.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sergejus Jovaiša
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sergejus Jovaiša

Antanas Matulas (TS-LKD)

Konservatorius Antanas Matulas rugsėjo 20 dieną nusipirko „Samsung Galaxy S23 UltraBlack“ telefoną už 1461 eurą. O rugpjūčio 4 dieną jis pirko „elitinį geimerių laptopą“ – „Acer Nitro“ už 1901 eurą. „Kaip rašo pats gamintojas – sukurtą žaidimų profesionalams“, – rašo A.Tapinas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antanas Matulas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antanas Matulas

Jurgita Šiugždinienė (TS-LKD)

Pasitraukusi iš švietimo ir mokslo ministro posto dėl išlaidų Kauno miesto savivaldybės taryboje Jurgita Šiugždinienė rugsėjo 22 dieną nusipirko „Macbook Air 13“ už 2049 eurus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

„Devyniolika Seimo narių, kurie žinodami, jog artėja leistina pirkimų data, savanaudiškai ir, sakyčiau, amoraliai taškė mūsų pinigus pirkdami labai brangius dalykus ir kai kuriais atvejais netgi apsimesdami žaidimų profesionalais“, – teigia A.Tapinas.

Visą tekstą galite rasti čia: 19 Seimo narių, brangius daiktus mėgstančių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius