Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 01

A. Paleckis padavė į teismą premjerą už šmeižtą

Partijos „Frontas“ pirmininkas Algirdas Paleckis kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą su prašymu patraukti baudžiamojon atsakomybėn premjerą Andrių Kubilių privataus kaltinimo tvarka pagal LR Baudžiamojo Kodekso 154 str. 2 dalį.
A. Paleckis
A. Paleckis / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

 Partijos išplatintame pranešime spaudai pateikiamas kreipimosi į teismą tekstas:

2009 m. sausio 16 d, po vykusio mitingo prie Lietuvos Respublikos Seimo, Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Andrius Kubilius per visuomenės informavimo priemones – konkrečiai per LTV ir TV 3 televizijų žinių laidas nepagrįstai apkaltino A.Paleckį organizavus riaušes. Žemiau pateikiamos vaizdo įrašuose užfiksuotų A.Kubiliaus citatų žodinės transkripcijos (citatos tikslios, kalba netaisyta):

2009. 01. 16. LTV laidos „Panorama“ (20.30) reportažo apie sausio 16 d. įvykius ištraukos transkripcija

Andrius Kubilius: „Riaušes organizuoja tie, kurie tų riaušių nori. Priešaky tų visų procesų yra „Fronto“ lyderis Algis Paleckis. Tai manau, kad jo atsakomybės klausimas tikrai bus svarstomas labai rimtai.“

2009. 01. 16. TV3 Žinių laidos (18.45) reportažo apie sausio 16 d. įvykius ištraukos transkripcija

Žurnalistas: „Premjeras Andrius Kubilius įtaria, kad riaušės buvo organizuotos ir jas organizavo „Fronto“ lyderis Algirdas Paleckis.“

Andrius Kubilius: „Priešaky tų visų procesų yra „Fronto“ lyderis Algis Paleckis. Tai manau, kad jo atsakomybės klausimas tikrai bus svarstomas labai rimtai.“

Šią citatą iš karto atkartojo daugelis Lietuvos laikraščių ir interneto portalų, užsienio žiniasklaida.

Duodamas minėtus interviu 2009 m. sausio 16 d. pavakarę, t. y. iš karto po minimų įvykių, ministras pirmininkas A.Kubilius objektyviai dar negalėjo disponuoti pilna, visapusiška informacija apie įvykių kaltininkus. Tuo pat metu kalbinti teisėsaugos organų atstovai kalbėjo žymiai atsargiau, argumentuodami tuo, kad įvykių tyrimas tik pradėtas.

Nepaisant to, trečiasis asmuo valstybėje – ministras pirmininkas – aiškiai įvardino A.Paleckį kaip riaušių, t. y. kriminalinio nusikaltimo, baudžiamo pagal BK 283 straipsnį, organizatoriumi. Sausio gale jis buvo iškviestas į Generalinę prokuratūrą du kartus apklausai kaip liudininkas. Apie tai plačiai nušvietė žiniasklaida. Tai darė didelę moralinę žalą šeimai ir artimiesiems, sukėlė sumaištį politinėje partijoje „Frontas“, teigiama išplatintame partijos pranešime.

Ministras pirmininkas, naudodamasis savo aukšta valstybine padėtimi, be tyrimo aiškiai ir nedviprasmiškai įvardino A.Paleckį kaip kriminalinio nusikaltimo kaltininką, tuo būdu padarydamas spaudimą teisėsaugos organams dėl tyrimo krypties.

Vilniaus apskrities Vyriausiasis Policijos Komisaritas po sausio įvykių padavė A.Paleckį į administracinį teismą už tariamą nesankcionuoto mitingo organizavimą sausio 16 d. Tačiau liepos 3 d. Vilniaus m. 2 apylinkės teismas administracinę bylą nutraukė, „nesant A. Paleckio kaltės“. (Vilniaus apskrities VPK nutarimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.)

Apibendrinant, ministras pirmininkas, siekdamas A.Paleckį pažeminti ir pakirsti juo pasitikėjimą, tyčia per visuomenės informavimo priemones jį apšmeižė. Visai visuomenei, plačiam ratui asmenų Lietuvoje ir užsienyje buvo paskleista tikrovės neatitinkanti informacija, esą A. Paleckis organizavo riaušes, tai yra padarė nusikalstamas veikas, numatytas Lietuvos Respublikos Baudžiamojo Kodekso 283 straipsnyje, teigiama išplatintame pranešime.

Toks tendencingas faktų iškraipymas ir be jokio teisinio pagrindo apkaltinimas galimai įvykdytais nusikaltimais aiškiai pažemino ir pakirto pasitikėjimą A.Paleckiu dalyje visuomenės – kaip asmeniu ir kaip visuomeninės politinės organizacijos „Frontas“, veikiančios pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją, pirmininku.

Ministro Pirmininko Paleckiui mestų kaltinimų nepatvirtino nei pradėtas Generalinės Prokuratūros tyrimas riaušių byloje, nei teismas.

Atsižvelgiant į visa tai, A.Paleckis, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Baudžiamojo proceso kodekso 407 str., 408 str. 1 d., prašo: patraukti baudžiamojon atsakomybėn pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 154 str. 2 d. privataus kaltinimo tvarka Andrių Kubilių, gyvenantį Vilniuje, Turniškių g., LR Ministro pirmininko rezidencijoje; priteisti iš Andriaus Kubiliaus A.Paleckiui patirtą neturtinę žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius