Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 05 08 /15:35

A.Zuokas: „MG Baltic“ įtaka kuriant Liberalų sąjūdį partijos viduje nebuvo paslaptis

Valstybės saugumo departamento (VSD) Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui pateikta informacija apie koncerno „MG Baltic“ įtaką politiniams procesams yra visiškai teisinga, sako buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas. Jo teigimu, Gintaras Steponavičius, 2005 m. kandidatuodamas į liberalcentristų pirmininkus, apie „MG Baltic“ paramą partijos renginiuose kalbėjo visiškai atvirai.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Apie 2005 metus, didėjant MG vadovų suinteresuotumui didinti savo įtaką Vilniaus miesto savivaldybėje, o per ją plėsti koncerno įmonių veiklą statybų ir nekilnojamojo turto sektoriuje, atsirado MG prezidento D.J.Mockus interesas eliminuoti savo pagrindinį konkurentą – (užtušuota) bei su juo susijusią verslo struktūrą (užtušuota), kuri gaudavo stambiausius užsakymus Vilniuje įgyvendinamuose projektuose. Šiam tikslui buvo pasirinktas „politinis“ scenarijus – suskaldyti (užtušuota) vadovaujamą (užtušuota), įsteigiant faktiškai MG kontroliuojamą partiją“ – rašoma VSD informacijoje.

Iš konteksto galima suprasti, kad kalbama apie Liberalų ir centro sąjungos, kuriai tada vadovavo Artūras Zuokas, suskaldymą bei su A.Zuoku sietos verslo grupės „Rubicon“ įtakos sumenkinimą. Dar prieš tai, 2004 m. prasidėjo vadinamoji „Rubicon“ juodosios buhalterijos byla. Įmonių grupės „Rubicon“ atstovams kelti kaltinimai galėjus papirkinėti valstybės pareigūnus. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko kratas keturių partijų būstinėse, trys Seimo nariai įtarti kyšio iš „Rubicon“ gavimu, o A.Zuokas netgi buvo pasprukęs į Lenkiją. Tuomet jis teigė taip siekęs išvengti galimo sulaikymo. Visgi 2009 m. gruodį ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

„Bent jau tos aplinkybės, kurios susijusios su Lietuvos liberalų sąjunga ar Lietuvos liberalų ir centro sąjunga ir mano asmeniu, tai yra visiškai teisingos. Iš tikrųjų aš net 2005 m. savo tinklaraštyje rašiau apie tai, kad „MG Baltic“ suskaldė mūsų partiją ir įkūrė ar padėjo įkurti Liberalų sąjūdį. Ir tai netgi, sakyčiau, mūsų partijos viduje ir politikams niekada nebuvo kažkokia didelė paslaptis“, – 15min antradienį sakė A.Zuokas.

Pasak A.Zuoko, kai maždaug 2004-2005 m. jam buvo pradėtas daryti spaudimas, kad pasitrauktų iš Liberalų ir centro partijos pirmininkų, buvo priimtas sprendimas surengti išankstinius partijos pirmininko rinkimus. Juose A.Zuokas nugalėjo Gintarą Steponavičių.

„Ir jau tuo metu G.Steponavičius, agituodamas partijos narius balsuoti už jį, visą laiką sakydavo susirinkimuose, kad už jų nugaros stovi didelė finansinė jėga, konkrečiai „MG Baltic“, ir kad jeigu pasirinksite G.Steponavičių, tai turėsite ne tik gerą pirmininką, bet ir dar daug pinigų rinkimams“, – sakė A.Zuokas.

G.Steponavičius, agituodamas partijos narius balsuoti už jį, visą laiką sakydavo susirinkimuose, kad už jų nugaros stovi didelė finansinė jėga, konkrečiai „MG Baltic“, ir kad jeigu pasirinksite Steponavičių, tai turėsite ne tik gerą pirmininką, bet ir dar daug pinigų rinkimams, – tikino A.Zuokas.

Po pralaimėjimo, pasak A.Zuoko, G.Steponavičius ir jo bendraminčiai išėjo iš partijos ir įsteigė Liberalų sąjūdį. Buvo suskaldyta ir Liberalų ir centro sąjungos frakcija Vilniaus miesto savivaldybės taryboje. Šio skilimo priešakyje, sakė A.Zuokas, buvo Vidmantas Martikonis.

„Frakciją mano suskaldė tuometinę ir vykdė labai didžiulę kampaniją per savo televizijos grupes. Aš kiek žinau, netgi šiek tiek yra užsiminta ir ataskaitoje, tuo metu „MG Baltic“ viešųjų ryšių specialistai sukūrė planą, kaip padaryti A.Zuoką vagimi“, – sakė A.Zuokas. Taip, anot jo, buvo ruošiamasi Vilniaus miesto savivaldybės perėmimui 2007 m.

„Po pasisekusio „projekto“ įsteigti koncerno kontroliuojamą partiją, MG vadovai priėmė sprendimą ją sustiprinti, sukuriant „trečiąją jėgą, kuri būtų lygiavertė (užtušuota) ir (užtušuota). Siekiant minėto tikslo buvo bandoma supriešinti (užtušuota) narius, (skleidžiant melagingą informaciją), kai kuriuos iš jų eliminuoti, taip pat sukelti konfliktą tarp buvusio (užtušuota) vadovo (užtušuota) ir naujojo partijos pirmininko (užtušuota). („gal pasakyk jam, kad expirmininkas dare siokius tokius zygius ji apdergt perskyrimo proga“, „cia kad zibalo i“).“, – taip pat rašoma VSD rašte.

Iš konteksto galima suprasti, kad kalbama apie siekį sukelti konfliktą tarp A.Zuoko, kuris liberalcentristams vadovavo iki 2009 m., ir nuo 2009 m. partijai vadovavusio Gintauto Babravičiaus. A.Zuokas 15min patvirtino, kad iš apie liberalų jungimąsi tada išties buvo kalbamasi daug.

„Tuo metu Valdas Adamkus, buvęs prezidentas, kadencijai pasibaigus ėmėsi iniciatyvos liberaliąsias jėgas suvienyti. Ir šiuo atveju jis tikrai sirgo už liberalias partijas. Mes turėjome ne viena susitikimą su prezidentu Valdu Adamkumi, kuriame dalyvavau aš, dalyvaudavo Eligijus Masiulis, dalyvaudavo Algis Čaplikas, kaip ir visi atstovaujantys skirtingas tuometines liberalias politines jėgas“, – sakė A.Zuokas.

Luko Balandžio nuotr./Gintautas Babravičius
Luko Balandžio nuotr./Gintautas Babravičius

VSD rašte sakoma, kad partijų sujungimo planas nebuvo įgyvendintas nepavykus užsitikrinti reikiamos įtakos vienos iš liberalų partijų narių tarpe (partijos pavadinimas užtušuotas). A.Zuoko teigimu, labiausiai suartėjimui kliudė tuometinio Liberalų sąjūdžio pirmininko E.Masiulio pozicija.

„Mes palaikėm tą idėją – gerai, sėdam, šnekam, bandom ieškoti sąlyčio taškų. Aš netgi buvau pasakęs, kad aš pasiruošęs nekandidatuoti į jungtinės partijos pirmininkus, jei yra čia problema, nes visą laiką keldavo E.Masiulis tokią temą, kad jei yra A.Zuokas, tada viskas neįmanoma. Dabar aišku, kodėl neįmanoma. Todėl, kad „MG Baltic“ pasakydavo, kad A.Zuoko nereikia. (…) Tuo metu būtent dėl E.Masiulio pozicijos tas galimas suartėjimas liberalių jėgų taip ir neįvyko, nors tokių susitikimų buvo ne vienas. Ir konsultacijos buvo vedamos gana ilgai“, – sakė A.Zuokas.

VSD rašte taip pat teigiama, kad prieš 2007 m. Vilniaus savivaldybės rinkimus buvo parengtas planas stiprinti „MG Baltic“ poziciją bei įtaką Vilniaus miesto savivaldybėje. Konkretaus būsimo mero kandidatūra, kurią pasirinko „MG Baltic“, rašte užtušuota, tačiau iš konteksto galima suprasti, kad kalbama apie tuometinį Vilniaus socialdemokratų lyderį Algirdą Paleckį.

„R.Kurlianskis ir (užtušuota) susitarė, kad R.Kurlianskis, pasinaudodamas savo turimais ryšiais, padės rinkti kompromituojančią informaciją apie (užtušuota) bei kitus kandidatus, pretenduojančius užimti Vilniaus miesto mero postą“, – taip pat rašoma VSD Seimo komitetui pateiktoje informacijoje.

A.Zuokas teigė, kad ši informacija jam yra naujiena. „Bet tai tik parodo, kad jeigu „MG Baltic“ net ir su Algirdu Paleckiu dirbo, kiek suprantu iš pažymų, palaikė, tai tik rodo, kad šita organizacija, kaip ir išspausdintas jų veiklos planas, bandymas buvo tik vienas – daryti maksimalią įtaką politiniams procesams ir siekti maksimalios politinės naudos“, – sakė A.Zuokas.

Buvęs Vilniaus meras pažymėjo dar 2005 m. kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) dėl iš „MG Baltic“ patiriamo spaudimo, prašydamas taikyti prevencines priemones. Portalui 15min jis atsiuntė tuomet STT išsiųsto prašymo nuotrauką.

Artūro Zuoko nuotr./Artūro Zuoko raštas STT
Artūro Zuoko nuotr./Artūro Zuoko raštas STT

Su G.Steponavičiumi 15min susisiekti antradienį kol kas nepavyko.

V.Martikonis: „Rubicon“ įtaka jautėsi labiau negu „MG Baltic“

V.Martikonis, kurį A.Zuokas įvardino vienu Liberalų ir centro sąjungos frakcijos savivaldybėje skilimo iniciatorių, portalui 15min sakė, kad „MG Baltic“ ar kitų verslo grupių įtakos kuriantis Liberalų sąjūdžiui nebuvo.

„Rubicon“ buvo žymiai labiau išreikštas interesas ir savivaldybėje, ir įstatymų leidyboje. Čia verslo interesai, bet aš labiau žinojau, būdamas ir Zuoko tarpe, ir paskui Liberalų sąjūdžio tarpe, daugiau žinojau „Rubicon“ negu kad „MG Baltic“. Ir žymiai labiau jautėsi ta įtaka, ir dabar dar ta įtaka išlikusi. (...) Man atrodo, „MG Baltic“, ko gero, mažiau pavojingas, negu „Rubicon“, mano tokia nuomonė“, – sakė V.Martikonis.

Paklaustas, kaip vertina A.Zuoko žodžius apie „MG Baltic“ įtaką Liberalų sąjūdžio kūrimuisi, V.Martikonis sakė asmeniškai jokios įtakos nejutęs ir tvirtino, kad „MG Baltic“ įtaka nebuvo lemiamas veiksnys kuriant partiją.

„Tikrai galiu garantuoti, kad bent jau aš „MG Baltic“ įtakos tikrai nejutau šitame naujos partijos kūrime. Tai tikrai kilo ir ne iš Auštrevičiaus pusės. Kilo iniciatyva iš to, kad Eligijų Masiulį, Gintarą Steponavičių ir dar kelis išmetė Zuokas iš partijos. Ir tada Teišerskytė ir mes, kokie penki-šeši žmonės, nusprendėm, kad reikia steigti naują partiją. Ten „MG Baltic“ kvapo tuo metu nebuvo“, – sakė V.Martikonis.

„Kiekvienas toks verslo stambus koncernas, tiek „Rubicon“, tiek „MG Baltic“, tiek kiti visose partijose turi savo penktąsias kolonas. Aš šitą galiu atsakingai pareikšti“, – pridūrė V.Martikonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vidmantas Martikonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vidmantas Martikonis

Pasak V.Martikonio, kalbėti, kad „MG Baltic“ veiksnys kuriantis Liberalų sąjūdžiui nebuvo didelis, jis gali, nes buvo vienas partijos steigėjų.

„Galiu garantuoti. Nes aš dalyvavau. Aš tai mačiau, aš vaikščiojau, aš žinau. Aš pats vienas iš energingesnių ten buvau tuo metu. Kaip ir šiuo metu matau, kad nuėjom mes ne tuo keliu bent jau Vilniuje (...) Verslo grupių tuo metu tikrai nebuvo ištakose, bet paskui, kai pamatė, kad lengvas galbūt grobis ar kad neturime kažkokios atsparos... visko gali būti. Ar kad vis dėlto įsitvirtinom. Nes verslas, atsiminkite, į skystus, silpnus darinius nekreipia dėmesio. Tik tada, kada jau mato, kad kažkas yra kažkoks reikšmingas vienetas, kad kažką galima kalbėti, tada atsiranda“, – 15min teigė V.Martikonis.

A.Paleckis: „MG Baltic“ buvo sąjungininkai verčiant A.Zuoką

Tuo metu A.Paleckis priklausė Lietuvos socialdemokratų partijai, vadovavo partijos Vilniaus skyriui ir siekė mero posto. Jis savo nuomonę apie VSD pažymą išdėstė socialiniame tinkle „Facebook“.

Jis pripažįsta, kad siekė tikslo „nuversti A.Zuoką“, o koncernas „MG Baltic“ buvo jo sąjungininkas.

„Mano sąžinė rami. Niekam nesu pardavęs savo politinių sprendimų. 2006-2007 metais turėjau didelį tikslą – nuversti Zuoką nuo mero posto ir užbaigti su korupcine sistema Vilniuje. Tą tikslą pasiekiau.

Tame triūse pasitelkiau daugybę sąjungininkų. Tarp kurių buvo ir koncerno „MG Baltic" atstovai. Galop jie irgi – vilniečiai:)

(„MG Baltic“ valdoma „LNK“ televizija mūsų bent nešmeižė, kaip šmeižė, tarkim, „Rubikono“ valdyta „Vilniaus televizija“.)

Partinių finansų betarpiškai netvarkiau, bet neatmetu to, kad „MG Baltic“ galėjo mums paaukoti lėšų. Kaip ir dar keletas įmonių. Verslo aukas buvo verta priimti, turint didelį – Vilniaus politinio apsivalymo – tikslą.

Nedalyvausiu Raimondo Kurlianskio demonizavime. Lai sprendžia teismai ir teisėjų sąžinė. Keli pokalbiai su juo paliko man nekvailo, kibaus žmogaus įspūdį. Kalbėjomės kaip du suverenūs žmonės. Jokio spaudimo iš jo nepatyriau, o ir jis, ko gero, matė, kad to neverta daryti.

Tos „užtušuoto asmens“ sms-žinutės R. Kurlianskiui rašytos ne mano. Mano kitas stilius.

Žodžiu, mano misija buvo įvykdyta. Zuokas, vartojant Dalios Grybauskaitės leksikoną, buvo „nukaltas“. „MG Baltic“ tam netrukdė, ir tai gerai. (Trukdančių buvo pakankamai)“, – rašo jis.

VSD antradienį paviešintoje pažymoje parlamentarams teigiama, kad „MG Baltic“ vadovai turėjo ambicijų valdyti procesus politikoje, versle ir žiniasklaidoje koncerno naudai. Anot šio rašto, žurnalistas Tomas Dapkus, būdamas verslo koncernų „MG Baltic“ vadovų tarpininku, užsiėmė šantažo požymių turinčia veikla.

VSD vadovo rašte nurodoma, kad koncerno atstovų veikimas kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, nes gali destabilizuoti demokratinę politinę sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius